Wisz Opublikowano 24 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 Cześć Chciałbym zrobić serię piw Single hop (kolejno: Nelson Sauvin, Simcoe, Iunga, Mandarina Bavaria) Baza pod chmiele miałaby być lekka, niezbyt mocna, leciutko karmelowo-słodowa, barwy złoto-pomarańczowej. Przy mojej wydajności ok 65% na 25 litrów gotowego piwa planuję zasyp (wyliczony wg brewness): - pilzneński - 4,8 kg - wiedeński - 0,6 kg - pszeniczny - 0,6 kg - karmelowy 30 - 0,2 kg - crystal 160 - 0,1 kg Ma to ręce i nogi? Czegoś zbyt dużo/mało? W sumie pierwsza warka układana przeze mnie, dotychczas zacierałem gotowe zestawy. Chmielić planuję w 4 dawkach, 12,5g 60', 12,5g 45', 25 g 10' i 50g po wyłączeniu. Pozdrawiam Witek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 24 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 Zasyp trochę przekombinowany - ale poprawny. Ja bym na twoim miejscu robił smash - czyli na jednym słodzie i na jednym chmielu. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 24 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 (edytowane) Rozumiem, że ma być to IPA? do jakiego IBU chcesz chmielić? Na twoim miejscu wyrzuciłbym słód wiedeński i crystal 160. Karmelowy 30 możesz zostawić dla kontry dla goryczki. Iunga i Mandarin Bavaria nie są tak intensywnymi chmielami jak chmiele z USA czy NZ, dlatego wiedeński i crystal 160 przykryją ich obecność. Edytowane 24 Maja 2017 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puzii Opublikowano 24 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 (edytowane) Ja dziś śrutowałem słód na SMaSHa EKG,dałem 4,5 kg Pale Ale na 23l. IBU 35, stosunek IBU/SG 0,7. Myślę, że jak się chce posmakować jakiś chmiel to nie ma co kombinować za bardzo. Edit: A mój ulubiony ostatnio zasyp na 23L to: 3,2 Pale Ale 0,6 Monach 0,2 Karmel 40-60 Edytowane 24 Maja 2017 przez Puzii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 24 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 Jak chcesz poznać chmiel to maksymalnie zetnij słodowość, 100% pilzneński będzie ok. Jak chcesz po prostu piwa do picia to zasyp ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wisz Opublikowano 24 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 Ok, dziękuję za odpowiedzi. Właśnie chciałbym uwydatnić chmiele, stąd pytanie, czy czegoś nie za dużo w zasypie. Sugerowałem się ostatnio robionym Summer ale, które zapowiada się dość ciekawie i na jego podstawie ułożyłem tą recepturą. Ale może faktycznie nie kombinować i dać prosty zasyp. @DonBeer - chciałbym dostać około 35-40 IBU. @Puzii, kantor - w sumie racja. Pewnie w takim razie zrobię z pilzneńskiego z małym dodatkiem jakiegoś karmelowego. Zależy mi też na kolorze piwa - jak wspomniałem, chciałbym, żeby było takie "słoneczne" - kojarzące się z letnim popołudniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się