punix Opublikowano 17 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2020 (edytowane) Warka nr 96 West Coast IPA 16,4°Blg 26.04.2020 15.05.2020 Ekstrakt końcowy: 3,4°Blg Zawartość alkoholu: 7,4% IBU: 60 Słody (6,7kg): - pilzneński Soufflet 6,2kg - pszeniczny Weyermann 0,5kg Chmiele: - Amarillo 9,3% α 130g - Cascade 5,6% α 130g - Iunga 10,7% α 60g - Sabro 15% α 50g Drożdże: - Mangrove Jack's M44 US West Coast Dodatki: - kwas mlekowy 80% 3ml - whirlfloc 0,5 tabl. Zacieranie: 20l wody podgrzane do 69°C 65-61°C 60 minut 72-71°C 15 minut 77°C Wysłodzone 27,5l 14°Blg, gotowane przez 65 minut. Chmielenie: 60 minut: Iunga 60g 15 minut: Cascade 30g, whirlfloc 0,5 tabl. 5 minut: Amarillo 20g hopstand: Amarillo 80g, Cascade 50g Fermentacja: 20,5l 16,4°Blg. Temperatura 19-20°C 5 dni, 20-21°C 8 dni, 22°C 6 dni. Na ostatnie 3 dni dodane: Amarillo 30g, Cascade 50g, Sabro 50g. Butelkowanie: 19l z dodatkiem 105g cukru rozpuszczonych w 1l wody. Uwagi: Edytowane 29 Września 2020 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godal07 Opublikowano 18 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2020 13 godzin temu, punix napisał: Uwagi: Bardzo mocno herbaciane i taninowe. Następnym razem mniej herbaty i/lub na krócej. Może jestem ślepy ale nie widzę nic o herbacie Dużo dodawałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 18 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2020 30 minut temu, godal07 napisał: Może jestem ślepy ale nie widzę nic o herbacie Dużo dodawałeś? Wady i zalety ctrl+c, ctrl+v Opis od warki 95, sencha APA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 6 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2020 (edytowane) Warka nr 97 Schwarzbier 13,3°Blg 3.05.2020 5.06.2020 Ekstrakt końcowy: 3,3°Blg Zawartość alkoholu: 5,5% IBU: 30 Słody (5,15kg): - pilzneński Soufflet 3,8kg - monachijski Weyermann 1kg - pale chocolate Fawcett 0,2kg - chocolate Fawcett 0,15kg Chmiele: - Iunga 10,5% α 10g - Marynka 7,2% α 22g - Żatecki 3% α 50g Drożdże: - W34/70 Dodatki: - kwas mlekowy 80% 3ml - whirlfloc 0,5 tabl. Zacieranie: 15l wody podgrzane do 69°C 65-62°C 60 minut 72-71°C 15 minut 76°C Wysłodzone 26,5l 11,5°Blg, gotowane przez 70 minut. Chmielenie: 60 minut: Iunga 10g, Marynka 22g 15 minut: Żatecki 20g, whirlfloc 0,5 tabl. 5 minut: Żatecki 30g Fermentacja: 21l 13,3°Blg. Temperatura 10°C 7 dni, 12°C 17 dni, 6°C 9 dni. Butelkowanie: 20l z dodatkiem 90g cukru rozpuszczonych w 1l wody. Uwagi: Edytowane 23 Września 2020 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 24 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2020 (edytowane) Warka nr 98 Brown Ale 11,5°Blg 16.05.2020 3.06.2020 Ekstrakt końcowy: 3,5°Blg Zawartość alkoholu: 4,3% IBU: 20 Słody (4,9kg): - pale Weyermann 4kg - abbey Weyermann 0,4kg - cafe Castle Malting 0,3kg - crystal Fawcett 0,2kg Chmiele: - Hallertau Tradition 4,6% α 20g - Iunga 10,5% α 20g Drożdże: - Mangrove Jack's M44 US West Coast Dodatki: - kwas mlekowy 80% 3ml - whirlfloc 0,5 tabl. Zacieranie: 15l wody podgrzane do 74°C 69-62°C 75 