Skocz do zawartości

Mętna brzeczka przez zakwaszanie?


emcede

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem!

 

Postanowiłem pobawić się trochę w modyfikacje wody. W przedostatniej warce zakwaszałem kwaskiem cytrynowym na oko, a dziś używałem kwasu fosforowego i pasków do pomiaru pH. W obydwu przypadkach wyszła mi strasznie mętna brzeczka po gotowaniu i w wiadrze zresztą też, dodatkowo dzisiejsza warka strasznie słabo wydajnościowo wyszła (gorzej niż poprzednie, ale to może wina słodu bo był grubiej śrutowany).

 

Czy możecie wspomóc jakąś radą co do tej mętności? A może odpuścić sobie zakwaszanie zacieru a zakwaszać jedynie wodę do wysładzania?

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Mi ostatnio wyszło bardzo mętna brzeczka, modyfikowałem nieznacznie wodę. Jednak w gotowym piwie było już wszystko tak jak należy. Daj znać jak wyszło Ci to piwo. Dalej było mętne ?

Edytowane przez Luk&K
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.