plx Opublikowano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 Warka nr 22Pils Bochemski Pomoc trzeba uczyć od maleńkości Zawadzka (super niania) była by odmiennego zdania. Niech niewiasta uczy się od razu co dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 Pomocnik poszedł na popołudniową drzemkę to spokojnie pomyłem butelki do warki nr 21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 9 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 6-02-2011 Pils bochemski zabutelkowany z 180g glukozy i gęstwą na której szła burzliwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 11 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 Warka nr. 23 Koelsch Pilzneński 3 kg Pszeniczny jasny 0.8 kg zasyp w 72°C 65°C 35 min 73°C 30 min podgrzanie do 78°C i wysładzanie wyszło ok 24l 10°Blg Chmielenie planowanie 70 min Aromatyczny lubelski 35g na początku wrzenie 10g na 10min przed końcem Drożdże s33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 (edytowane) Otwarłem z ciekawości buteleczke Pilsa Bochemskiego po 2 tygodniach w butelkach gazu minimalnie smaczek ok potrzymiemy jeszcze i będzie fajne piwko Warka nr 24 Stout Słód pilzneński 4kg Słód karmelowy Caraaroma 0.1kg Słód palony Carafa typ I 0.3kg Płatki jęczmienne 0.4kg Chmiel aromatyczny Lubelski 30g (chyba torche przedobrzyłem z chmielem bo ważyłem na zwykłej wadze kuchennej i raczej wyszło więcej z 10 15 gram ) Zasyp 72°C 65 °C 30 min 72°C 30 min wyszło 23l 12°Blg Chmielenie po zagotowaniu 3/4 chmielu reszta na 10 min przed końcem gotowane 60 min Zadane drożdżami S04 Edytowane 19 Lutego 2011 przez danol148 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 13 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 Warka nr 25 PILS Pilzneński 4kg Karapils 0,3kg Drożdże s23 Zacieranie 70 °C słody 65°C 40 min 70°C 30 min Podgrzanie do 75°C i wysładzanie wyszło ok 25l 11°Blg Chmielenie 60 min magnum(20gr. granulat) od 50 min Lubelski (20gr. granulat) W trakcie warzenia zabutelkowałem stouta z 150 gr glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 (edytowane) Warka nr 26 PILS Pilzneński 4kg Karapils 0,3kg Drożdże s23 Koncentrat pomidorowy 10ml Zacieranie 70 °C słody 65°C 40 min 70°C 30 min Podgrzanie do 75°C i wysładzanie wyszło ok 22l 12°Blg Chmielenie 60 min magnum(20gr. granulat) od 50 min Lubelski (20gr. granulat) Edytowane 20 Marca 2011 przez danol148 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 A koncentrat pomidorowy po co? :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Przypadkiem zamiast do gara z zupą poszedł do piwa tak to jest ja się robi kilka rzeczy na raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 26 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 (edytowane) Warka nr 27 PILS Pilzneński 4kg Karapils 0,3kg Drożdże s23 Zacieranie 70 °C słody 65°C 40 min 70°C 30 min Podgrzanie do 75°C i wysładzanie wyszło ok 25l 11°Blg Chmielenie 60 min marynka (20gr. granulat) od 50 min Lubelski (20gr. granulat) Pomyte i wysuszone buteleczki do marcowego na jutro przewidziany rozlew Edytowane 23 Kwietnia 2011 przez danol148 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 (edytowane) Warka nr 28 Marcowe Pilzneński 4kg Caramunich 0,2kg Monachijki typ I 0,5kg Drożdże W34 Zacieranie 72 °C słody 65°C 40 min 70°C 30 min Podgrzanie do 75°C i wysładzanie wyszło ok 25l 11°Blg Chmielenie 60 min marynka (20gr. granulat) od 50 min Lubelski (20gr. granulat) Edytowane 23 Kwietnia 2011 przez danol148 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 (edytowane) Warka nr 29 Kolońskie Pilzneński 4kg Pszeniczny 0.5 kg Drożdże S33 Zacieranie Zacieranie 72 °C słody 65°C 40 min 70°C 40 min Chmielenie 60 min Lubelski (40gr. granulat) Edytowane 23 Kwietnia 2011 przez danol148 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
natrix Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Warka nr 26 (...) Koncentrat pomidorowy 10ml Hej! Daj znać co wyszło z tego "pilsa" z pomidorami... może będzie rewolucja w browarictwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Dogfish Przemku przy tobie wysiada i tylko nie mów ze to przypadkiem garnki pomyliłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2011 (edytowane) Pils pomidorowy jeszcze tydzień na cichej będzie akurat na wielkanoc pójdzie w buteleczki Wczoraj uwarzyłem Kolońskie II (Warka nr 30) Pilzneński 4kg Pszeniczny 0.5 kg Drożdże (gęstwa z poprzedniej warki ok 150 ml) Zacieranie Zacieranie 72 °C słody 65°C 40 min 70°C 40 min Chmielenie 60 min Lubelski (40gr. granulat) Krzysiek ten słód od ciebie daje rade aż miło Edytowane 23 Kwietnia 2011 przez danol148 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 (edytowane) Pils Pomidorowy poszedł w butelki w smaku całkiem dobry , akurat będzie na prawie jak grodzisz Warka nr 31 IRA Skład Słód pilzneński 4kg Słód Carared 0,25kg Słód Caraamber 0,25kg Palone ziarna jęczmienia 60g Chmiel goryczkowy Marynka 20g Chmiel aromatyczny Lubelski 20g Drożdże Saflale US-05 Słody w 72°C 65°C 40 min 72°C 40 min przed podgrzaniem do 78°C dałem palony jęczmień trochę za wcześnie bo wyszedł prawie stout w kolorze za tydzień powtórka warki może się uda Wyszło 20l 13°Blg Edytowane 23 Kwietnia 2011 przez danol148 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Przymiarki do warek 50L Przygotowanie kega 1.Najpierw nawiecenie dziurki przy rancie kega aby można było palić Tigiem szlifierką za długo by szło i za mały otwór by powstał. 2.Wyszlifowanie pozostałości po wypaleniu 3. Keg gotowy do użytku (do wspawania jeszcze zawór montaż grzałek) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 1 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 Keg sprawdza się na razie jako pojemnik do moczenia butelek ładnie odmaczają się etykiety 2 dni w kegu i wszystko spada na raz wchodzi ok 30 butelek. Plan na jutro IRA może mi wyjdzie taka jak ma być a nie stout i zabutelkować marcowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 1 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 2.Wyszlifowanie pozostałości po wypaleniu czym szlifowales? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 3 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 2.Wyszlifowanie pozostałości po wypaleniu czym szlifowales? Najpierw kątówka z listkiem, a potem trzpieniówka(wygląda jak blender tylko ma 10.000 obrotów na minute) założony drobny listek i szlif do gładkiej powierzchni bez zadziorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 3 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 (edytowane) Warka 32 Konstytucyjna IRA Wczoraj był grill więc nici z warzenia trzeba nadrobić zaległości Woda w kadzi dochodzi (nie doszła bo spalił się przedłużacz i wywaliło korki szybka naprawa i grzejemy dalej) Słód pilzneński 4kg Słód Carared 0,25kg Słód Caraamber 0,25kg Palone ziarna jęczmienia 60g Chmiel goryczkowy Marynka 20g Chmiel aromatyczny Lubelski 20g Drożdże gęstwa z warki 31 Edytowane 3 Maja 2011 przez danol148 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 6 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 Dotarła nowa porcja słodów Elroy dzięki za bardzo szybką realizację zamówienia. Browar wzbogacił się o nowy sprzęt Taboret Gazowy. Warka 33 Dunkelweizen Słód pszeniczny ciemny 2,0kg Słód monachijski typ I 1kg Słód pilzneński 1kg Słód czekoladowy nie miałem dałem dałem ok 20g Palonego Carafa Chmiel aromatyczny Lubelski 30 Drożdże WB06 50°C zasyp 46°C 10 min 63°C 30 min 72°C 30 min wysładzanie do 10°Blg wyszło jakieś 23-24 litry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 14 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 Warka 33 zabutelkowana bez cichej fermentacji po tygodniu z 180 gr. glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 15 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 Warka 34 Stout Receptura Anteksa z wiki z mała modyfikacją słód pilzneński 4kg Słód Caraaroma 0,4kg Słód karmelowy ciemny 0,1kg Płatki owsiane błyskawiczne 0,4kg Jęczmień palony 0,15kg drożdże S04 Lubelski 30g Wyszło 23l 13 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 17 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Browar się powoli rozrasta w niedziele dotarły 4 beczki 60l plastik tylko walą czosnkiem dziś odebrałem termostat elektroniczny do kontroli procesu zacierania parametry: zakres temp od-50 do +99.9°C , zakres ustawiania histerezy 0...5°C regulacja co 0.1°C , prezentacja temp nastawionej i zmierzonej, przekaźnik 16A/230V 3kV, zasilanie 12V. Serce układu stanowi mikrokontroler typu PIC16F628 czujnik temp DS18B20. Do zrobienia obudowa z kwasóweczki i powieszenie na ścianie. Poniżej kilka fotek układu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się