sm94 Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 Witam Od pewnego czasu mam problemy ze stabilną temp fermentacji więc wymyśliłem by zrobić ala dużą lodówkę. Zrobiłem więc box 2mx0,65x0,65 z płyty wiórowej wyłożonej styropianem i uszczelnionej. To była łatwa część. Teraz muszę wymontować elementy ze starej zamrażarki, połączyć z termostatem WILLHI ewentualnie innym. I w tym momencie moje umiejętności się kończą i zgłupiałem. Zacząłem już rozbierać zamrażarkę ale nie będę wstanie bez uszkodzenia przewodów wyjąć parownika. Macie może jakieś pomysły co robić ? Może zamiast lodówki coś innego zamontować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkus Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 Podłączyć do zamrażarki zewnętrzny termostat i w niej prowadzić fermentacje piwa. Wysłane z mojego MotoE2(4G-LTE) przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sm94 Opublikowano 26 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 Podłączyć do zamrażarki zewnętrzny termostat i w niej prowadzić fermentacje piwa. Wysłane z mojego MotoE2(4G-LTE) przy użyciu Tapatalka I mogę tylko jeden fermentor wstawić. W boxie mogę włożyć 3 fermentory lub 5 skrzynek co jest bardziej ekonomiczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkus Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 Ok, brałem pod uwagę rozwiązanie prostsze, nie bardziej ekonomiczne. Wysłane z mojego MotoE2(4G-LTE) przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 Może wyjąć drzwi lodowki i połączyć ją ze skrzynią? Do tego jakiś wiatraczek aby zimne powietrze ładnie się rozchodziło. Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafple Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 Może w ten sposób: Pozdrawiam br.an.tr, hedgehog i Thorgall 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hedgehog Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 (edytowane) Może w ten sposób Pomysł tak samo genialny jak i prosty Ja tu się spinam i wciskam ledwo 2 wiadra do witryny chłodniczej i jedno wiaderko 20 l do lodówki a tutaj rozwiązanie jest takie proste Leci punkt dla Ciebie Moja żona jeszcze nie wie co mi się uroiło w głowie, ale gwarantuję, że już podświadomie Cię nienawidzi Myślisz, że przy rozebraniu drzwiczek z lodówki i zamrażarki oraz po dodaniu wiatraka da radę to schłodzić 6 standardowych fermentorów? Edytowane 26 Lipca 2017 przez hedgehog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafple Opublikowano 29 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2017 (edytowane) Ciężko mi powiedzieć. O pomyśle czytałem w którymś numerze "Brew Our Own", wiec jak spytałeś wrzuciłem hasło "fermentation chamber" do google i wyświetliłem zawartość graficzną. Sądząc po ilości odpowiedzi wyszukiwarki pomysł dość popularny w usa. Czy schłodzi 6 zależy pewnie od mocy chłodziarki i tego jak dobrze cała komora będzie trzymać temperaturę, jednak o ile nie wrzucisz wszystkiego na raz, a będziesz dokładał fermentory już po uzyskaniu niskiej temperatury we wcześniejszym jest nadzieja, że coś z tego będzie. Pozdrawiam i już zazdroszczę Rafał edit Może ten artykuł będzie pomocny: http://homebrewforums.net/discussion/726/aces-fermentation-chamber-build-thread/p1 Edytowane 29 Lipca 2017 przez rafple hedgehog 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 29 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2017 Im szczelniej to wszystko zrobisz tym lepsze efekty. To pudło ma bardziej utrzymywać temperaturę niż stricte chłodzić. Oczywiście wiatraczek do mieszania powietrza przy takiej objętości to obowiązek. No i gruby styropian (polecam grafitowy) - jak masz miejsce to dałbym 20 cm! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hedgehog Opublikowano 29 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2017 (edytowane) Im szczelniej to wszystko zrobisz tym lepsze efekty. To pudło ma bardziej utrzymywać temperaturę niż stricte chłodzić. Oczywiście wiatraczek do mieszania powietrza przy takiej objętości to obowiązek. No i gruby styropian (polecam grafitowy) - jak masz miejsce to dałbym 20 cm!Tak myślałem o 5 cm płycie XPS (popularny styroduru). Lepsze to niż styropian bo jest z jednolitej masy a nie z kulek i nie kruszy się. Chyba tak spróbuję na początek. Wsumie zawsze mozna dokleić dodatkowe cm. Nakreśliłem już pomysł w domu Żona można powiedzieć jest zachwycona A tak szczerze to myślałem o 6 fermentorach prawie na raz. Znaczy dwa warzenia w przeciągu 2-3 dni. Każda po 3 wiadra. W sumie płyty leżą od roku po jakimś tam zleceniu więc koszty żadne. Dam znać jak się to spisuje jak ukończę dzieło Edytowane 29 Lipca 2017 przez hedgehog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 29 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2017 Zaproponowałem grafitowy bo ma lambdę (przewodność cieplną) prawie taką jak XPS a jest trochę tańszy. Ale skoro masz już płyty to cena nie gra roli pochwal się zdjęciami później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hedgehog Opublikowano 29 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2017 (edytowane) Ogarniam w poniedziałek wieczorem kanciapę i działam. Fajny projekt z linka, który kolega wyżej wrzucił. Chyba nad tym powalczę. Teraz do małej lodówki wchodzi mi fermentor 20 l więc jak nawet projekt będzie na dwa standardowe to i tak będzie dobrze. Będę mógł wreszcie robić mocarza i cienkusza jednego dnia i nie kombinować z fermentacją. Dodając do tego witrynę mam 4 piwa w dwa dni, a jak by się uparł to w dobę W sumie w zimie nie mam warunków bo w budzie koło domu mam 7-10 st C. A na lagery to się jeszcze nie czuje na siłach. Jeszcze do ejli sporo zastrzeżeń, więc na razie muszę rozgryźć górną fermentację. Choć nie powiem że American pils i Porter Bałtycki nie kuszą Edytowane 29 Lipca 2017 przez hedgehog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafple Opublikowano 29 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2017 Z górną fermentacja nie powinieneś mieć żadnych problemów. Schłodzenie do lagerowych temperatur mogłoby być już wyzwaniem dlatego raczej fermentory dokładałbym pojedynczo. Z tego co wyczytałem w USA używają nawet tych mini zamrażalników na komory z 4 fermentorami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kòpôcz Opublikowano 29 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2017 (edytowane) Tak myślałem o 5 cm płycie XPS (popularny styroduru). Lepsze to niż styropian bo jest z jednolitej masy a nie z kulek i nie kruszy się. Styrodur w praktyce znam tylko z makiet, modeli itp - czy on ma lepsze właściwości izolacyjne od popularnego styropianu? Da się to jakoś porównać w stylu "5cm jednego izoluje porównywalnie do 8cm drugiego"? Edytowane 29 Lipca 2017 przez Kòpôcz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hedgehog Opublikowano 30 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2017 Tak myślałem o 5 cm płycie XPS (popularny styroduru). Lepsze to niż styropian bo jest z jednolitej masy a nie z kulek i nie kruszy się. Styrodur w praktyce znam tylko z makiet, modeli itp - czy on ma lepsze właściwości izolacyjne od popularnego styropianu? Da się to jakoś porównać w stylu "5cm jednego izoluje porównywalnie do 8cm drugiego"? Ja styroduru (a właściwiej płyt xps) używałem do tej pory tylko do napisow czy logotypów na ścianach. Myślę mimo wszystko że sama struktura płyty jest inna niż styropianu. 5 cm styropianu złamiesz w rękach bez problemu co za łatwe nie jest w wypadku płyt xps. Nie wiem jak można jedno i drugie porównać ale sądzę że tak jak napisałeś 5 cm płyty xpsmożna przyrównać do 8 cm styropianu. Teść ma jeszcze sporo ekranów które klei się za grzejnikami więc użyje jeszcze dodatkowo tego. Nie powinien się obrazić bo mieszkam w obecnym miejscu już 5 lat i tylko przekładamy to z miejsca na miejsce W poniedziałek porządki. Wtorek jak nie nasra więcej zleceń to jadę po kantowke i płytę PVC (mam spory rabat na hurtowni z materiałami do reklamy) i we wtorek albo środę wieczór rozpoczynam projekt pt. "jak wkurwić żonę jeszcze bardziej jak zwykle" Zrobię osobny wątek w dziale zrób to sam, więc stay tuned Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kòpôcz Opublikowano 30 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2017 Co do właściwości mechanicznych nie mam wątpliwości, że styrodur/XPS jest lepszy, ale żebym miał jasność - parametry izoacyjnie też ma lepsze? Jeśli tak jest, to można zaoszczędzić kilka cm. Dla mieszkających w bloku to często kwestia zmieszczę/nie zmieszczę za drzwiami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 30 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2017 Różnicie niewielkie, a kosztuje 3-4 razy więcej. Styropian ma przewodność, 0.038 a styrodur 0.033 czyli na 1m2, 5cm grubości i różnicy temperatur 10stopni tracimy 7.6W przy styropianie, a 6.6W przy XPS. Czyli 5cm styroduru odpowiada 5.8cm styropianu. Henx i Kòpôcz 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kòpôcz Opublikowano 30 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2017 No i jestem w domu - dzięki za ten konkret. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się