Skocz do zawartości

Mokrobroawar Stodoła


Rekomendowane odpowiedzi

  • 3 tygodnie później...

Warka nr. 23

Koelsch

 

Pilzneński 3 kg

Pszeniczny jasny 0.8 kg

 

zasyp w 72°C

65°C 35 min

73°C 30 min

podgrzanie do 78°C i wysładzanie wyszło ok 24l 10°Blg

 

Chmielenie planowanie 70 min

Aromatyczny lubelski

35g na początku wrzenie

10g na 10min przed końcem

 

Drożdże s33

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Otwarłem z ciekawości buteleczke Pilsa Bochemskiego po 2 tygodniach w butelkach gazu minimalnie smaczek ok potrzymiemy jeszcze i będzie fajne piwko :/

 

Warka nr 24

Stout

Słód pilzneński 4kg

Słód karmelowy Caraaroma 0.1kg

Słód palony Carafa typ I 0.3kg

Płatki jęczmienne 0.4kg

Chmiel aromatyczny Lubelski 30g (chyba torche przedobrzyłem z chmielem bo ważyłem na zwykłej wadze kuchennej i raczej wyszło więcej z 10 15 gram :/ )

 

Zasyp 72°C

65 °C 30 min

72°C 30 min

 

wyszło 23l 12°Blg

 

Chmielenie po zagotowaniu 3/4 chmielu reszta na 10 min przed końcem gotowane 60 min

 

Zadane drożdżami S04

Edytowane przez danol148
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 25

 

PILS

Pilzneński 4kg

Karapils 0,3kg

Drożdże s23

 

Zacieranie

70 °C słody

65°C 40 min

70°C 30 min

 

Podgrzanie do 75°C i wysładzanie wyszło ok 25l 11°Blg

 

Chmielenie 60 min magnum(20gr. granulat) od 50 min Lubelski (20gr. granulat)

 

W trakcie warzenia zabutelkowałem stouta z 150 gr glukozy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 26

 

PILS

Pilzneński 4kg

Karapils 0,3kg

Drożdże s23

Koncentrat pomidorowy 10ml

 

Zacieranie

70 °C słody

65°C 40 min

70°C 30 min

 

Podgrzanie do 75°C i wysładzanie wyszło ok 22l 12°Blg

 

Chmielenie 60 min magnum(20gr. granulat) od 50 min Lubelski (20gr. granulat)

Edytowane przez danol148
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 27

 

PILS

Pilzneński 4kg

Karapils 0,3kg

Drożdże s23

 

Zacieranie

70 °C słody

65°C 40 min

70°C 30 min

 

Podgrzanie do 75°C i wysładzanie wyszło ok 25l 11°Blg

 

Chmielenie 60 min marynka (20gr. granulat) od 50 min Lubelski (20gr. granulat)

 

Pomyte i wysuszone buteleczki do marcowego na jutro przewidziany rozlew :)

Edytowane przez danol148
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 28

 

Marcowe

 

Pilzneński 4kg

Caramunich 0,2kg

Monachijki typ I 0,5kg

Drożdże W34

 

Zacieranie

72 °C słody

65°C 40 min

70°C 30 min

 

Podgrzanie do 75°C i wysładzanie wyszło ok 25l 11°Blg

 

Chmielenie 60 min marynka (20gr. granulat) od 50 min Lubelski (20gr. granulat)

Edytowane przez danol148
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 29

 

Kolońskie

 

Pilzneński 4kg

Pszeniczny 0.5 kg

Drożdże S33

 

Zacieranie

 

Zacieranie

72 °C słody

65°C 40 min

70°C 40 min

 

Chmielenie 60 min Lubelski (40gr. granulat)

Edytowane przez danol148
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pils pomidorowy jeszcze tydzień na cichej będzie akurat na wielkanoc pójdzie w buteleczki :D

 

Wczoraj uwarzyłem Kolońskie II (Warka nr 30)

 

Pilzneński 4kg

Pszeniczny 0.5 kg

Drożdże (gęstwa z poprzedniej warki ok 150 ml)

 

Zacieranie

 

Zacieranie

72 °C słody

65°C 40 min

70°C 40 min

 

Chmielenie 60 min Lubelski (40gr. granulat)

 

Krzysiek ten słód od ciebie daje rade aż miło :)

