Jacki Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Godzina zacna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Nie taki malutki skoro dospać nie mogłeś . Gratulacje. ...eeeetam, kocica coś nie dospała i ciągnęła mnie za włosy godzinę wcześniej, niż zwykle... Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Godzina zacna ... kto rano wstaje... już posprzatane... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 ...to jeszcze uzupełnię... do gotowania poszło 25l, dodałem: 25g Chinook 60` 20g Citra 30` 20g Cascade 20` 10g Amarillo 10` 5g Amarillo 5` Uzyskałem 21l. brzeczki 1.062 (15,12 Blg) zadane US 05. Na zimno planuję jeszcze po 10g Cascade i Citra... Zrezygnowałem już z utwardzania wody, kwas mlekowy dodałem, o mchu zapomniałem...(przez skrzydełka Bieloka...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 (edytowane) Warka #51 IPA Po dłuższej przerwie... 2,50 kg. pale ale 2,50 kg. pilzneński 0,25 kg. carapils 0,10 kg. crystal 120 Zasyp do 18 l. wody temp. 72°C. Łyżeczka gipsu do wody i łyżeczka kwasu do zacieru. 50 min. w 67°C i 20 min. w 72°C . Edytowane 6 Listopada 2011 przez seniorroberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 (edytowane) Do gotowania poszło 25l. 1.048 czyli 11,86°Blg. plus 4 litry cienkusza, którego zagęszczam na ew. startery. 15 g. marynki - 60 min. 15 g. chinook - 60 min. 15 g. chinook - 30 min. 5 g. chinook - 5 min. Edytowane 6 Listopada 2011 przez seniorroberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 13 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 (edytowane) Warka #52 Ale Na Świąteczne Rozdanie 2,5 kg. pale 2,0 kg. pilzneński 0,5 kg. monachijski 0,2 kg. crystal 120 0,2 kg. melanoidowy 0,06 kg. black 50°C - 15 min. 64°C - 30 min. 72°C - 40 min. Zasyp do 18 l. wody z łyżeczką kwasu mlekowego. Dodam 20 g Simcoe na 60 min, 13g skórek, 10g kolendry i 5g kardamonu - na 10 min.... Drożdże... jeszcze się zastanawiam... edit: literówka... Edytowane 13 Listopada 2011 przez seniorroberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 13 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Dostałem 21 l. brzeczki 1.060... czyli 14,66. Zadałem uwodnionymi T 58, wystartowały po niecałych pięciu godzinach. Do warki # 51 dawałem DN... pierwsze użycie - pierwsze rozczarowanie. Startowały grubo ponad dobę, zeszły tylko do 1.020... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 (edytowane) Warki #51 i 52 w butelkach... Warka #53 AAA 2,50 kg pale 2,00 kg pilzneński 0,40 kg monachijski 0,25 kg carapils 0,20 kg amber 0,07 kg chocolate Zasyp do 19 l wody z łyżeczką gipsu i łyżeczka kwasu do zacieru. Do gotowania poszły 24l brzeczki. 15g EKG 60` 10g Amarillo 60` 10g Amarillo 30` 8g Citra 5` Uzyskałem 22l brzeczki 1.054, zadane uwodnionymi US-05 Edytowane 27 Listopada 2011 przez seniorroberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 (edytowane) Warka #54 Dortmunder 4,00 kg pilzneński 0,70 kg monachijski 0,25 kg carapils 50°C - 20 min, 67°C - 45 min, 76°C - 15 min. Zacieranie w wodzie ze źródełka z dodatkiem łyżeczki kwasu mlekowego. Wysładzanie do uzyskania 24 l brzeczki. Edytowane 11 Grudnia 2011 przez seniorroberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 11 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Cześć Chyba jakieś święte to źródełko ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 11 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 (edytowane) Cześć Chyba jakieś święte to źródełko ;-) Pewnie stąd: http://www.hotelinfo24.pl/news,6309,2,Termy_Torunskie_uzyskaly_pozytywna_decyzje_srodowiskowa.html Edytowane 11 Grudnia 2011 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Cześć Chyba jakieś święte to źródełko ;-) ...sam`eś święty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Cześć Chyba jakieś święte to źródełko ;-) Pewnie stąd: http://www.hotelinfo24.pl/news' date='6309,2,Termy_Torunskie_uzyskaly_pozytywna_decyzje_srodowiskowa.html[/quote'] Ach! jacyż to koledzy dowcipni z rana... Źródełko mam 15 m od mojej klatki (schodowej!) z przyjemną, miękką wodą z głębokości 130 bodajże metrów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 11 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Ach! jacyż to koledzy dowcipni z rana... No co ja mogę, że od 20 lat Toruń kojarzy się z ojcem dyrektorem? Kiedyś byłbyś tradycyjnie krzyżakiem, a dziś... Ech... Strasznych czasów dożyliśmy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 (edytowane) Ach! jacyż to koledzy dowcipni z rana... No co ja mogę' date=' że od 20 lat Toruń kojarzy się z ojcem dyrektorem? Kiedyś byłbyś tradycyjnie krzyżakiem, a dziś... Ech... Strasznych czasów dożyliśmy [/quote'] ...nie przesadzaj, krzyżakiem jestem do dziś... a i bromberżanie za tyfusa się nie obrażają... Edytowane 11 Grudnia 2011 przez seniorroberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Dodałem: 12 g marynki na 60 min 15 g hellertauera na 60 min 10 g hellertauera na 30 min 5 g hellertauera na 5 min. Uzyskałem 20,5 l brzeczki 1.054 czyli 13,27°Blg. Wydajność BS policzył na 77,83%. Zadane uwodnionymi w - 34/70 powędrują do piwnicy. Posprzątane . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 11 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Cześć A ja dopiero zaczynam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 11 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Bielok, a ja siedzę w pracy Chciałem warzyć dziś po powrocie do domu, ale zważywszy na formę Weroniki, która działa na 120% możliwości nie dam rady iść do blaszaka i rozstawić warzelnię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Cześć A ja dopiero zaczynam ...no przecież... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 27 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Seniorroberto z przykrością zamyka swój watek i opuszcza piwo.org. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 27 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Z jakiego powodu, jeżeli można wiedzieć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 27 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 (edytowane) Ja protestuję!!! Tak nas mało z kujawsko-pomorskiego i jeszcze ktoś się wykrusza?? No bez żartów! Edytowane 27 Grudnia 2011 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się