punix Opublikowano 3 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia Warka nr 165 Saison 13,8°Blg 1.08.2023 24.08.2023 Ekstrakt końcowy: 2,5°Blg Zawartość alkoholu: 6,2% IBU: 35 Słody (5,6 kg+0,5 kg cukru): - pilzneński Weyermann 4 kg - pszeniczny Souflett 1,1 kg - T50 Simpsons Malt 0,2 kg - carapils Weyermann 0,2 kg - cukier biały 0,5 kg Chmiele: - Iunga 12,4% α 30 g - Tettnanger 4,6% α 95 g Drożdże: - Danstar Farmhouse (Saison) Dodatki: - curacao 20 g - whirlfloc 0,5 tabl. Zacieranie: 16,5 l wody 72°C 66-64°C 75 minut 72°C 25 minut 78°C Wysłodzone 27,5 l 11,4°Blg, gotowane przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Iunga 30 g 15 minut: cukier 0,5 kg 10 minut: whirlfloc 0,5 tabl., Tettnanger 50 g, curacao 20 g 0 minut: Tettnanger 45 g Fermentacja: 22 l 13,8°Blg. Temperatura 22°C 2 dni, 25-26°C 21 dni. Butelkowanie: 22 l z dodatkiem 155 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 22 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia (edytowane) Warka nr 166 American Saison 14,2°Blg 26.08.2023 24.09.2023 Ekstrakt końcowy: 2,7°Blg Zawartość alkoholu: 6,4% IBU: 35 Słody (6 kg+0,5 kg cukru): - pilzneński Weyermann 5 kg - pszeniczny Soufflet 1 kg - cukier kandyzowany biały 0,5 kg Chmiele: - Citra 12,4% α 50 g - Equanot 13,8% α 50 g - Sabro 13,3% α 115 g Drożdże: - Danstar Farmhouse (Saison) Dodatki: - whirlfloc 0,5 tabl. Zacieranie: 18 l wody 70°C 64-63°C 55 minut 72°C 15 minut 77°C Wysłodzone 28 l 11,7°Blg, gotowane przez 65 minut. Chmielenie: 60 minut: Sabro 15 g 15 minut: whirlfloc 0,5 tabl., cukier 0,5 kg 10 minut: Sabro 50 g hopstand (<80°C, 35 minut): po 50 g: Citra, Equanot, Sabro Fermentacja: 24 l 14,2°Blg. Temperatura 22°C 3 dni, 23°C 1 dzień, 25°C 25 dni. Butelkowanie: 24 l z dodatkiem 160 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. Uwagi: Edytowane 7 Lutego przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego (edytowane) Warka nr 167 Trappist Single 10°Blg 26.08.2023 21.09.2023 Ekstrakt końcowy: 3,2°Blg Zawartość alkoholu: 3,6% IBU: 30 Słody (4,3 kg): - pilzneński Weyermann 2,5 kg - pszeniczny Soufflet 1,2 kg - imperial Simpsons Malt 0,35 kg - carapils Weyermann 0,25 kg Chmiele: - Iunga 12,4% α 22 g - Tettnanger 4,6% α 55 g Drożdże: - Danstar Abbaye Belgian Style Zacieranie: 15 l wody 76°C 69-67°C 65 minut 72°C 15 minut 77°C Wysłodzone 27,5 l 8,8°Blg, gotowane przez 65 minut. Chmielenie: 60 minut: Iunga 22 g 10 minut: Tettnanger 25 g 0 minut: Tettnanger 30g Fermentacja: 24 l 10°Blg. Temperatura 20°C 9 dni, 22°C 17 dni. Butelkowanie: 24 l z dodatkiem 135 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. Uwagi: Zapomniałem o whirlflocu. Brzeczka i tak była wybitnie mętna, błotnista. Po fermentacji niewiele lepiej, w butelkach po paru miesiącach się nieco wyklarowało. Edytowane 6 Marca przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 6 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca Warka nr 168 Belgian Dubbel 16,4°Blg 23.09.2023 29.10.2023 Ekstrakt końcowy: 3°Blg Zawartość alkoholu: 7,6% IBU: 25 Słody (6,5 kg + 0,5 kg cukru): - Maris Otter Simpsons Malt 4,95 kg - pszeniczny Soufflet 1,15 kg - special B Castle Malting 0,3 kg - crystal extra dark Simpsons Malt 0,1 kg - cukier kandyzowany ciemny 0,5 kg Chmiele: - Iunga 12,4% α 25 g - Żatecki 3% α 40 g Drożdże: - Danstar Abbaye Belgian Style Dodatki: - whirlfloc 0,5 tabl. Zacieranie: 15 l wody 70°C 64-62°C 120 minut 72-70°C 50 minut 78°C Wysłodzone 28,5 l 12,7°Blg, gotowane przez 110 minut. Chmielenie: 60 minut: Iunga 25 g 30 minut: cukier kandyzowany ciemny 0,5 kg 15 minut: whirlfloc 0,5 tabl. 5 minut: Żatecki 40g Fermentacja: 22 l 16,4°Blg. Temperatura 20°C 2 dni, 21°C 10 dni, 23°C 24 dni. Butelkowanie: 22 l z dodatkiem 150 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 20 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja Warka nr 169 Session IPA 9,8°Blg 24.09.2023 29.10.2023 Ekstrakt końcowy: 1,8°Blg Zawartość alkoholu: 4,2% IBU: 45 Słody (4,5 kg): - pilzneński Weyermann 4,5 kg - płatki owsiane błyskawiczne 1 kg Chmiele: - Amarillo 9,9% α 80 g - Chinook 10,6% α 40 g - Nelson Sauvin 10% α 100 g - Hopzoil Twisted Bomb 1 ml Drożdże: - US-05 Dodatki: - whirlfloc 0,5 tabl. Zacieranie: 15 l wody 73°C 66-64°C 60 minut 72-71°C 20 minut 78°C Wysłodzone 27,5 l 9°Blg, gotowane przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Chinook 20 g 15 minut: whirlfloc 0,5 tabl. 10 minut: po 20g: Amarillo, Chinook, Nelson Sauvin hopstand (<50°C, 30'): Amarillo 60 g, Nelson Sauvin 80 g Fermentacja: 23 l 9,8°Blg. Temperatura 18°C 5 dni, 20°C 30 dni. Butelkowanie: 22,5 l z dodatkiem 115 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. Hopzoil Twisted Bomb 1 ml Uwagi: Wydaje się, że olejek wniósł nieco "chemiczny" aromat i smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 26 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca Warka nr 170 Belgian Golden Strong Ale 20,3°Blg 30.10.2023 7.12.2023 Ekstrakt końcowy: 3,9°Blg Zawartość alkoholu: 9,7% IBU: 35 Słody (8,2 kg + 0,8 kg cukru): - pilzneński Weyermann 8,2 kg - cukier kandyzowany jasny 0,8 kg Chmiele: - Iunga 12,4% α 37 g - Żatecki 3% α 60 g Drożdże: - Danstar Abbaye Belgian Style Dodatki: - whirlfloc 0,5 tabl. Zacieranie: 20 l wody 73°C 64-63°C 105 minut 72-71°C 25 minut 78°C Wysłodzone 31,5 l 14,5°Blg, gotowane przez 75 minut. Chmielenie: 75 minut: Iunga 37 g 30 minut: whirlfloc 0,5 tabl. 15 minut: Żatecki 60 g, cukier kandyzowany 0,8 kg Fermentacja: 21,5 l 20,3°Blg. Temperatura 18°C 5 dni, 19°C 4 dni, 20°C 2 dni, 21°C 7 dni, 22°C 20 dni. Butelkowanie: 21,5 l z dodatkiem 145 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. Uwagi: Gotowanie wydłużone ze względu na zbyt niskie odparowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 26 Czerwca Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca Nie za dużo ci wyszło tych procentów? Jakim wzorem wyliczasz zawartość alkoholu? Mnie ze wzoru, którego używam wychodzi 8,8%. Pytam, bo może jednak robię mocniejsze piwa niż mi się wydaje (% = ((EP-EK)/1,938)+0,4 => [EP i EK w Blg]) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 27 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca Od dawna już używam kalkulatora z Brewness - https://brewness.com/calculator/pl/abv Nie wiem, z którego wzoru czy wzorów korzysta, ale przy kilku piwach, które miały sprawdzony laboratoryjnie poziom alkoholu odchyłka nie była duża. Poza tym, dla piw powyżej 5,5% nawet wg przepisów tolerancja to +/-1%, więc oba wyniki mogą mieścić się w normie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 27 Czerwca Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca (edytowane) Ciekawa sprawa, nie korzystałem z niego. Z 10,2% (a w zasadzie 