minut 72°C 15 minut 77°C Wysłodzone 26l 10,7°Blg, gotowane przez 65 minut. Chmielenie: 60 minut: Iunga 20g 15 minut: whirlfloc 0,5 tabl. 5 minut: Hallertau Tradition 20g Fermentacja: 21,5l 11,5°Blg. Temperatura 19°C 4 dni, 20°C 7 dni, 22°C 6 dni, cold crash 1 dzień. Butelkowanie: 20,5l z dodatkiem 95g cukru rozpuszczonych w 1l wody. Uwagi: Edytowane 23 Września 2020 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2020 (edytowane) Warka nr 99 Mango Ale 13°Blg 4.06.2020 30.06.2020 Ekstrakt końcowy: 3,5°Blg Zawartość alkoholu: 5,2% IBU: 20 Słody (5,7kg): - pale Weyermann 3,8kg - pszeniczny Weyermann 1,5kg - caramalt Simpsons Malt 0,2kg - premium english caramalt Simpsons Malt 0,2kg Chmiele: - Iunga 10,5% α 25g Drożdże: - Mangrove Jack's M44 US West Coast Dodatki: - kwas mlekowy 80% 3ml - pulpa z mango alphonso 1,6kg - whirlfloc 0,5 tabl. Zacieranie: 18l wody podgrzane do 74°C 68-66°C 40 minut 72-70°C 30 minut 76°C Wysłodzone 26,5l 11,9°Blg, gotowane przez 70 minut. Chmielenie: 60 minut: Iunga 25g 15 minut: whirlfloc 0,5 tabl. Fermentacja: 25l 12,9°Blg. Temperatura 19°C 7 dni, 19-20°C 7 dni, 23°C 5 dni, cold crash 7 dni. Po 8 dniach dodana pulpa z mango. Butelkowanie: 23l z dodatkiem 120g cukru rozpuszczonych w 1l wody. Uwagi: Edytowane 23 Września 2020 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 2 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 (edytowane) Warka nr 100 Porter Bałtycki 21,2°Blg 5.06.2020 17.07.2020 Ekstrakt końcowy: 6,6°Blg Zawartość alkoholu: 8,9% IBU: 35 Słody (7,5kg+1,6kg ekstraktu): - wiedeński Castle Malting 5kg - monachijski Weyermann 1kg - brown Fawcett 0,5kg - amber Simpsons Malt 0,3kg - special B Castle Malting 0,285kg - caramalt Simpsons Malt 0,2kg - pale chocolate 0,2kg - ekstrakt słodowy Bruntal 1,6kg Chmiele: - Hallertau Tradition 4,6% α 30g - Iunga 10,5% α 46g Drożdże: - W34/70 Dodatki: - kwas mlekowy 80% 3ml - whirlfloc 0,5 tabl. Zacieranie: 21l wody podgrzane do 74°C 68-64°C 60 minut 72-71°C 25 minut 76°C Wysłodzone 28l 14,7°Blg, gotowane przez 130 minut. Chmielenie: 60 minut: Iunga 46g, ekstrakt słodowy 1,6kg 15 minut: whirlfloc 0,5 tabl. 10 minut: Hallertau Tradition 30g Fermentacja: 23l 21,2°Blg. Temperatura 10°C 9 dni, 12°C 19 dni, 15°C 2 dni, 5°C 11 dni. Butelkowanie: 22l z dodatkiem 105g cukru rozpuszczonych w 1l wody. Uwagi: Edytowane 23 Września 2020 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 3 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 12 godzin temu, punix napisał: Warka nr 100 Porter Bałtycki 21,2°Blg Fermentacja: 23l 21,2°Blg. Temperatura 10°C 9 dni, 12°C 19 dni, 15°C 2 dni, 5°C 11 dni. Po 8 dniach dodana pulpa z mango. Błąd w pisowni lub "nowy wymiar stylu". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 3 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 Godzinę temu, Paweł76 napisał: Błąd w pisowni lub "nowy wymiar stylu". Jeszcze ze 2 aromaty i będzie wersja pastry ctrl+c, ctrl+v po raz kolejny, dzięki za uwagę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 18 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 (edytowane) Warka nr 101 Witbier 12°Blg 5.07.2020 22.07.2020 Ekstrakt końcowy: 3,4°Blg Zawartość alkoholu: 4,7% IBU: 15 Słody (5kg): - finest lager Simpsons Malt 2,5kg - pszenica 2kg - płatki owsiane błyskawiczne 0,5kg Chmiele: - Hallertau Tradition 4,6% α 50g Drożdże: - FM23 Magiczny ogród Dodatki: - curacao 39g - kolendra indyjska 15g - kwas mlekowy 80% 3ml Zacieranie: 16l wody podgrzane do 70°C 65-62°C 145 minut 72°C 15 minut 77°C Wysłodzone 26l 10,6°Blg, gotowane przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Hallertau Tradition 25g 15 minut: Hallertau Tradition 25g 5 minut: curacao 39g, kolendra indyjska 15g Fermentacja: 20l 12°Blg. Temperatura 21°C 2 dni, 22°C 8 dni, 23°C 6 dni. Butelkowanie: 20,5l z dodatkiem 150g cukru rozpuszczonych w 1,1l wody. Uwagi: Podczas fermentacji bardzo mocno dawało siarą, ale później ładnie się wszystko zredukowało i w gotowym piwie jest niewyczuwalna. Curacao prawie niewyczuwalne, można zwiększyć ilość, albo popróbować ze świeżą. Edytowane 6 Grudnia 2020 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 29 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2020 Warka nr 102 Table Saison 8,6°Blg 18.07.2020 5.08.2020 Ekstrakt końcowy: 2,1°Blg Zawartość alkoholu: 3,4% IBU: 20 Słody (3,3kg): - finest lager Simpsons Malt 2kg - monachijski Weyermann 1kg - biscuit Castle Malting 0,3kg Chmiele: - Hallertau Tradition 3,8% α 20g - Iunga 10% α 15g Drożdże: - FM21 Odkrycie sezonu Dodatki: - kwas mlekowy 80% 3ml - whirlfloc 0,5tabl. Zacieranie: 12l wody podgrzane do 75°C 72-68°C 80 minut 76°C Wysłodzone 26l 7,6°Blg, gotowane przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Iunga 15g 15 minut: whirlfloc 0,5tabl. 5 minut: Hallertau Tradition 20g Fermentacja: 21l 8,6°Blg. Temperatura 19°C 4 dni, 21°C 4 dni, 23°C 8 dni, cold crash 2 dni. Butelkowanie: 21l z dodatkiem 130g cukru rozpuszczonych w 1,2l wody. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 11 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2020 (edytowane) Warka nr 103 White IPA 13,8°Blg 24.07.2020 11.08.2020 Ekstrakt końcowy: 3,5°Blg Zawartość alkoholu: 5,7% IBU: 50 Słody (6,2kg): - pale Weyermann 3,2kg - pszeniczny Weyermann 2kg - owsiany Simpsons Malt 0,5kg - pszenica 0,5kg Chmiele: - Citra 13,3% α 100g - Magnum 10,5% α 20g - Simcoe 13,1% α 100g Drożdże: - FM23 Magiczny Ogród Dodatki: - curacao 20g - kolendra indyjska 15g - kwas mlekowy 80% 3ml Zacieranie: 19l wody podgrzane do 69°C 65-61°C 50 minut 72-70°C 30 minut 77°C Wysłodzone 27,5l 13,3°Blg, gotowane przez 65 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnum 20g 10 minut: po 40g: Citra, Simcoe 5 minut: curacao 20g, kolendra indyjska 15g hopstand: po 60g: Citra, Simcoe Fermentacja: 22l 13,8°Blg. Temperatura 20°C 3 dni, 21°C 5 dni, 22°C 5 dni, 24°C 5 dni. Butelkowanie: 21l z dodatkiem 130g cukru rozpuszczonych w 1,1l wody. Uwagi: Kolendra wysuwa się na pierwszy plan, można zmniejszyć ilość do 7-10g. Edytowane 6 Grudnia 2020 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 21 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2020 Warka nr 104 Saison 13,2°Blg 5.08.2020 27.08.2020 Ekstrakt końcowy: 2,5°Blg Zawartość alkoholu: 5,8% IBU: 30 Słody (5,25kg+0,5kg cukru): - pale Weyermann 3,5kg - monachijski Weyermann 1kg - pszeniczny Weyermann 0,55kg - biscuit Castle Malting 0,2kg - cukier 0,5kg Chmiele: - Hallertau Tradition 3,8% α 20g - Iunga 10% α 31g Drożdże: - FM21 Odkrycie sezonu Dodatki: - kwas mlekowy 80% 3ml - whirlfloc 0,5tabl. Zacieranie: 16l wody podgrzane do 68°C 64-62°C 60 minut 72°C 25 minut 77°C Wysłodzone 28l 10,8°Blg, gotowane przez 65 minut. Chmielenie: 60 minut: Iunga 31g 15 minut: Hallertau Tradition 20g, whirlfloc 10 minut: cukier 0,5kg Fermentacja: 23l 13,2°Blg. Temperatura 19°C 2 dni, 20°C 2 dni, 21°C 2 dni, 22°C 4 dni, 23°C 11 dni, cold crash 1 dzień. Butelkowanie: 22,5l z dodatkiem 160g cukru rozpuszczonych w 1,2l wody. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 3 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 Warka nr 105 Belgian Ale 10,6°Blg 14.08.2020 30.08.2020 Ekstrakt końcowy: 3,3°Blg Zawartość alkoholu: 3,9% IBU: 20 Słody (4,25kg): - pale Weyermann 1,45kg - lager Simpsons Malt 1,4kg - monachijski Weyermann 1kg - crystal Fawcett 0,215kg - biscuit Castle Malting 0,2kg Chmiele: - Hallertau Tradition 3,8% α 30g - Iunga 10% α 14g Drożdże: - FM23 Magiczny ogród Dodatki: - kwas mlekowy 80% 3ml - whirlfloc 0,5tabl. Zacieranie: 14l wody podgrzane do 73°C 72-67°C 75 minut 77°C Wysłodzone 26,5l 9,5°Blg, gotowane przez 70 minut. Chmielenie: 60 minut: Iunga 14g 15 minut: Hallertau Tradition 30g, whirlfloc Fermentacja: 22l 10,6°Blg. Temperatura 20°C 4 dni, 21°C 2 dni, 22°C 5 dni, 25°C 5 dni. Butelkowanie: 21,5l z dodatkiem 105g cukru rozpuszczonych w 1l wody. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 15 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 (edytowane) Warka nr 106 Marakuja Saison 16,2°Blg 28.08.2020 25.09.2020 Ekstrakt końcowy: 3,5°Blg Zawartość alkoholu: 7,2% IBU: 35 Słody (6,93kg+0,6kg cukru+1,3kg pulpy): - lager Simpsons Malt 4kg - monachijski Weyermann 2,1kg - pszeniczny Souflett 0,5kg - biscuit Castle Malting 0,33kg Chmiele: - Hallertau Tradition 3,8% α 30g - Iunga 10% α 40g Drożdże: - FM21 Odkrycie sezonu Dodatki: - cukier 0,2kg - kwas mlekowy 80% 3ml - pulpa z marakui bez pestek 75% 1,7kg - whirlfloc 0,5tabl. Zacieranie: 20l wody podgrzane do 68°C 65-63°C 60 minut 72-71°C 30 minut 77°C Wysłodzone 27,5l 14,3°Blg, gotowane przez 65 minut. Chmielenie: 60 minut: Iunga 40g 15 minut: whirlfloc 10 minut: Hallertau Tradition 30g, cukier 0,2kg Fermentacja: 23l 16,2°Blg. Temperatura 19°C 2 dni, 20°C 3 dni, 21°C 2 dni, 22°C 16 dni, cold crash 5 dni. Po 10 dniach dodana pulpa z marakui. Butelkowanie: 22l z dodatkiem 140g cukru rozpuszczonych w 1l wody. Uwagi: Marakuja mocno podniosła odczuwalną kwaśność. Edytowane 6 Grudnia 2020 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 27 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2020 Warka nr 107 American Weizen 12,6°Blg 30.08.2020 13.09.2020 Ekstrakt końcowy: 