Kamilos55 Opublikowano 10 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2017 (edytowane) Czy chmielenie na zimno może zastąpić gotowanie na aromat? Wasze doświadczenia w tym temacie? Chcę uzyskać jak najmocniejszy aromat z określonej porcji chmielu. Edytowane 10 Lipca 2017 przez Kamilos55 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 10 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2017 (edytowane) Może chociaż u mnie najlepiej wychodzi połączenie whirpoola z zimnym. Próbowałem i samego whirpoola z dużą ilością chmielu jak i dużej ilości chmielu na zimno i w żadnym przypadku efekt nie był taki kompletny jak przy połączeniu tych metod. Samo chmielenie na zimno daje bardzo rześkie i świeże aromaty, szczególnie przeprowadzone w nieco obniżonej temperaturze ale skutkuje moim zdaniem brakami w ogólnym odczuciu 'flavor' czego u nas chyba odpowiednikiem jest smakowitość Edytowane 10 Lipca 2017 przez udarr opeciarz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 10 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2017 Nie. Chmielenie na zimno daje trochę inny aromat. I dużo mniej trwały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 12 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Moje doświadczenia podobne są do tego co opisał udarr. Najbardziej zadowolony bylem jak chmieliłem na każdym z etapów czyli trochę do kotła, chmielenie whirpoolowe i na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Mieszane chmielenie - na aromat, whirpool i na zimno daje najlepsze efekty. Widać to nie tylko po recepturach ale także tym co wygrywa na konkursach. Aromat na zimno tak jak Bartek pisze jest najmniej trwały, u mnie po jego ustąpieniu wychodzą zawsze nuty w tle chmielowe z chmielenia whirpoolowego. Obecnie staram się by piwa mocno chmielone na zimno były spijane jak najszybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 12 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Śmiem się z Tobą Undeath zgodzić. Ale chce jeszcze dodać ( co już pisałem kilka razy wcześniej ) że lepsze efekty da samo chmielenie w kotle ( zwykłe na 0' nie żadne whirpoole itp ) i czysta fermentacja niż najbardziej wyszukane chmielenie i aromaty wad fermentacji. Niestety piszę to z własnego doświadczenia i lekcje były ciężkie. Kombinując z chmieleniem nic się nie poprawiało - z lenistwa i chęci ograniczenia zabawy zrezygnowałem z chmielenia poza kotłem i co dziwne aromat był dużo lepszy - argument o gorszym chmielu nie działał bo chmiel był z tej samej partii a nawet użyty kilka tyg/mies później. Co zmieniłem w między czasie - zadbałem o dobrą fermentację - efekt wow jak przy pierwszej ipie w życiu - niestety aldehyd octowy i diacetyl bardzo skutecznie przykrywa chmiel - z tego powodu czasem piwo z butelek z refermentacją jest gorsze niż z kega. Według mnie podstawą dobrego aromatu jest dobra fermentacja i dobrej jakości chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 Fur w jakim sensie pilnujesz fermentacji? Sterujesz temperatura? Masz jakies sprawdzone metody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 Fur w jakim sensie pilnujesz fermentacji? Sterujesz temperatura? Masz jakies sprawdzone metody? ma psa stróżującego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 13 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 Fur w jakim sensie pilnujesz fermentacji? Sterujesz temperatura? Masz jakies sprawdzone metody? ma psa stróżującego no niemal tak dbam : - dobrą kondycję drożdży - dobrą szacunkową ilość drożdży - dobre napowietrzenie brzeczki - nie śpieszę się ze 'zlewaniem na cichą' - dbam o ograniczenie stresu spowodowanego zbyt niską temperaturą zadania i fermentacji - w przypadku używania pokolenia starszego jak 2 stosuje pożywkę dla drożdży Niestety kontrola temperatury fermentacji u mnie nie jest aktualnie możliwa - tyle dobrego że mam dość stabilne warunki co do temperatury otoczenia w pomieszczeniu gdzie znajdują się fermentory z fermentującym piwem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 pożywkę? Hmm jak zwykle pierwsze słyszę. Co się dzieje jeżeli bym jej nie dodał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 13 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 z tego co wiem pożywka piwowarska to głównie błony komórkowe komórek drożdżowych ( yeast hulls ) - w brzeczce piwnej powinno być już wszystko inne co drożdże potrzebują. Komórki drożdżowe wykorzystują pożywkę do mnożenia się. w przypadku suchych drożdży i młodych pokoleń drożdży płynnych to nie ma ma potrzeby jej dodawać gdyż są one w pożywkę dobrze zaopatrzone. O tym pisał na forum kiedyś chyba leszczu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 i dlatego o tym nie słyszałem bo ja tylko na sucharach jadę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 13 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 w brzeczce piwnej powinno być już wszystko inne co drożdże potrzebują.Jeszcze z cynkiem bywa różnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 13 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 @@Oskaliber, chyba że gotujesz w ocynkowanym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się