Edytowane przez danol148
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pils Pomidorowy poszedł w butelki w smaku całkiem dobry :D , akurat będzie na prawie jak grodzisz :)

 

Warka nr 31 IRA

 

Skład

Słód pilzneński 4kg

Słód Carared 0,25kg

Słód Caraamber 0,25kg

Palone ziarna jęczmienia 60g

Chmiel goryczkowy Marynka 20g

Chmiel aromatyczny Lubelski 20g

Drożdże Saflale US-05

 

Słody w 72°C

65°C 40 min

72°C 40 min

przed podgrzaniem do 78°C dałem palony jęczmień trochę za wcześnie bo wyszedł prawie stout w kolorze :okey: za tydzień powtórka warki może się uda :)

 

Wyszło 20l 13°Blg

Edytowane przez danol148
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przymiarki do warek 50L

 

Przygotowanie kega

 

1.Najpierw nawiecenie dziurki przy rancie kega aby można było palić Tigiem szlifierką za długo by szło i za mały otwór by powstał.

2.Wyszlifowanie pozostałości po wypaleniu

3. Keg gotowy do użytku (do wspawania jeszcze zawór montaż grzałek)

 

dsc00411nz.jpg

 

 

 

dsc00412w.jpg

 

dsc00413lv.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Keg sprawdza się na razie jako pojemnik do moczenia butelek :/ ładnie odmaczają się etykiety 2 dni w kegu i wszystko spada na raz wchodzi ok 30 butelek.

 

Plan na jutro IRA może mi wyjdzie taka jak ma być a nie stout :) i zabutelkować marcowe

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2.Wyszlifowanie pozostałości po wypaleniu

czym szlifowales?

Najpierw kątówka z listkiem, a potem trzpieniówka(wygląda jak blender tylko ma 10.000 obrotów na minute) założony drobny listek i szlif do gładkiej powierzchni bez zadziorów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 32 Konstytucyjna IRA

 

Wczoraj był grill więc nici z warzenia trzeba nadrobić zaległości :(

 

Woda w kadzi dochodzi (nie doszła bo spalił się przedłużacz i wywaliło korki szybka naprawa i grzejemy dalej)

 

Słód pilzneński 4kg

Słód Carared 0,25kg

Słód Caraamber 0,25kg

Palone ziarna jęczmienia 60g

Chmiel goryczkowy Marynka 20g

Chmiel aromatyczny Lubelski 20g

Drożdże gęstwa z warki 31

Edytowane przez danol148
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dotarła nowa porcja słodów Elroy dzięki za bardzo szybką realizację zamówienia.

 

Browar wzbogacił się o nowy sprzęt Taboret Gazowy.

 

Warka 33 Dunkelweizen

 

Słód pszeniczny ciemny 2,0kg

Słód monachijski typ I 1kg

Słód pilzneński 1kg

Słód czekoladowy nie miałem dałem dałem ok 20g Palonego Carafa

Chmiel aromatyczny Lubelski 30

Drożdże WB06

 

50°C zasyp 46°C 10 min

 

63°C 30 min

72°C 30 min

 

wysładzanie do 10°Blg wyszło jakieś 23-24 litry

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 34 Stout

 

Receptura Anteksa z wiki z mała modyfikacją

 

słód pilzneński 4kg

 

Słód Caraaroma 0,4kg

 

Słód karmelowy ciemny 0,1kg

 

Płatki owsiane błyskawiczne 0,4kg

 

Jęczmień palony 0,15kg

 

drożdże S04

Lubelski 30g

 

Wyszło 23l 13 °Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Browar się powoli rozrasta w niedziele dotarły 4 beczki 60l plastik tylko walą czosnkiem ;) dziś odebrałem termostat elektroniczny do kontroli procesu zacierania parametry: zakres temp od-50 do +99.9°C , zakres ustawiania histerezy 0...5°C regulacja co 0.1°C , prezentacja temp nastawionej i zmierzonej, przekaźnik 16A/230V 3kV, zasilanie 12V. Serce układu stanowi mikrokontroler typu PIC16F628 czujnik temp DS18B20. Do zrobienia obudowa z kwasóweczki i powieszenie na ścianie. Poniżej kilka fotek układu.

 

dsc00427xg.jpg

 

dsc00428g.jpg

 

dsc00430d.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.