Apek Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 (edytowane) Zostało mi trochę słodów i chmieli zastanawiam się co by wyszło z takiego przepisu czy nie popełniam jakiś karygodnych błędów to ma nie być piwo konkursowe tylko takie do picia na co dzień Prośba o opinie i korekty. Słody: Pale Ale - 5kg Carapils - 1kg Wiedeński - 0,5kg Caramunich® typ I - 0,5kg Chmiele: Amarillo - 30g - 60 minut Marynka - 20g - 60 minut Lubelski - 20g - 10 minut Amarillo - 20g - na zimno ok 7 dni Drożdże - S-04 Z kalkulatora wychodzi: 13,3 BLG 42 IBU 5,5 % ABV 6,6 SRM Zastanawiam się czy nie dokupić jeszcze 50 g jakiegoś chmielu i dać 20g na goryczkę i 30 pod koniec gotowania. prośba o bardziej doświadczonych piwowarów o opinię Pozdrawiam Kuba Edytowane 23 Sierpnia 2017 przez Apek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zdecydowanie za dużo karmelowych, będzie słodki ulepek. Zmień tak aby łączna ilość karmelowych nie przekroczyła 5 - 7 max 10% (jak lubisz słodkie piwa). Możesz też w ogóle z tych karmelowych zrezygnować, sam wiedeński w tej ilości poprawi odczucie słodowości w piwie. Co do chmielu to napisz co chcesz osiągnąć, mocniejszą goryczkę, smak czy buchający aromat? Osobiście Marynkę dałbym na goryczkę, Lubelski na smak a całość Amarillo na zimno, na nie więcej niż 4 dni. Bedze mniej gorzko ale bardziej aromatycznie. Jeżeli chcesz gorzko i aromatycznie to dokup jakiś aromatyczny amerykański chmiel i wrzuć na zimno, resztę pozostaw jak jest. PS. wątek powinieneś założyć w innym dziale forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 (edytowane) Receptury autorskie to miejsce na sprawdzone receptury bardziej niż na dyskutowanie pierwszych pomysłów. Dużo karmeli. Wybrałbym jeden i zmniejszył o połowę. Piszesz w dziale brytyjskim więc chmieliłbym na goryczkę i aromat bez chmielenia na zimno. Np. Marynka na goryczkę, Amarillo na smak/aromat. Lubelski bym zostawił. Amarillo go przykryje. np. Zasyp: Pale Ale - 5kg Wiedeński - 0,5kg Caramunich® typ I - 0,25kg Chmielenie: Marynka (8,8%AA) - 20g - 60 minut Amarillo (8,8%AA) - 25g - 20 minut Amarillo (8,8%AA) - 25g - 05 minut Qbrew dla 60% wydajności i 20 litrów liczy 13,5 BLG, IBU 40, 5,3 ABV czyli w ESB się łapie. Edytowane 23 Sierpnia 2017 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apek Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Chciałem uzyskać piwo mocno chmielone na goryczkę, mocno goryczkowe o lekkim aromacie amerykańskich chmieli Lubię piwa goryczkowe nie słodowe. rzeczywiście te słody należą do grupy karmelowych... Słodu Carapils chciałem użyć dla mocniejszej piany i pełniejszego smaku piwa, może przesadziłem z ilością??? Słodu Wiedeńskiego chciałem użyć dla zmiany barwy piwa na bardziej złoty.? Słodu caramunich chciałem użyć bo mam resztkę Według charakterystyki chmieli to Marynka bardziej nadaje się do chmielenia na goryczkę a Lubelski ma piękny aromat stąd te moje wypociny Może: Zasyp: Pale Ale - 5kg Wiedeński - 0,5kg Caramunich® typ I - 0,25kg Chmielenie: Marynka - 20g - 60 minut Lubelski - 20g - 10 minut Amarillo - 50g na zimno ??? Chciałbym wykorzystać Lubelski i marynkę bo juz długo leżą ostatnio użyłem je ze słodem Pilzneńskim zasypem 100% i po 2 tygodniach leżakowania jest na razie ok. Brakuje mi trochę ciemniejszej barwy i tego posmaku amerykańskich cytrusów. Może zamiast Amarillo lepiej użyć Citrę? i tak musze amerkańskie dokupić bo nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apek Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Receptury autorskie to miejsce na sprawdzone receptury bardziej niż na dyskutowanie pierwszych pomysłów. Dużo karmeli. Wybrałbym jeden i zmniejszył o połowę. Piszesz w dziale brytyjskim więc chmieliłbym na goryczkę i aromat bez chmielenia na zimno. Np. Marynka na goryczkę, Amarillo na smak/aromat. Lubelski bym zostawił. Amarillo go przykryje. np. Zasyp: Pale Ale - 5kg Wiedeński - 0,5kg Caramunich® typ I - 0,25kg Chmielenie: Marynka (8,8%AA) - 20g - 60 minut Amarillo (8,8%AA) - 25g - 20 minut Amarillo (8,8%AA) - 25g - 05 minut Qbrew dla 60% wydajności i 20 litrów liczy 13,5 BLG, IBU 40, 5,3 ABV czyli w ESB się łapie. Sorry jestem tu nowy proszę przenieść post do odpowiedniego działu chyba że mogę to zrobić sam ale nie widzę gdzie Pozdrawiam Kuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apek Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Tylko teraz wychodzi mi za mało BLG (11,1) chciałbym żeby było powyżej 13 a najlepiej 14 który słód nie wpłynie za bardzo na smak a podniesie BLG ? Pale Ale musiałbym dać 1,5 kg więcej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 To kup sobie jakieś płatki jęczmienne czy pszenne i uzupełnij ile tam chcesz. Apek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się