danol148 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 (edytowane) Rozbudowa browaru wstrzymana matka natura pokazała swoją siłę przez tydzień po zdemontowaniu okna nie zaglądałem bo nie było czasu i jakieś ptaszysko już wychowuje małe trzema poczekać na wylot małych lokatorów jutro postaram się wstawić fotkę z gniazdem i małymi Edytowane 30 Czerwca 2011 przez danol148 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 1 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 a oto dzicy lokatorzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 1 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 ja położyłem rękawice skórzane we wnęce w murze,po paru dniach jakiś ptak gniazdo robił na nich,niestety musiałem zlikwidować (nie było jeszcze jaj na szczęście),bo i tak pewnie by je porzucił-mamy miejscówkę w tym miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 2 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 (edytowane) Warka nr 41 jako że od rana pada to deszczowy Koelsch Plzneński 4 kg Pszeniczny 0.5 kg Lubelski 40 gr gęstwa z warki 40 wyszło 27l 10°Blg (przed chmieleniem) 70°C zasyp 65 °C 30 min 73 °C 30 min Edytowane 2 Lipca 2011 przez danol148 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 3 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 Warka 38 zabutelkowana z 170g glukozy wyszło 40 but. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 3 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 Warka 39 Malinowe zabutelkowana 13 litrów z 130ml soku malinowego i 100 tabletek słodzika zobaczymy co wyjdzie najwyżej LP spędzi trochę czasu na kibelku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 17 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 Warka nr 40 zabutelkowana z 41 przelana na cichą. I na tym kończymy z warzeniem w sezonie 2010/2011 ale za 2 miesiące otwieram sezon 2011/2012 na nowym sprzęcie ale jeszcze raczej nie w nowej warzelni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 18 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 17 09 2011 rozpoczęcie sezonu 2011/2012 w browarze Stodoła. Warka 42 Sezon rozpoczęty od uwarzenia Koelscha według przepisu na Grand Championa zadany drożdżami s33 i 50g chmielu lubelskiego. Niestety z ambitnych planów uruchomienia nowej warzelni niewiele wyszło. Były ważniejsze wydatki i inwestycje w domek do warzelni doprowadziłem tylko wodę i kanalizację. Także ten sezon spędzę nadal w kuchni co nie podoba się mojej żonce. Mam nadzieję tylko że uda mi się dokończyć budowę kadzi zaciernej po kegu 50l, bo na razie sobie leżakuje w garażu z wyciętą górą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 18 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 W takim razie życzę dobrego wybicia w nowym sezonie. Oby piwo lało się w Gostyniu. Ja mam nadzieję, że w moim pierwszym sezonie zdobędę odpowiednie doświadczenie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 18 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 Polter jeśli masz jakieś problemy pytania wal śmiało postaram się pomóc ale po 40 warkach jestem nadal nowicjuszem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 18 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 Za mną dopiero 2 warki ze słodów ( i 2 puszki), więc problemów na razie za dużo nie ma bo nawet nie wiem, że są Poza tym forum to kopalnia wiedzy na temat problemów innych browarników, więc staram się działać wyprzedzająco. Chyba, że wejdę w smakowanie Twoich piw aby wiedzieć do czego wogóle zmierzać, bo już młode piwo z mojej pierwszej warki okazało się być bijącym na głowe to zrobione z "puszek", ale ile w tym autosugestii to nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 27 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 27-09-2011 warka nr. 42 przelana na cichą w smaku lekko chmielone i treściwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 8 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2011 Warka nr 43 Koelsch Pilzneński 4kg Pszeniczny 0,5 kg zakwaszający 50g Drożdże s33 Marynka 20g Lubelski 20g Warka 42 po cichej zakażona tlenowcem nie wiem od czego poszła w butelki ale nie wiem czy coś z tego będzie najwyżej pójdzie w kanał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 10 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 (edytowane) Widzę, że ostatni weekend w Gostyniu upłynął pod znakiem Kolsch'a Przynajmniej będę miał skąd wziąć do porównania ze swoim Edytowane 10 Października 2011 przez polter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 15 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 Warka 43 zlana na cichą