emcede Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Czołem! Postanowiłem pobawić się trochę w modyfikacje wody. W przedostatniej warce zakwaszałem kwaskiem cytrynowym na oko, a dziś używałem kwasu fosforowego i pasków do pomiaru pH. W obydwu przypadkach wyszła mi strasznie mętna brzeczka po gotowaniu i w wiadrze zresztą też, dodatkowo dzisiejsza warka strasznie słabo wydajnościowo wyszła (gorzej niż poprzednie, ale to może wina słodu bo był grubiej śrutowany). Czy możecie wspomóc jakąś radą co do tej mętności? A może odpuścić sobie zakwaszanie zacieru a zakwaszać jedynie wodę do wysładzania? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Poczekaj jak wyjdzie mętność gotowego piwa. Ja jak zacząłem przykładać wagę do pH to raczej zauważyłem dokładnie odwrotną tendencję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Może masz dziadowski słód podstawowy, bez zakwaszania wyszło normalnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Nigdy wcześniej nie bawiłem się w modyfikacje wody i problemów z klarownością nie miałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk&K Opublikowano 1 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 (edytowane) Mi ostatnio wyszło bardzo mętna brzeczka, modyfikowałem nieznacznie wodę. Jednak w gotowym piwie było już wszystko tak jak należy. Daj znać jak wyszło Ci to piwo. Dalej było mętne ? Edytowane 1 Marca 2018 przez Luk&K Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi