Syrjus Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2017 (edytowane) Mam następujący problem: Postanowiłem zrobić sobie egzamin i uwarzyć pilsa. Piwo niedojrzałe, a już ma problem - kolor. Już wcześniej kilka piw wychodziło mi trochę za ciemne, ale z pilsem przesadziłem, bo jest po prostu wzorowo brązowy karmel Z czego może to wynikać? Zbyt intensywne grzanie brzeczki? Za mało mieszania? Gotowane 80min w wodzie 50/50 kranówka (twarda) i demineralizowana Zasyp: Bohemian Pilsner 5kg CaraBohemian 0,5kg Zakwaszający 0,1 kg W efekcie mam uzyskałem 26l piwa Edytowane 27 Sierpnia 2017 przez Syrjus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2017 (edytowane) CaraBohemian 0,5kg On ma 170-220 EBC a użyłeś go ok.10% zasypu. Skąd w ogóle taki pomysł? CaraPils jako czasami pojawiający się w recepturach ma 2,5-6,5 EBC. Jest winowajca imho bezdyskusyjny. Zamiast pilsa będziesz miał coś w okolicach Marcowego. Edytowane 27 Sierpnia 2017 przez zasada Syrjus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2017 (edytowane) Zasyp: Bohemian Pilsner 5kg CaraBohemian 0,5kg Zakwaszający 0,1 kg No ja się nie dziwię bo mój BS pokazuje ponad 15 EBC, a to chyba za dużo na pilsnera. W baniaku z osadem drożdżowym na ściankach bym nie oceniał koloru piwa. EDIT Będzie lekko tmave Edytowane 27 Sierpnia 2017 przez �Dr2 Syrjus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syrjus Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Poczucie własnej głupoty mnie właśnie zmiażdżyło.... W ostatniej chwili zmieniłem recepturę i nie zwróciłem uwagi na to, że to nie to samo. No to szybko temat do zamknięcia. Dzięki. Cóż... W konkursach i tak nie zamierzałem startować, a piwo i tak wypiję (oby ze smakiem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2017 a piwo i tak wypiję (oby ze smakiem) zapewne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2017 a piwo i tak wypiję (oby ze smakiem) I tego się trzymaj(my)! Dobrze nachmielony amber lager wstydu nie przyniesie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Ale co by nie było to ocena barwy w fermentorze, to kiepski pomysł... Mojego Tripla (92% pilzneński, reszta Aromatic i cukier) po miesiącu nie mogłem odróżnić od Quadrupla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się