Warka 42 po tygodniowym postoju w temp. pokojowej nagazowała się błyskawicznie w smaki nawet daję się pić może jeszcze nie wszystko stracone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 21 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Jako że z wyjazdu do Josefika nici żona do szkoły mała grypa weekend w domu z dzieckiem postanowiłem coś uwarzyć Warka 44 Przygodowa IRA Pilzneński 4 kg+0,5 kg carrared 0,25 kg caraamber 0,25 zasyp 65°C i awaria termostatu podbiło zaraz na 73°C i zonk zbiłem na 65°C dosypałem 0,5 kg pilzneńskiego i potrzymałem 30 min podniosłem na 72°C kolejne 40 min 78°C i wysładzanie 25 litrów 12°Blg. po 30 min chmielenia koniec gazu w butli szybka wymiana i grzejemy dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 22 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 Warka 43 zabutelkowana z 180g glukozy wyszły 44 butelki 0,5l. Zapasy w piwniczce powoli się uzupełniają ale nieważne ile będzie tak będzie za mało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 28 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Warka 45 IRA Pilzneński 4kg Carrared 0,25 kg Carraamber 0,25 kg Jęczmień palony 0,06 kg gęstwa z warki 44 Zasyp 67°C 65°C 40 min 73°C 25 min dodany słód palony palony Podgrzanie do 78°C warka w trakcie filtracji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 8 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 (edytowane) 4-11-2011 Warka 46 marcowe Pilzneński 4kg monachijski I 0,5 kg Caramunich 0,2 kg zasyp 68°C 65°C 30 min 72°C 30 min wysładzanie wyszło 26l 10°Blg chmielenie marynka 20g 60 min lubelski 20g na 10 min wyszło ok 23-24l 11.5 °Blg zadane drożdżami W34 Zabutelkowana warka 44 Warka 45 zalana na cichą Edytowane 12 Listopada 2011 przez danol148 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 12 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 (edytowane) Warka 47 Pils Kolejny przełom w funkcjonowaniu browaru po raz pierwszy zastosowałem drożdże płynne Pilzneński 4kg Carapils 0.5 kg Marynka 20g Lubelski 20g Drożdże Wyeast 2124 Bohemian Lager na 3 dni przed warzeniem aktywowałem po 2 dniach ładnie napuchły, zrobiłem dodatkowo starter z suchego ekstraktu 7°Blg dodałem drożdżaki i namnożyłem jeszcze przez 1.5 doby trochę dodałem do piwka 12.5°Blg i zobaczymy co wyjdzie Edytowane 12 Listopada 2011 przez danol148 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 13 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 (edytowane) Uf niedziela najgorszy dzień tygodnia cały dzień w kuchni prawie z przerwą na F1 Po kolei 7:30 Warka 48 Koźlak wg przepisu Dori http://www.wiki.piwo.org/index.php/Bock_%28Ko%C5%BAlak%29,_Dorota_Chrapek_%28dori%29 z małą modyfikacją Zacieranie infuzyjne zasyp 60°C Podgrzanie bez przerwy do 68 °C 40 min 72°C 15 min wysładzanie do 15°Blg wyszło ok 24l gotowanie marynka 20g 60 min mech na ostatnie 15 min lubelski 20 g. na 10 min po wystudzeniu wyszło ok 20l 17°Blg zadane gęstwą W34 po marcowym. W młótnie zostało jeszcze sporo cukrów to wysłodziłem jeszcze 7l 7°Blg co by się nie zmarnowało poszła kolejna warka warka 49 malinowe 7 litrów brzeczki 7°Blg z resztek po koźlaku chmielenie 1 godzina 10g marynki i na 10 min przed końcem 15g lubelskiego. Po ostudzeniu wlałem do fermentatora dodałem 4 430 mil. soki malinowe Paola gęstość wskoczyła na 24°Blg rozcieńczyłem wodą do 12 °Blg i zadałem drożdże S04 wyszło jakieś 16l piwka. Warka 45 IRA zabutelkowana z 180g glukozy wyszły 44 but. 0.5l Warka 46 marcowe zlana na cichą. Ogarnięcie bałaganu sprzątanie mycie jakiś obiadek i koniec na dzisiaj o 21:30, o 21:40 pierwsze piwko Koelsch nareszcie Edytowane 13 Listopada 2011 przez danol148 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 13 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Widzę, że pracowity weekend miałeś. Będzie co testować w przyszłości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 13 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 oj będzie będzie tylko fermentatory się skończyły nie planujesz jakiś wspólnych zakupów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 13 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 (edytowane) Będę coś kupował gdy trafię gdzieś GrifoHD. Na razie trochę słodów mam a cichą robię w szklanych balonach więc 3 fermentory jakoś na razie wyrabiają. No ale ja nie robię dwóch warek dziennie Edytowane 13 Listopada 2011 przez polter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 13 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Jak miło poczytać, że ktoś się wzoruje na moich przepisach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się