Thorime Opublikowano 10 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 Witam, Robiłem cydr z soku mętnego z kartonów 3 i 5 litrowych, tych marketowych. Fermentował 3 tygodnie, potem przelałem na cichą aby się wyklarował. Po kolejnych 14 dniach w tym 7 z żelatyną dalej nie był klarowny. Stwierdziłem, że taki jego urok i zabutelkowałem. Po 4 dniach zaczął się klarować i teraz po 7 dniach mam centymetr osadu w butelkach. Pytanie: Czy ktoś stosował już taką metodę aby otworzyć wszystkie butelki, przelać do wiadra i wyklarować jeszcze przez ok 2 tygodnie? Jestem pewien, że po dwóch tygodniach będzie klarowny i odgazowany, wtedy będę mógł przeprowadzić ponowną refermentację. Czy to może się udać, nie zepsuje się? Nie mogę zaakceptować tego zmętnienia po otwarciu butelki, teraz jest jeszcze mało gazu i podnosi się pełno osadów, a po pełnej refermentacji będzie podnosiło się jeszcze więcej mętów z dna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 10 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 (edytowane) W teorii powinno się bez problemu udać, największym problemem chyba będzie oksydacja, chociaż na cydrach to ja się słabo znam i może w cydrach to nie aż taki problem jak w piwie. Edytowane 10 Czerwca 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 10 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 Widziałem filmik jak gościu butelki do góry nogami trzymał. Butelka z zamknięciem na zatrzask. Otwierał na pół sekundy i mu mętne wyleciało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 11 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 (edytowane) Zawsze bedziesz miał coś (drożdze) w butelce. Jak bedziesz rozlewał jeszcze raz, bedzie wiecej O2 w cydru. Nie jest duży problem, bo cydr nie ma chmiel i sok nie jest delikatny jak słód, ale do piwo to bedzie tragedia. Edytowane 11 Czerwca 2017 przez BretBeermann Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorime Opublikowano 11 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 (edytowane) Do drożdży po refermentacji jestem przyzwyczajony, obawiam się tylko tego natlenienia. Chyba zaryzykuję, choć nie jestem jeszcze do końca przekonany. Dziękuję wszystkim za porady. Edytowane 11 Czerwca 2017 przez Thorime Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się