Skocz do zawartości

Browar Teatralny


punix

Rekomendowane odpowiedzi

Warka nr 165 Saison 13,8°Blg

1.08.2023

24.08.2023


Ekstrakt końcowy: 2,5°Blg

Zawartość alkoholu: 6,2%

IBU: 35


Słody (5,6 kg+0,5 kg cukru):

 

 - pilzneński Weyermann 4 kg

 - pszeniczny Souflett 1,1 kg

 - T50 Simpsons Malt 0,2 kg

 - carapils Weyermann 0,2 kg

 - cukier biały 0,5 kg

 

Chmiele:

 

 - Iunga 12,4% α 30 g

 - Tettnanger 4,6% α 95 g

 

Drożdże:

 - Danstar Farmhouse (Saison)

 

Dodatki:

 

 - curacao 20 g

 - whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

 

16,5 l wody 72°C

 

66-64°C 75 minut

72°C 25 minut

78°C 

 

Wysłodzone 27,5 l 11,4°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 30 g

15 minut: cukier 0,5 kg

10 minut: whirlfloc 0,5 tabl., Tettnanger 50 g, curacao 20 g

0 minut: Tettnanger 45 g

 

Fermentacja:

22 l 13,8°Blg.

Temperatura 22°C 2 dni, 25-26°C 21 dni.


Butelkowanie:

22 l z dodatkiem 155 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. 


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 166 American Saison 14,2°Blg

26.08.2023

24.09.2023


Ekstrakt końcowy: 2,7°Blg

Zawartość alkoholu: 6,4%

IBU: 35


Słody (6 kg+0,5 kg cukru):

 

 - pilzneński Weyermann 5 kg

 - pszeniczny Soufflet 1 kg

 - cukier kandyzowany biały 0,5 kg

 

Chmiele:

 

 - Citra 12,4% α 50 g

 - Equanot 13,8% α 50 g

 - Sabro 13,3% α 115 g

 

Drożdże:

 - Danstar Farmhouse (Saison)

 

Dodatki:

 

 - whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

 

18 l wody 70°C

 

64-63°C 55 minut

72°C 15 minut

77°C 

 

Wysłodzone 28 l 11,7°Blg, gotowane przez 65 minut.


Chmielenie:

60 minut: Sabro 15 g

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl., cukier 0,5 kg

10 minut: Sabro 50 g

hopstand (<80°C, 35 minut): po 50 g: Citra, Equanot, Sabro

 

Fermentacja:

24 l 14,2°Blg.

Temperatura 22°C 3 dni, 23°C 1 dzień, 25°C 25 dni.


Butelkowanie:

24 l z dodatkiem 160 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. 


Uwagi:

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 167 Trappist Single 10°Blg

26.08.2023

21.09.2023


Ekstrakt końcowy: 3,2°Blg

Zawartość alkoholu: 3,6%

IBU: 30


Słody (4,3 kg):

 

 - pilzneński Weyermann 2,5 kg

 - pszeniczny Soufflet 1,2 kg

 - imperial Simpsons Malt 0,35 kg

 - carapils Weyermann 0,25 kg

 

Chmiele:

 

 - Iunga 12,4% α 22 g

 - Tettnanger 4,6% α 55 g

 

Drożdże:

 - Danstar Abbaye Belgian Style


Zacieranie:

 

15 l wody 76°C

 

69-67°C 65 minut

72°C 15 minut

77°C 

 

Wysłodzone 27,5 l 8,8°Blg, gotowane przez 65 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 22 g

10 minut: Tettnanger 25 g

0 minut: Tettnanger 30g

 

Fermentacja:

24 l 10°Blg.

Temperatura 20°C 9 dni, 22°C 17 dni.


Butelkowanie:

24 l z dodatkiem 135 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. 


Uwagi:

Zapomniałem o whirlflocu. Brzeczka i tak była wybitnie mętna, błotnista. Po fermentacji niewiele lepiej, w butelkach po paru miesiącach się nieco wyklarowało.

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka nr 168 Belgian Dubbel 16,4°Blg

23.09.2023

29.10.2023


Ekstrakt końcowy: 3°Blg

Zawartość alkoholu: 7,6%

IBU: 25


Słody (6,5 kg + 0,5 kg cukru):

 

 - Maris Otter Simpsons Malt 4,95 kg

 - pszeniczny Soufflet 1,15 kg

 - special B Castle Malting 0,3 kg

 - crystal extra dark Simpsons Malt 0,1 kg

 - cukier kandyzowany ciemny 0,5 kg

 

Chmiele:

 

 - Iunga 12,4% α 25 g

 - Żatecki 3% α 40 g

 

Drożdże:

 - Danstar Abbaye Belgian Style

 

Dodatki:

 

 - whirlfloc 0,5 tabl.

 

Zacieranie:

 

15 l wody 70°C

 

64-62°C 120 minut

72-70°C 50 minut

78°C 

 

Wysłodzone 28,5 l 12,7°Blg, gotowane przez 110 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 25 g

30 minut: cukier kandyzowany ciemny 0,5 kg

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl.

5 minut: Żatecki 40g

 

Fermentacja:

22 l 16,4°Blg.

Temperatura 20°C 2 dni, 21°C 10 dni, 23°C 24 dni.


Butelkowanie:

22 l z dodatkiem 150 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. 


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka nr 169 Session IPA 9,8°Blg

24.09.2023

29.10.2023


Ekstrakt końcowy: 1,8°Blg

Zawartość alkoholu: 4,2%

IBU: 45


Słody (4,5 kg):

 

 - pilzneński Weyermann 4,5 kg

 - płatki owsiane błyskawiczne 1 kg

 

Chmiele:

 

 - Amarillo 9,9% α 80 g

 - Chinook 10,6% α 40 g

 - Nelson Sauvin 10% α 100 g

 - Hopzoil Twisted Bomb 1 ml

 

Drożdże:

 - US-05

 

Dodatki:

 

 - whirlfloc 0,5 tabl.

 

Zacieranie:

 

15 l wody 73°C

 

66-64°C 60 minut

72-71°C 20 minut

78°C 

 

Wysłodzone 27,5 l 9°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

60 minut: Chinook 20 g

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl.

10 minut: po 20g: Amarillo, Chinook, Nelson Sauvin

hopstand (<50°C, 30'): Amarillo 60 g, Nelson Sauvin 80 g

 

Fermentacja:

23 l 9,8°Blg.

Temperatura 18°C 5 dni, 20°C 30 dni.


Butelkowanie:

22,5 l z dodatkiem 115 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody.

Hopzoil Twisted Bomb 1 ml


Uwagi:

Wydaje się, że olejek wniósł nieco "chemiczny" aromat i smak.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr 170 Belgian Golden Strong Ale 20,3°Blg

30.10.2023

7.12.2023


Ekstrakt końcowy: 3,9°Blg

Zawartość alkoholu: 9,7%

IBU: 35


Słody (8,2 kg + 0,8 kg cukru):

 

 - pilzneński Weyermann 8,2 kg

 - cukier kandyzowany jasny 0,8 kg

 

Chmiele:

 

 - Iunga 12,4% α 37 g

 - Żatecki 3% α 60 g

 

Drożdże:

 - Danstar Abbaye Belgian Style

 

Dodatki:

 

 - whirlfloc 0,5 tabl.

 

Zacieranie:

 

20 l wody 73°C

 

64-63°C 105 minut

72-71°C 25 minut

78°C 

 

Wysłodzone 31,5 l 14,5°Blg, gotowane przez 75 minut.


Chmielenie:

75 minut: Iunga 37 g

30 minut: whirlfloc 0,5 tabl.

15 minut: Żatecki 60 g, cukier kandyzowany 0,8 kg

 

Fermentacja:

21,5 l 20,3°Blg.

Temperatura 18°C 5 dni, 19°C 4 dni, 20°C 2 dni, 21°C 7 dni, 22°C 20 dni.


Butelkowanie:

21,5 l z dodatkiem 145 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody.