9,8%) zrobiło się u mnie 11,6%. Dzięki. Edytowane 28 Czerwca przez Dawid Szatan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 9 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia Warka nr 171 Extra Special Bitter 13,8°Blg 2.11.2023 25.11.2023 Ekstrakt końcowy: 5,4°Blg Zawartość alkoholu: 4,7% IBU: 40 Słody (5,5 kg): - Maris Otter Simpsons Malt 4,6 kg - premium english caramalt Simpsons Malt 0,3 kg - T50 Simpsons Malt 0,3 kg - amber Simpsons Malt 0,3 kg Chmiele: - Iunga 12,5% α 30 g - Żatecki 3% α 70 g Drożdże: - Danstar Windsor Dodatki: - whirlfloc 0,5 tabl. Zacieranie: 17,5 l wody 75°C 68-66°C 85 minut 72-71°C 35 minut 78°C Wysłodzone 27,5 l 11,8°Blg, gotowane przez 65 minut. Chmielenie: 65 minut: Iunga 30 g 20 minut: whirlfloc 0,5 tabl. 15 minut: Żatecki 30 g 0 minut: Żatecki 40 g Fermentacja: 22 l 13,8°Blg. Temperatura 19°C 6 dni, 20°C 17 dni. Butelkowanie: 22 l z dodatkiem 90 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 21 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia Warka nr 172 Brown Ale 13,6°Blg 27.11.2023 27.12.2023 Ekstrakt końcowy: 4,7°Blg Zawartość alkoholu: 5% IBU: 30 Słody (5,6 kg): - Maris Otter Simpsons Malt 4,8 kg - brown Simpsons Malt 0,4 kg - premium english caramalt Simpsons Malt 0,2 kg - T50 Simpsons Malt 0,2 kg Chmiele: - Marynka 7,6% α 50 g - Sybilla 7,2% α 40 g Drożdże: - Danstar Windsor Dodatki: - whirlfloc 0,5 tabl. Zacieranie: 18 l wody 71°C 64-62°C 30 minut 72-71°C 25 minut 78°C Wysłodzone 27 l 12,7°Blg, gotowane przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Marynka 20 g 15 minut: whirlfloc 0,5 tabl. 10 minut: Marynka 30 g, Sybilla 40 g Fermentacja: 22 l 13,6°Blg. Temperatura 18 °C 4 dni, 19°C 5 dni, 20°C 21 dni. Butelkowanie: 22 l z dodatkiem 85 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 10 Września Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września Warka nr 173 Pils 12,7°Blg 23.12.2023 3.02.2024 Ekstrakt końcowy: 3°Blg Zawartość alkoholu: 5,3% IBU: 40 Słody (5,5 kg): - pilzneński Weyermann 4,5 kg - wiedeński Weyermann 1 kg Chmiele: - Iunga 12,5% α 30 g - Żatecki 3% α 100 g Drożdże: - Saflager W34/70 Dodatki: - whirlfloc 0,5 tabl. Zacieranie: 17,5 l wody 74°C 68-66°C 85 minut 72-70°C 55 minut 78°C Wysłodzone 27,5 l 10,8°Blg, gotowane przez 60 minut. Chmielenie: 55 minut: Iunga 30 g 15 minut: whirlfloc 0,5 tabl. 10 minut: Żatecki 40 g 0 minut: Żatecki 60 g Fermentacja: 21,5 l 12,7°Blg. Temperatura 10 °C 25 dni, 15°C 5 dni, 5°C 12 dni. Butelkowanie: 21,5 l z dodatkiem 110 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 23 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada Warka nr 174 Dark Mild 9°Blg 28.12.2023 22.01.2024 Ekstrakt końcowy: 2,9°Blg Zawartość alkoholu: 3,2% IBU: 20 Słody (3,8 kg): - Maris Otter Simpsons Malt kg - amber Simpsons Malt 0,2 kg - crystal extra dark Simpsons Malt 0,2 kg - brown Simpsons Malt 0,2 kg Chmiele: - Marynka 7,6% α 20 g - Sybilla 7,2% α 20 g Drożdże: - Danstar Windsor Dodatki: - whirlfloc 0,5 tabl. Zacieranie: 15,5 l wody 75°C 70-69°C 90 minut 78°C Wysłodzone 26 l 8,8°Blg, gotowane przez 65 minut. Chmielenie: 60 minut: Marynka 20 g 10 minut: Sybilla 20 g, whirlfloc 0,5 tabl. + 2,5 l wody Fermentacja: 24,5 l 9°Blg. Temperatura 18 °C 5 dni, 20°C 3 dni, 21°C 17 dni. Butelkowanie: 24,5 l z dodatkiem 95 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się