3,8°Blg Zawartość alkoholu: 4,8% IBU: 15 Słody (5,6kg): - pszeniczny Souflett 2,8kg - lager Simpsons Malt 2,6kg - carapils Weyermann 0,2kg Chmiele: - Azacca 13% α 100g - Mosaic 11,3% α 100g Drożdże: - Mauribrew Weiss Dodatki: - kwas mlekowy 80% 3ml Zacieranie: 17l wody podgrzane do 70°C 66-64°C 70 minut 72-71°C 25 minut 77°C Wysłodzone 27,5l 11,3°Blg, gotowane przez 60 minut. Chmielenie: 10 minut: po 20g: Azacca i Mosaic hopstand: po 80g: Azacca i Mosaic Fermentacja: 22,5l 12,6°Blg. Temperatura 20°C 5 dni, 22°C 9 dni. Butelkowanie: 22l z dodatkiem 175g cukru rozpuszczonych w 1,1l wody. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Warka nr 108 Owocowe Grodziskie 8,6°Blg 14.09.2020 28.09.2020 Ekstrakt końcowy: 3,3°Blg Zawartość alkoholu: 2,8% IBU: 30 Słody (4,1kg): - pszeniczny wędzony dębem Viking Malt 4,1kg Chmiele: - Azacca 13% α 100g - Galaxy 16,2% α 50g Drożdże: - Hornindal Dodatki: - kwas mlekowy 80% 3ml - łuska ryżowa 100g - pulpa z marakui bez pestek (75%) 850g - whirlfloc 0,5 tabl. Zacieranie: 16l wody podgrzane do 75°C 72-68°C 75 minut 77°C Wysłodzone 27l 7,7°Blg, gotowane przez 60 minut. Chmielenie: 15 minut: whirlfloc 0,5 tabl. 10 minut: Azacca 30g, Galaxy 20g hopstand: Azacca 70g, Galaxy 30g Fermentacja: 21,5l 8,5°Blg. Temperatura 28-30°C 11 dni, cold crash 3 dni. Pulpa z marakui dodana po 7 dniach. Butelkowanie: 20l z dodatkiem 180g cukru rozpuszczonych w 1,1l wody. Uwagi: Przez pierwsze 3 tygodnie po butelkowaniu utrzymywała się bardzo mocna siarka, było podejrzenie infekcji. Po czasie zredukowała się całkowicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 21 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 Warka nr 109 Weizenbock 18,8°Blg 26.09.2020 26.10.2020 Ekstrakt końcowy: 7,5°Blg Zawartość alkoholu: 6,8% IBU: 25 Słody (8kg+0,5kg miodu): - pszeniczny Soufflet/Weyermann 4kg - monachijski Weyermann 3,2kg - T50 Simpsons Malt 0,5kg - special B Castle Malting 0,3kg Chmiele: - Magnum 10,5% α 31g Drożdże: - Mauribrew Weiss Dodatki: - kwas mlekowy 80% 3ml - miód lipowy 0,5kg Zacieranie: 20l wody podgrzane do 72°C 66-63°C 70 minut 72-71°C 20 minut 77°C Wysłodzone 27,5l 15,2°Blg, gotowane przez 90 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnum 31g 10 minut: miód 0,5kg Fermentacja: 20l 18,8°Blg. Temperatura 20°C 11 dni, 21°C 10 dni, 22°C 9 dni. Butelkowanie: 20l z dodatkiem 125g cukru rozpuszczonych w 1l wody. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 27 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2020 Warka nr 110 Dry Stout 11,5°Blg 14.10.2020 7.11.2020 Ekstrakt końcowy: 3,2°Blg Zawartość alkoholu: 4,5% IBU: 35 Słody (4,8kg): - finest lager Simpsons Malt 3,3kg - płatki jęczmienne błyskawiczne 1kg - jęczmień palony Fawcett/Castle Malting 0,5kg Chmiele: - Magnum 10,5% α 32g Drożdże: - Wyeast 1084 Irish Ale Dodatki: - kwas mlekowy 80% 3ml - whirlfloc 0,5tabl. Zacieranie: 65-62°C 65 minut 72°C 15 minut 77°C Wysłodzone 27,5l 10,6°Blg, gotowane przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnum 32g 15 minut: whirlfloc 0,5tabl. Fermentacja: 23l 11,5°Blg. Temperatura 17°C 3 dni, 18°C 9 dni, 19°C 2 dni, 20°C 7 dni, cold crash 3 dni. Butelkowanie: 23l z dodatkiem 100g cukru rozpuszczonych w 1l wody. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 6 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 (edytowane) Warka nr 111 Amarantowa (Niebieska*) APA 11,7°Blg 26.10.2020 13.11.2020 Ekstrakt końcowy: 2,8°Blg Zawartość alkoholu: 4,8% IBU: 30 Słody (4,6kg): - finest lager Simpsons Malt 4kg - pszeniczny Weyermann 0,3kg - carapils Weyermann 0,3kg Chmiele: - Citra 13,3% α 100g - Magnum 10,5% α 14g - Simcoe 13,1% α 100g Drożdże: - US-05 Dodatki: - klitoria ternateńska 25g - whirlfloc 0,5tabl. Zacieranie: 66-63°C 65 minut 72-70°C 25 minut 77°C Wysłodzone 27 10,4°Blg, gotowane przez 65 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnum 14g 15 minut: whirlfloc 0,5tabl. 5 minut: po 30g: Citra, Simcoe 1 minuta: klitoria ternateńska 25g hopstand: po 70g: Citra, Simcoe Fermentacja: 20l 11,7°Blg. Temperatura 17°C 4 dni, 18°C 8 dni, 19°C 3 dni, 20°C 2 dni, cold crash 1 dzień. Butelkowanie: 20,5l z dodatkiem 85g cukru rozpuszczonych w 1,1l wody. Uwagi: *miała być niebieska. Prawdopodobnie zbyt niskie pH - niestety, nie zmierzone z powodu awarii miernika. Edytowane 6 Stycznia 2021 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 17 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 Warka nr 112 Żytni Stout 15,6°Blg 7.11.2020 4.12.2020 Ekstrakt końcowy: 4,5°Blg Zawartość alkoholu: 6,3% IBU: 40 Słody (4,6kg): - finest lager Simpsons Malt 3,5kg - żytni Weyermann 2,05kg - cafe Castle Malting 0,4kg - amber Fawcett 0,3 kg - chocolate Fawcett 0,3kg - aromatic Simpsons Malt 0,3kg Chmiele: - Lubelski 5% α 20g - Magnum 10,5% α 40g Drożdże: - Wyeast 1084 Irish Ale Dodatki: - whirlfloc 0,5tabl. Zacieranie: 20l wody 71°C 66-63°C 30 minut 72-70°C 35 minut 77°C Wysłodzone 27,5l 14,3°Blg, gotowane przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnum 40g 15 minut: whirlfloc 0,5tabl. 10 minut: Lubelski 20g Fermentacja: 19,5l 15,6°Blg. Temperatura 17°C 3 dni, 18°C 6 dni, 19°C 5 dni, 20°C 13 dni. Butelkowanie: 20l z dodatkiem 85g cukru rozpuszczonych w 1,2l wody. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 28 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 Warka nr 113 Braggot 21°Blg 14.11.2020 18.12.2020 Ekstrakt końcowy: 2,5°Blg Zawartość alkoholu: 10,9% IBU: 25 Słody (5,4kg+3,45kg miodu): - finest lager Simpsons Malt 2,4kg - monachijski Weyermann 1,8kg - pilzneński Weyermann 0,6kg - carapils Weyermann 0,2kg - special B Castle Malting 0,2kg - amber Fawcett 0,2 kg Chmiele: - Magnum 10,5% α 35g Drożdże: - US-05 Dodatki: - miód gryczany 1,15kg - miód malinowy 2,3kg - whirlfloc 0,5tabl. Zacieranie: 16l wody 74°C 69-66°C 60 minut 73-71°C 20 minut 77°C Wysłodzone 26l 11,9°Blg, gotowane przez 135 minut. Chmielenie: 75 minut: Magnum 35g 15 minut: whirlfloc 0,5tabl., miód malinowy 1,15kg Fermentacja: 17l 17,7°Blg. Temperatura 17°C 12 dni, 18°C 14 dni, 20°C 7 dni, cold crash 1 dzień. Po 16 dniach dodany miód gryczany, po 22 dniach reszta malinowego. Butelkowanie: 22l z dodatkiem 80g cukru rozpuszczonych w 1l wody. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 11 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2021 (edytowane) Warka nr 114 Czekoladowy Stout 15°Blg 5.12.2020 27.12.2020 Ekstrakt końcowy: 4,3°Blg Zawartość alkoholu: 6+% IBU: 30 Słody (6,14kg): - pilzneński Weyermann 3,8kg - wiedeński Weyermann 1kg - caramunich III Weyermann 0,5kg - pale chocolate Fawcett 0,32kg - cafe Castle Malting 0,27kg - chocolate Fawcett 0,25kg Chmiele: - Magnum 10,5% α 34g Drożdże: - Wyeast 1084 Irish Ale Dodatki: - łuska kakaowa 300g - whirlfloc 0,5tabl. Zacieranie: 18l wody 74°C 68-66°C 30 minut 72-70°C 45 minut 77°C Wysłodzone 27,5l 12,9°Blg, gotowane przez 75 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnum 34g 15 minut: whirlfloc 0,5tabl. Fermentacja: 22l 15°Blg. Temperatura 18°C 7 dni, 19°C 8 dni, 20°C 7 dni. Po 16 dniach dodana łuska kakaowa macerowana w wódce. Butelkowanie: 21,5l z dodatkiem 100g cukru rozpuszczonych w 1l wody. Uwagi: Edytowane 21 Lutego 2021 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 21 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 Warka nr 115 Pils 12,1°Blg 20.12.2020 18.01.2021 Ekstrakt końcowy: 2,9°Blg Zawartość alkoholu: 5% IBU: 40 Słody (5kg): - pilzneński Weyermann 3,7kg - wiedeński Weyermann 1kg - dextrin Simpsons Malt 0,3kg Chmiele: - Iunga 10% α 40g - Lubelski 5% α 30g - Żatecki 3,1% α 50g Drożdże: - W34/70 Dodatki: - whirlfloc 0,5tabl. Zacieranie: 15l wody 74°C 68-66°C 50 minut 72-71°C 20 minut 77°C Wysłodzone 27,5l 11,4°Blg, gotowane przez 70 minut. Chmielenie: 60 minut: Iunga 40g 15 minut: whirlfloc 0,5tabl. 5 minut: Lubelski 30g 0 minut: Żatecki 50g Fermentacja: 22l 12,1°Blg. Temperatura 10°C 14 dni, 15°C 7 dni, 5°C 8 dni. Butelkowanie: 22l z dodatkiem 120g cukru rozpuszczonych w 1,1l wody. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 8 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 Warka nr 116 Imperial Stout 27,5°Blg 28.12.2020 3.02.2021 Ekstrakt końcowy: 7,1°Blg Zawartość alkoholu: 13,4% IBU: 85 Słody (8,6kg+3,2kg ekstraktu+0,7kg cukru): - ekstrakt jasny Bruntal 3,2kg - pilzneński Weyermann 3kg - wiedeński Weyermann 3kg - pszeniczny czekoladowy Castle Malting 0,53kg - imperial Simpsons Malt 0,5kg - caramunich III Weyermann 0,5kg - chocolate Fawcett 0,47kg - special B Castle Malting 0,3kg - brown Fawcett 0,3kg Chmiele: - Iunga 10% α 74g - Magnum 10,5% α 81g Drożdże: - Wyeast 1084 Irish Ale - Bayanus G995 Dodatki: - cukier dark muscovado 0,7kg Zacieranie: 20l wody 74°C 66-64°C 80 minut 72-71°C 30 minut 77°C Wysłodzone 28l 17,1°Blg, gotowane przez 140 minut. Chmielenie: 80 minut: Iunga 74g, Magnum 81g 50 minut: 1,5kg ekstraktu+1,5l wody 30 minut: 1,7kg ekstraktu+1,5l wody Fermentacja: 24,5l 26,2°Blg. Temperatura 17°C 12 dni, 19°C 6 dni, 20°C 19 dni. Po 17 dniach dodany cukier muscovado. Po 19 dniach dodane bayanusy. Butelkowanie: 23,5l z dodatkiem 90g cukru rozpuszczonych w 1l wody. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się