Uwagi:
Gotowanie wydłużone ze względu na zbyt niskie odparowanie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie za dużo ci wyszło tych procentów? Jakim wzorem wyliczasz zawartość alkoholu? Mnie ze wzoru, którego używam wychodzi 8,8%. Pytam, bo może jednak robię mocniejsze piwa niż mi się wydaje :)

(% = ((EP-EK)/1,938)+0,4 => [EP i EK w Blg])

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Od dawna już używam kalkulatora z Brewness - https://brewness.com/calculator/pl/abv

Nie wiem, z którego wzoru czy wzorów korzysta, ale przy kilku piwach, które miały sprawdzony laboratoryjnie poziom alkoholu odchyłka nie była duża.

Poza tym, dla piw powyżej 5,5% nawet wg przepisów tolerancja to +/-1%, więc oba wyniki mogą mieścić się w normie ;)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr 171 Extra Special Bitter 13,8°Blg

2.11.2023

25.11.2023


Ekstrakt końcowy: 5,4°Blg

Zawartość alkoholu: 4,7%

IBU: 40


Słody (5,5 kg):

 

 - Maris Otter Simpsons Malt 4,6 kg

 - premium english caramalt Simpsons Malt 0,3 kg

 - T50 Simpsons Malt 0,3 kg

 - amber Simpsons Malt 0,3 kg

 

Chmiele:

 

 - Iunga 12,5% α 30 g

 - Żatecki 3% α 70 g

 

Drożdże:

 - Danstar Windsor

 

Dodatki:

 

 - whirlfloc 0,5 tabl.

 

Zacieranie:

 

17,5 l wody 75°C

 

68-66°C 85 minut

72-71°C 35 minut

78°C 

 

Wysłodzone 27,5 l 11,8°Blg, gotowane przez 65 minut.


Chmielenie:

65 minut: Iunga 30 g

20 minut: whirlfloc 0,5 tabl.

15 minut: Żatecki 30 g

0 minut: Żatecki 40 g

 

Fermentacja:

22 l 13,8°Blg.

Temperatura 19°C 6 dni, 20°C 17 dni.


Butelkowanie:

22 l z dodatkiem 90 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody.


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 172 Brown Ale 13,6°Blg

27.11.2023

27.12.2023


Ekstrakt końcowy: 4,7°Blg

Zawartość alkoholu: 5%

IBU: 30


Słody (5,6 kg):

 

 - Maris Otter Simpsons Malt 4,8 kg

 - brown Simpsons Malt 0,4 kg

 - premium english caramalt Simpsons Malt 0,2 kg

 - T50 Simpsons Malt 0,2 kg

 

Chmiele:

 

 - Marynka 7,6% α 50 g

 - Sybilla 7,2% α 40 g

 

Drożdże:

 - Danstar Windsor

 

Dodatki:

 

 - whirlfloc 0,5 tabl.

 

Zacieranie:

 

18 l wody 71°C

 

64-62°C 30 minut

72-71°C 25 minut

78°C 

 

Wysłodzone 27 l 12,7°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

60 minut: Marynka 20 g

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl.

10 minut: Marynka 30 g, Sybilla 40 g

 

Fermentacja:

22 l 13,6°Blg.

Temperatura 18 °C 4 dni, 19°C 5 dni, 20°C 21 dni.


Butelkowanie:

22 l z dodatkiem 85 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody.


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 173 Pils 12,7°Blg

23.12.2023

3.02.2024


Ekstrakt końcowy: 3°Blg

Zawartość alkoholu: 5,3%

IBU: 40


Słody (5,5 kg):

 

 - pilzneński Weyermann 4,5 kg

 - wiedeński Weyermann 1 kg

 

Chmiele:

 

 - Iunga 12,5% α 30 g

 - Żatecki 3% α 100 g

 

Drożdże:

 - Saflager W34/70

 

Dodatki:

 

 - whirlfloc 0,5 tabl.

 

Zacieranie:

 

17,5 l wody 74°C

 

68-66°C 85 minut

72-70°C 55 minut

78°C 

 

Wysłodzone 27,5 l 10,8°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

55 minut: Iunga 30 g

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl.

10 minut: Żatecki 40 g

0 minut: Żatecki 60 g

 

Fermentacja:

21,5 l 12,7°Blg.

Temperatura 10 °C 25 dni, 15°C 5 dni, 5°C 12 dni.


Butelkowanie:

21,5 l z dodatkiem 110 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody.


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.