Frona Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Witajcie, mam problem a mianowicie Robię piwko na bazie receptury Piwo specjalne (Specialty Buka), Arkadiusz Suchecki (suchy3) Słodysłód pilzneński 1,43kg słód monachijski 0,42kg Słód_Biscuit 0,2kg Słód Caramunich 0,3kg płatki owsiane 0,3kg ChmieleChmiel Lubelski 30g DrożdżeDrożdże Fermentis Safbrew S-33 Inne dodatkiKolendra - 6,4g Skórka cytrynowa - 16g Miód gryczany - 350g Zacieranie52° - 10min 63° - 40min 72° - 30min 79° - 20 min i filtracja Czas gotowania60 minut ChmielenieChmiel Lubelski - 30g-60min; 20g-15min 15 minut przed końcem gotowania miód, świeżo zmielona kolendra, skórka cytrynowa FermentacjaFermentacja burzliwa - 6 dni Fermentacja cicha - 11 dni Wyszło ok 10,5 litra Blg końcowe 3,5 RozlewRefermentacja z 60g glukozy Wszytko poszło pięknie ładnie dodałem więcej drożdży bo około ( 17,5 g suchych) dodałem je może w nieco wyższej temp bo 30,5 C. Wszystko ruszyło jak powinno natomiast piwo miałem w pokoju gdzie temp wynosiła około 25 C- piwo chodziło dość intensywnie. Przeniosłem je do chłodniejszego pomieszczenia gdzie jest 20 C. Po 6 dniach chcąc przelać je na cichą okazuje sie że nadal jest jakieś 8 BLG. Macie jakieś pomysły co zrobić ? Trzymać dalej na burzliwej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Ja mam pomysł - wylej, poczytaj jak warzyć, fermentować i komponować przepisy. I ponownie zabierz się za to piwo bogatszy o przemyślenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Ale nakręciłeś... 1) chyba tylko kveiki pracują w takich temperaturach bez produkcji rozpuszczalnika 2) Po jakiego grzyba chcesz to przelewać na cichą? I to jeszcze po 6 dniach ?!?! - czy ludzie w końcu przestaną fermentować "na kopyra" ? 3) mało działałem na s33 ale z tego co pamiętam potrafiło im czasem odbijać z fermentacją. Słowem - zostaw ten rozpuszczalnik w spokoju. Może przynajmniej dziewczyna będzie miała czym zmywać paznokcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 czy ludzie w końcu przestaną fermentować "na kopyra" ? jak to rozumieć ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 jak to rozumieć ? 7 burzliwej + 7 cichej i już. Bez pomiarów BLG. Trzymać dalej na burzliwej ? A jakie miałeś BLG początkowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Ja póki co to się trzymam tego co piszą w instrukcji w browamatorze gdy kupuje zestaw na zacieranie, ale z chęcią się podszkole w tym i owym. Obserwuje zatem dyskusje. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwesoly Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 czy ludzie w końcu przestaną fermentować "na kopyra" ?jak to rozumieć ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Tak jak Zasada powiedział, Kopyr doradzą ludziom żeby fermentacja burzliwa i cicha trwał po 7 dni, a potem butelkowanie. I jest to duży błąd, w każdym piwie fermentacja burzliwa powinna trwać tyle ile drożdże potrzebują, czyli do zjedzenia cukrów fermentujących i zakończenia ich pracy. Fermentacja cicha w większości piw nie jest potrzebna, jeżeli nie potrzebujesz zebrać gęstwy drożdżowej albo oddzielić piwo od czegoś z dna, to jest ona raczej zbędna. Witajcie, mam problem a mianowicie Robię piwko na bazie receptury Piwo specjalne (Specialty Buka), Arkadiusz Suchecki (suchy3) Słodysłód pilzneński 1,43kg słód monachijski 0,42kg Słód_Biscuit 0,2kg Słód Caramunich 0,3kg płatki owsiane 0,3kgChmieleChmiel Lubelski 30gDrożdżeDrożdże Fermentis Safbrew S-33Inne dodatkiKolendra - 6,4g Skórka cytrynowa - 16g Miód gryczany - 350gZacieranie52° - 10min 63° - 40min 72° - 30min 79° - 20 min i filtracjaCzas gotowania60 minutChmielenieChmiel Lubelski - 30g-60min; 20g-15min 15 minut przed końcem gotowania miód, świeżo zmielona kolendra, skórka cytrynowaFermentacjaFermentacja burzliwa - 6 dni Fermentacja cicha - 11 dni Wyszło ok 10,5 litra Blg końcowe 3,5RozlewRefermentacja z 60g glukozy Wszytko poszło pięknie ładnie dodałem więcej drożdży bo około ( 17,5 g suchych) dodałem je może w nieco wyższej temp bo 30,5 C. Wszystko ruszyło jak powinno natomiast piwo miałem w pokoju gdzie temp wynosiła około 25 C- piwo chodziło dość intensywnie. Przeniosłem je do chłodniejszego pomieszczenia gdzie jest 20 C. Po 6 dniach chcąc przelać je na cichą okazuje sie że nadal jest jakieś 8 BLG. Macie jakieś pomysły co zrobić ? Trzymać dalej na burzliwej ? Trzymać dalej na burzliwej, z drożdżami, zamerdać kilka razy fermentatorem żeby podnieść osad z dna i czekać aż fermentacja się zakończy. Na przyszłość rada, nie dobrze jest przenosić fermentujące piwo z cieplejszego pomieszczenia do zimniejszego, odwrotnie jest git. Jeżeli nie ruszy to wylej, albo dodaj nowe drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frona Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Jak widzę dwie pierwsze odpowiedzi to ręce opadają wychodzę z założenia ze jeśli nie masz nic sensownego do powiedzenia to się nie odzywaj. Prosi człowiek o rade a dostaje dziwne uszczypliwe uwagi. BLG początkowe było 13.0 po 6 dniach spadło do 7.5.Nie zlałem na cichą tylko się zastanawiam co mogło to spowodować ze przestało pracować.Zamieszam ewentualnie dodam nowych drożdży jeśli nie ruszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Dziwisz się? Odkąd jestem na tym forum, podobny temat widziałem z 50 razy. Za każdym razem zakładany jest nowy wątek zamiast użyć szukajki ("bo przecież mój przypadek jest jedyny i niepowtarzalny") i niby wszyscy chcą się pouczyć, ale na wiki nie zajrzeli, forum nie przeszukali. Forumowicze są na różnym etapie cierpliwości, jedni dopiero kilka razy czytali te tematy i jeszcze spokojnie odpisują, inni się zmęczyli i zaczynają być opryskliwi, a jeszcze inni już się poddali i albo ignorują, albo od niechcenia tłumaczą setny raz to samo. Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 BLG początkowe było 13.0 po 6 dniach spadło do 7.5. No to faktycznie problem jakiś jest. Zamerdaj wiadrem, podnieś temperaturę jak napisał @@dwesoly. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 (edytowane) Fermentacja cicha w większości piw nie jest potrzebna, jeżeli nie potrzebujesz zebrać gęstwy drożdżowej albo oddzielić piwo od czegoś z dna, to jest ona raczej zbędna. Tu bym się nie zgodził (no może poza piwami pszenicznymi), cicha jest potrzebna, drożdże sprzątają też po sobie w tym czasie, piwo się klaruje. Butelkujesz zaraz po zakończeniu burzliwej? Chyba, że zastosowałeś skrót myślowy dot. "przelewania na cichą"... Reasumując: cicha - tak, przelewanie na cichą - nie koniecznie Edytowane 23 Sierpnia 2017 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Kolega raczej myślał o przelewaniu. Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Jakoś tak się przyjęło że jeśli ktoś mówi o cichej fermentacji raczej ma na myśli przelewanie na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frona Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 BLG początkowe było 13.0 po 6 dniach spadło do 7.5. No to faktycznie problem jakiś jest. Zamerdaj wiadrem, podnieś temperaturę jak napisał @@dwesoly. Zrobię jak radzicie. Gdyby jednak i to nie pomogło ewentualny dodatek kolejnej porcji drożdży ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaedge Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Witam, Niedawno miałem podobny problem.Robiłem Altbiera z zestawu surowców kupionych w sklepie.Warka w pewnym sensie eksperymentalna , bo pierwsza "testowa" na nowym sprzęcie / klon cobry, graifathera/ . Pierwsza warka zacierana w takim systemie / do tej pory normalny gar i wężyk do filtracji/ , więc było parę rzeczy do poznania i nauczenia , filtracja okiełznanie Pamela itp. Brzeczka nie wyszła zbyt klarowna BLG 12.Pierwszy raz także z drożdżami S-33. Drożdże zadałem w temp. ok 19 st , wiec nie tak ekstremalnie jak kol. Frona . Fermentacja ruszyła i temp. na fermentorze skoczyła do 23 st . Postanowiłem ja trochę obniżyć i udało sie do ok 21 .Podobnie po 5-6 dniach drożdże "zacichły " na 6 BLG .Lekko podniosłem temp. ,mieszałem ruszajac wiadrem , nic nie pomagało, przetrzymałem tak do 13 dnia i postanowiłem przelać na cichą / BLG 6/ .Przelałem , ale tak naprawde nie miałem pomysłu co dalej z tym robić.Na drugi dzień w rurce zaczęło bulgotać, a po dwóch dniach zapier..la jak ta lala , nie ustępując stojącej obok APA na US 05 i FAH na US 04. Wiem że popełniłem błędy ,np. obniżając temp. , ale nie były to jakies wartości ekstremalne jak u autora wątku.Jak ktoś napisał wyzej S33 potrafią zaszajbować z fermentacją. Nie chcę tu radzić co masz zrobić , jesli chcesz zrób tak jak ja ,może pomoże. Albo jak radził ktoś wyżej dodaj nowe drożdże, kombinuj , na tym ta zabawa polega . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Witam, Niedawno miałem podobny problem.Robiłem Altbiera z zestawu surowców kupionych w sklepie.Warka w pewnym sensie eksperymentalna , bo pierwsza "testowa" na nowym sprzęcie / klon cobry, graifathera/ . Pierwsza warka zacierana w takim systemie / do tej pory normalny gar i wężyk do filtracji/ , więc było parę rzeczy do poznania i nauczenia , filtracja okiełznanie Pamela itp. Brzeczka nie wyszła zbyt klarowna BLG 12.Pierwszy raz także z drożdżami S-33. Drożdże zadałem w temp. ok 19 st , wiec nie tak ekstremalnie jak kol. Frona . Fermentacja ruszyła i temp. na fermentorze skoczyła do 23 st . Postanowiłem ja trochę obniżyć i udało sie do ok 21 .Podobnie po 5-6 dniach drożdże "zacichły " na 6 BLG .Lekko podniosłem temp. ,mieszałem ruszajac wiadrem , nic nie pomagało, przetrzymałem tak do 13 dnia i postanowiłem przelać na cichą / BLG 6/ .Przelałem , ale tak naprawde nie miałem pomysłu co dalej z tym robić.Na drugi dzień w rurce zaczęło bulgotać, a po dwóch dniach zapier..la jak ta lala , nie ustępując stojącej obok APA na US 05 i FAH na US 04. Wiem że popełniłem błędy ,np. obniżając temp. , ale nie były to jakies wartości ekstremalne jak u autora wątku.Jak ktoś napisał wyzej S33 potrafią zaszajbować z fermentacją. Nie chcę tu radzić co masz zrobić , jesli chcesz zrób tak jak ja ,może pomoże. Albo jak radził ktoś wyżej dodaj nowe drożdże, kombinuj , na tym ta zabawa polega . Nie ma sensu dodawanie nowych drożdży bo i tak nie ruszą - no chyba że winne przeznaczone do wznowienia fermentacji, ale to przerost formy nad treścią - szczególnie że w początkowej fazie fermentacji piwo dostało temp. 30 °C potem 25°C czyli w wiadrze bylo pewnie 27-28°C. Można wzruszyć drożdże z dna i może ruszą. Jeśli nie ruszą nie ma co płakać nad tym piwem i je wylać bo temperatury które kolega mu sprezentował wprowadziły już na 99% fuzle. (1 % daję na poczet cudu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
John Petrucci Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Jeszcze jest kwestia czym był robiony pomiar blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Jeszcze jest kwestia czym był robiony pomiar blg? Pomiary w BLG czyli raczej spławik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Ewentualnie refraktometr bez korekty - wtedy rzeczywiscie moze pokazac 6°... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frona Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Refraktometr z ATC. Zamieszałem i wstawiłem do 23C temperatura warki wzrosła nieznacznie. Zmierzę BLG za 2 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Refraktometr z ATC. Zamieszałem i wstawiłem do 23C temperatura warki wzrosła nieznacznie. Zmierzę BLG za 2 dni. ale Ty wiesz co używasz i jak tego używać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 (edytowane) Refraktometr z ATC. Zamieszałem i wstawiłem do 23C temperatura warki wzrosła nieznacznie. Zmierzę BLG za 2 dni. Czyli te 6 to odczyt z refraktometru? Jeśli tak to należy to przeliczyć w kalkulatorze,bo odczyt jest przełamany przez alkohol. Kalkulator masz np. tu https://brewness.com/calculator/pl/gravity-correction Edytowane 24 Sierpnia 2017 przez Mibor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 (edytowane) Refraktometr z ATC. Zamieszałem i wstawiłem do 23C temperatura warki wzrosła nieznacznie. Zmierzę BLG za 2 dni. Perunie - widzisz i nie grzmisz... po 1 refraktometr wyskalowany jest w brix po 2 alkohol bardzo mocno zmienia odczyt refraktometru (zawyża) po 3 masz prawidłowe odfermentowanie Edytowane 24 Sierpnia 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Chyba, że kolega podał wynik już po korekcji. Hehe. Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Refraktometr z ATC. Zamieszałem i wstawiłem do 23C temperatura warki wzrosła nieznacznie. Zmierzę BLG za 2 dni. Perunie - widzisz i nie grzmisz... po 1 refraktometr wyskalowany jest w brix po 2 alkohol bardzo mocno zmienia odczyt refraktometru (zawyża) po 3 masz prawidłowe odfermentowanie po 4 naucz się korzystać z tego urządzenia Jeronie, o ile fajniejszy bylby Twoj post bez tego "po 4", ktore brzmi mniej wiecej jak "patrz, jaki z ciebie debil!". :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się