Kondzioss Opublikowano 10 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2017 2 dni temu uwarzyłem swoje pierwsze piwe (stout), do fermentacji użyłem drożdży safale S-04. Dzisiaj piwo w fermentorze wygląda tak: http://i.imgur.com/e5b1lj2.jpg. Czy to znaczy, że drożdże umarły i jeśli tak to czy da się to uratować nowymi drożdżami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 10 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2017 Nic nie umarło. Jest ok. Cierpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondzioss Opublikowano 10 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2017 Nic nie umarło. Jest ok. Cierpliwości. Na pewno? Bo na początku piana bardzo urosła a teraz wszystko opadło i nie słychać żeby pracowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwesoly Opublikowano 10 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2017 Jeżeli masz jakąś taśmę to obklej fermentor na łączeniu wieka z wiadrem, może masz jakąś nieszczelność. Jeżeli to nie pomoże to jutro dodawał bym nowe drożdże, moze coś jeszcze z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondzioss Opublikowano 10 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2017 Jeżeli masz jakąś taśmę to obklej fermentor na łączeniu wieka z wiadrem, może masz jakąś nieszczelność. Jeżeli to nie pomoże to jutro dodawał bym nowe drożdże, moze coś jeszcze z tego wyjdzie. No mam nieszczelność, bo fermentuję bez rurki więc nie domykam całkiem klapy. Robie coś źle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwesoly Opublikowano 10 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2017 Jeżeli tak, to tylko czekać i jakoś za 10 dni przeprowadzić pierwszy pomiar blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikadorus Opublikowano 11 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 (edytowane) Kluczowa jest TEMPERATURA fermentacji. Generalnie im cieplej tym szybciej. Jeśli warzysz bez lodówki, w temperaturze ok. 22 C (u mnie w domu ostatnio taką notuję ) to w wiadrze masz dużo więcej. W takich temperaturach pewnie wsio się skończyło w 2 dni... zdziwiłbym się jakby długo pracowało. Zwłaszcza jak masz te 12-4 blg i wstypałeś całą saszetkę drożdży. Nie dodawaj nowych drożdży. To najgłupsze wyjście. Zwłaszcza, że na wiadrze widać, że ruszyły i to pełną parą. Nie zaglądaj do wiadra i daj tę rurkę, bo (przynajmniej u mnie) jest dużo małych muszek (mniejsze niż owocówki) i infekcja gotowa, ponadto ograniczysz kontakt z tlenem, który jest nawet przy tej nałożonej (a nie zamkniętej) pokrywie (przy zamkniętej w sumie też coś się dostaje... ale zdecydowanie wolniej). Przed dodaniem rurki możesz zrobić pomiar blg, ale wydaje mi się, że już masz po ptokach i niewiele/nic się nie zmieni. Edytowane 11 Lipca 2017 przez Mikadorus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 11 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 Przecież to s-04. Piana już opadła bo po prostu fermentacja ustaje, nic w tym. Drożdże zrobiły swoje, one mają szybki i gwałtowny start. Ten stout pewnie dość lekki więc szybko zeżarły cukier i po wszystkim. Teraz tylko dać im dofermentować, posprzątać i będzie wszystko ok. W żadnym wypadku jakieś nowe drożdże i tego typu pomysły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 Jeżeli masz jakąś taśmę to obklej fermentor na łączeniu wieka z wiadrem, może masz jakąś nieszczelność. Jeżeli to nie pomoże to jutro dodawał bym nowe drożdże, moze coś jeszcze z tego wyjdzie. Z boku fermentora widać pianę. Pewnie temperatura powyżej 21C to S-04 już zrobiły co swoje i opadły, powoli dożerają brzeczkę i gaz już się tak nie wydziela. Drożdże ciężko jest ubić samą fermentacją. Poczekaj teraz około 10-12 dni niech drożdże posprzątają po sobie i módl się, żeby przy tej temperaturze nie mieć rozpucha w piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 11 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 No mam nieszczelność, bo fermentuję bez rurki więc nie domykam całkiem klapy. Robie coś źle? Tak, robisz coś źle: nie czytasz przed rozpoczęciem roboty. Dla odmiany, twoje drożdże robią wszystko dobrze. Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 11 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 No mam nieszczelność, bo fermentuję bez rurki więc nie domykam całkiem klapy. Robie coś źle? Tak, robisz coś źle: nie czytasz przed rozpoczęciem roboty. Dla odmiany, twoje drożdże robią wszystko dobrze. ale fermentacja z lekko rozszczelnionym wieczkiem fermentora to nic zdrożnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 11 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 Nie do tego się odnosił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondzioss Opublikowano 11 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 No mam nieszczelność, bo fermentuję bez rurki więc nie domykam całkiem klapy. Robie coś źle? Tak, robisz coś źle: nie czytasz przed rozpoczęciem roboty. Dla odmiany, twoje drożdże robią wszystko dobrze. Co w takim razie robię źle, chętnie się dowiem i poprawie na przyszłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 11 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 (edytowane) Fermentujesz zapewne w zbyt wysokiej temperaturze. Podstawowy błąd. Edytowane 11 Lipca 2017 przez buber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 11 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 Co w takim razie robię źle, chętnie się dowiem i poprawie na przyszłość. Zadajesz pytania na które odpowiedzi powinieneś znać przed rozpoczęciem przygody z warzeniem, tj. przeczytać minimum potrzebne żeby coś tam uwarzyć. A tak to latasz w panice pomiędzy wiadrem a komputerem, prawdopodobnie wpadając na coraz to głupsze pomysły. Oczywiście nikt Cię nie zmusi do czytania, tak jak i nas do odpowiedzi (chociaż zawsze się ktoś znajdzie niestety). Z boku fermentora widać pianę z boku fermentora to tam raczej widać osad po fermentacji HoppySailor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 Undeath, dnia 11 lipiec 2017 - 08:46, napisał: Z boku fermentora widać pianę z boku fermentora to tam raczej widać osad po fermentacji No tak Miał być osad po pianie wyszła sama piana Co w takim razie robię źle, chętnie się dowiem i poprawie na przyszłość. Dokładnie jak Jaras mówi przeczytaj całe to: http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu Oraz najczęstsze problemy na forum dowiesz się co jest źle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się