Marcin Wojtczuk Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Nie mogę mieć lodówki. Ani w domu ani w garażu (brak prądu). Trudno. Ale życie bez kegów nie ma sensu. Na razie próbuję mini kegów, ale wszyscy wiemy jak to się kończy. Prędzej czy później każdy traci cierpliwość do wężyków, przelewania żeby wmieszać cukier, dezynfekcji butelek w zlewie itp... Jak jednak żyć z kegami bez lodówki? Moje pomysły (wybijcie mi je z głowy jeśli to zły kierunek): 1. fermentacja w kegach pod ciśnieniem - likwiduje problem z nagazowaniem sztucznym ale uniemożliwia chmielenie na zimno i klarowanie żelatyną 2. rozlew nagazowanego piwa z kegów dużych do mini-kegów i butelek za pomocą beergun (z aliexpress). Wąż z piwem do beerguna włożę w miskę z lodem. Sam keg dam radę schłodzić przed rozlewem do 18st C. Czy to ma sens czy to nie ma sensu to? Bo jak nie ma sensu, to kupuję fermentor stożkowy który też trochę ułatwia życie (http://domowybrowarek.pl/pl/fermentacja-rurki-urzadzenia-pomiarowe/306-pojemnik-stozkowy-50-l). Celem tej operacji jest uproszczenie i przyspieszenie rozlewu (poprzez zmniejszenie ilości rzeczy do umycia, łatwy odbiór drożdży z fermentora itp) oraz minimalizację kontaktu piwa z powietrzem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 A może schladzarka do piwa? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matz Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Fermentacja pod ciśnieniem odpada, duże ciśnienie utrudnia życie grzybom i je stresuje. Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Fermentacje zrób normalnie w wiadrze, bez cichej, później od razu z wiadra do kega. Wyszynk - schładzarka Lindr, jednokranowa, koszt zakupu około 1300-1400 zł. Kegi przechowujesz normalnie w temperaturze pokojowej. Podpinasz kiedy chcesz do schładzarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Wojtczuk Opublikowano 9 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Przepraszam, nie napisałem tego - nie piję piwa sam, działam w pewnego rodzaju spółdzielni i muszę piwo regularnie transportować poza dom. Więc rozlew do czegoś mniejszego musi pozostać elementem rzeczywistości. Poza tym uważam że te schładzarki są o wiele za drogie a keg plus butla zajmują tyle miejsca pod blatem w kuchni, że równie dobrze mozna zrobić tam kegerator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 beer jockey Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 beer jockey Widział ktoś na naszym forum wykonanie jockey boxa w wersji naszych forumowiczów? Jestem ciekawy czy ktoś korzysta z tej metody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 ja się przymierzam. ale takie projekty o u mnie się bardzo długo rozpędzają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 tak ja u Mnie póki co dokupiłem sobie kran, dokupię wężyk i wypróbuje wszystko na lodówce w od ciepłej wody bez żadnego wiercenia. Jak metoda mi przypasuje to wtedy pomyśle nad realizacją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 10 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 Butle i kran i tak musisz kupic, to ja bym radził kupic po prostu maly keg 9litrowy. Wajcha chyba takie sprzedaje. Do lodowki sie z nim zmiescisz, ale bez butli itd. Minusnjestbtaki, ze po kazdym odpieciu i zapieciu glowicy bedziie szklanka piany na poczatek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi