jagonek Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Witajcie, przymierzam się do uwarzenia kolejnej warki, tym razem będzie to APA. Jak, ze z sklepach można spotkać różne smaki tego gatunku piwa, preferowałbym raczej coś delikatniejszego - coś pomiędzy jasnym ALE a APA. I teraz pytanie do Was, ponieważ na forum znalazłem kilka tematów z recepturami na apa, w których jedni zasypywali praktycznie w 100% pilzneńskim inni natomiast słodem pale ale. Czy użycie jednego badz drugiego słodu nie da drasrycznie odmiennego smaku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matz Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Wydaje mi się, że w APA dominować mają aromaty chmielowe (kwiatowe, cytrusowe) więc podejrzewam, że różnica nie będzie super wyczuwalna. Chociaż wg. nazwy jest to American Pale Ale, na więc stylowo powinnienem być użyty PA. Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 (edytowane) Poczytaj charakterystyki słodów. Pilzneński jest jaśniejszy i bardziej neutralny w smaku i aromacie. Pale ale jest nieco ciemniejszy i może dawać nuty lekko ciasteczkowe, bardziej słodowe. Jeśli zależy Ci na wytrawności - idź w pilzneński. Jeśli wolisz piwa bardziej wyraziste - idź w pale ale (szczególnie brytyjskie, z konkretnej, wskazanej odmiany jęczmienia np. Maris Otter, Halcyon etc.) Edytowane 26 Sierpnia 2017 przez zasada dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jagonek Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Kieruje się raczej w stronę pale ale. Pozostaje jeszcze kwestia chnieli. Nie wiem czy coś z tego zestawu się nada ale z poprzednich wątek zostało mi trochę marynki, lubelskiego, tetnang i magnum. Rzecz jasna będzie trzeba coś dokupić. Macie jakieś propozycje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 (edytowane) marynki, lubelskiego, tetnang i magnum Jakie chcesz mieć piwo? Jeśli APA czyli American Pale Ale to żaden z chmieli jakimi dysponujesz nie nadaje się w najmniejszym stopniu. Ewentualnie Marynka / Magnum na goryczkę dla potanienia całości. "Nowofalowe" chmiele to szeroki temat. Ja poszedłbym albo w CCC: Cascade - Centenial - Columbus (jego na goryczkę możesz zastąpić Magnum imho). Edytowane 26 Sierpnia 2017 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jagonek Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Tak spytałem z ciekawości skoro ludzie robią pale ale ze słodu nie-pale ale to dlaczego ichniejsze chmiele mają nie mieć zamienników:) oki więc jak widzę czekają mnie grubsze zakupy. Planuję uwarzyć ok 25l więc 5-5,5kg PA jest konieczne z racji mojej tragicznej wydajności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 (edytowane) skoro ludzie robią pale ale ze słodu nie-pale ale to dlaczego ichniejsze chmiele mają nie mieć zamienników:) 1. bo odpowiednikiem hamerykańskich słodów stosowanych do APA jest raczej nasz pilzneński , a nie pale ale 2. bo nie ma "zamienników" chmieli hamerykańskich 3 dlaczego hamerykańskie chmiele nie mają zamienników to wymyśl sobie sam EDIT Ja poszedłbym albo w CCC dla mnie CCC to Chinook, Citra, Cascade Edytowane 26 Sierpnia 2017 przez �Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Zrób pół na pół PA i pilzneński, albo 80-85% PA i resztę pszeniczny. Co do Twoich chmieli to tak jak ktoś wyżej pisał, jedynie magnum na goryczkę, chociaż przy APA nie robiłbym chmielenia na 60 minut, a zaczął od 30 (oczywiście wtedy tylko amerykańce). I kwiatowych aromatów od chmielu raczej nie powinno być tylko cytrusy, owoce tropikalne, żywiczne itp. A co do Twojej tragicznej wydajności to: http://twojbrowar.pl/pl/dodatki-piwowarskie/264-kwas-mlekowy-80-100ml.html http://twojbrowar.pl/pl/laboratorium-piwowarskie/1053-paski-do-pomiaru-ph-52-68-20-sztuk.html PH zacieru powinno wynosić 5,4. Zmierz 10 min po wsypaniu ziarna - pewnie będzie za wysokie, dodaj łyżeczkę kwasu i zmierz ponownie. Po kilku warkach już będziesz "na oko" wiedział ile wlać. Zobaczysz różnicę w wydajności. Aha, do wody do wysładzania też trochę dodaj (powiedzmy połowę tego co do gara). LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jagonek Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Dzięki za informacje. Chciałbym już robić zamówienie. Planuję użyć następujących chmieli: cascade, chinook oraz equinox. Co o tym sądzicie? Jakie ilości będą potrzebne, celując w powiedzmy 35-40 ibu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jagonek Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Dodam, że planuję zrobić ok 25l (w zależnosci ile wyjdzie blg) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Planuję użyć następujących chmieli: cascade, chinook oraz equinox. Co o tym sądzicie? Jakie ilości będą potrzebne, celując w powiedzmy 35-40 ibu? Tutaj konieczne będzie użycie kalkulatora, np: https://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jagonek Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Cascade, chinook, horizon. chinook 15g - 60' cascade 10g - 20' horizon 10g - 15' cascade 10g - 7' horizon 10g - 7' cascade,horizon 20g - 0' Wychodzi według tego 39 ibu. Będzie ok z aromatem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Będzie słabo. Porządny aromat będzie z chmielenia na zimno, ok 2g/L brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jagonek Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Ok, czyli jak dobrze rozumiem chmielenie mam przeprowadzić tak jak napisałem post wyżej z podanymi ilościami + dodać jeszcze ok 40g chmielu na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 jak dodasz te 40g na zimno to powinno być ok... w sumie to APA a nie AIPA. Ja standardowo do moich APA daję łącznie ok. 100g chmielu amerykańskiego i jest fajnie aromatycznie więc u Ciebie będzie wystarczająco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nathandrel Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Wetnę się, troche-Jancewicz całą setkę na gotowanie? Ew jakie proporcje gotowanie/cicha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2017 APA nie musi być mocno goryczkowa wiec jak wrzucisz w kalkulator i wyjdzie 35 - 40 ibu to będzie w sam raz. Na cichą aby aromat był fajny to tak minimum 60 gramów, a można i więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jagonek Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Nathandrel skoro łącznie napisał, że 100g to wygląda na to, że gotowanie 60g i 40g na zimno. Tak właśnie obstawiałem, że będzie odpowiednio. Nie chmieliłem na zimno jak dotąd bo robiłem lagery. A powiedzcie jak to wygląda z syfem po takim chmieleniu? Lubię używać pończochy więc może wrzucę ten chmiel w nią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2017 W ten sposób tylko zmarnujesz chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Wetnę się, troche-Jancewicz całą setkę na gotowanie? Ew jakie proporcje gotowanie/cicha? Ostatnio chmieliłem tak: Citra 10g - 60' Cascade 30g - 15' Citra 40g - na cichą Cascade 20g - na cichą IBU: ~30 Nathandrel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Nathandrel skoro łącznie napisał, że 100g to wygląda na to, że gotowanie 60g i 40g na zimno. Tak właśnie obstawiałem, że będzie odpowiednio. Nie chmieliłem na zimno jak dotąd bo robiłem lagery. A powiedzcie jak to wygląda z syfem po takim chmieleniu? Lubię używać pończochy więc może wrzucę ten chmiel w nią. Chmiel wrzuć luzem a potem po prostu przefiltruj przez pończochę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się