Browarowerowy Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Witam. Jestem nowy w przygodzie piwowarskiej i chciałbym prosić was o rady i uwagi apropo mojego pierwszego piwa, który będzie lagerem z brew-kitu. Chętnie przeczytam relacje osób które również warzyły ten styl piwa z brewkitu. -Brewkit "UK Brew Lager" -drożdże S23 Saflager -dropsy do refermentacji chmielone -zamiast cukru mieszanka ekstraktu słodowego suchego z glukozą I tu moje pytania: Jak długo będzie przebiegać fermentacja i refermentacja już w butelkach? Jakie powinny być temperatury fermentacji? Czy zaczynać rozlew po jakimś wyznaczonym czasie czy najzwyczajniej po zakończeniu fermentacji? Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Ad. 1. Fermentacja burzliwa jakieś 2-3 tygodnie + ewentualna cicha (przy pierwszym piwie pomijalna i nie jest niezbędna). Refermentacja to od 2 do 4 tygodni w przypadku lagerów. Ad.2. Potrzebna jest temperatura rzędu 9-12C - tak jak producent zaleca na drożdżach. Ad.3. Po zakończeniu fermentacji warto poczekać z tydzień dwa na to by drożdże po sobie posprzątały. Do reszty odsyłam do wiki: http://www.wiki.piwo.org/Pierwsze_piwo http://www.wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita Przymknij oko na niektóre rzeczy tam napisane. Zawsze przetrzymać piwo trochę dłużej niż za krótko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nathandrel Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Chyba że producent dodał do brewkita drożdże do Ale (ja tak miałem), to wtedy w tej temperaturze mogą nie ruszyć . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Kolega napisał, że ma drożdże lagerowe w zestawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarowerowy Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Chyba że producent dodał do brewkita drożdże do Ale (ja tak miałem), to wtedy w tej temperaturze mogą nie ruszyć .0 Właśnie pomyślałem że mogą nie ruszyć dlatego zamówiłem S23 ale zapomniałem że to się wtedy liczy z tym że temperatura musi być mniejsza. No ale cóż... zobaczymy. Ale dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1985 Opublikowano 26 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 Witam! Panowie warzy się moja pierwsza warka z Brewkit Coopers. Wszystko zgodnie z instrukcją cukier zastąpiłem Glukozą krystaliczną bo podobno lepiej, bardzo dokładnie mieszałem. A tu mam duże obawy oraz wątpliwości bo po zmierzeniu BLG pokazuje mi około 10 +/-0.5. Czy coś popsułem ? Z góry dzięki za szybką odpowiedź pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 26 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 11 minut temu, karol1985 napisał: Witam! Panowie warzy się moja pierwsza warka z Brewkit Coopers. Wszystko zgodnie z instrukcją cukier zastąpiłem Glukozą krystaliczną bo podobno lepiej, bardzo dokładnie mieszałem. A tu mam duże obawy oraz wątpliwości bo po zmierzeniu BLG pokazuje mi około 10 +/-0.5. Czy coś popsułem ? Z góry dzięki za szybką odpowiedź pozdro. Ile blg zakładała instrukcja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1985 Opublikowano 26 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 Na instrukcji jest napisane "ciężar pierwotny (OG) przy użyciu zalecanych składników fermentacyjnych wyniesie 1030" jest to mierzone jakimś innym przyrządem w innej skali poszukam na google może znajdę jakiś przelicznik. I zrobię pomiar jutro rano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 26 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 4 minuty temu, karol1985 napisał: Na instrukcji jest napisane "ciężar pierwotny (OG) przy użyciu zalecanych składników fermentacyjnych wyniesie 1030" jest to mierzone jakimś innym przyrządem w innej skali poszukam na google może znajdę jakiś przelicznik. I zrobię pomiar jutro rano. OG to gęstość początkowa. 1.030 to ok 7.5 blg. Co to za zestaw, że taki cienkusz miał wyjść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1985 Opublikowano 26 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 http://allegro.pl/piwo-domowe-english-bitter-brewkit-coopers-i6559797746.html?snapshot=MjAxNy0xMC0yMlQwOTo0OToyMy4zMDNaO2J1eWVyO2VhNDc1NmEzZTA1ODc4ZTg4N2Q2MWIyZTMzNGFiYTI2MzBmMTk5ZTg1ZmQ4M2I0MmM4OTBhNzg4M2NkY2Q5Yjc%3D http://allegro.pl/krystaliczna-glukoza-do-wyrobu-piwa-1kg-dekstroza-i5976390384.html?snapshot=MjAxNy0xMC0yMlQwOTo0OToyMy4xNzVaO2J1eWVyOzljM2JjZTEzMjJhZTBhMGFjZDNhOWE2ODViY2QyYTUxMDM0YzM4YWIxODE5ZTc1NmM1OGEwZDBkNDkwYTI0ZWY%3D dokładnie to kupiłem co widać w linkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 26 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 Jeżeli masz tyle litrów ile zakładała instrukcja to znaczy że dodałeś za dużo cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1985 Opublikowano 26 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 4 minuty temu, Gawron napisał: Jeżeli masz tyle litrów ile zakładała instrukcja to znaczy że dodałeś za dużo cukru. Dodałem 1kg glukozy do piwa tak jak jest napisane w instrukcji nawet grama więcej. Więc pytanie teraz mam takie jest dobrze czy zepsułem wszystko czy piwo wyjdzie. Czy po prostu lepiej jak zostanę przy robieniu win a piwa powinienem sobie już na starcie odpuścić ? faken a tak się starałem.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 26 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 6 minut temu, karol1985 napisał: Dodałem 1kg glukozy do piwa tak jak jest napisane w instrukcji nawet grama więcej. Więc pytanie teraz mam takie jest dobrze czy zepsułem wszystko czy piwo wyjdzie. Czy po prostu lepiej jak zostanę przy robieniu win a piwa powinienem sobie już na starcie odpuścić ? faken a tak się starałem.... Nic się nie stało. Będzie więcej alko w piwie. Pilnuj teraz temperatury fermentacji, nie grzebaj w piwie i będzie git. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1985 Opublikowano 26 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 Jakaś konkretne wskazówka co do temperatury? W pokoju jest w miarę stała 21-25, w piwnicy mam 20-21, codziennie kontroluje temperaturę ponieważ chciałem wcześniej widzieć jak się zmienia w ciągu dnia i w nocy żeby wiedzieć jakie są wahania temperatur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1985 Opublikowano 26 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 Obecnie jest 22 stopnie na pojemniku fermentacyjnym, termometr na rtęć pokazuje 24. Mogę postawić przy kaloryferze i go odpalić na 2 lub 3 i będzie grzać plecki pojemnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 26 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 Strasznie dużo. Będzie Ci piwo spirytem waliło i będzie kacogenne. 16-18 stopni otoczenia było by ok. Już nic nie rób poza przeczytaniem wiki jeszcze raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1985 Opublikowano 26 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 Strasznie dużo. Będzie Ci piwo spirytem waliło i będzie kacogenne. 16-18 stopni otoczenia było by ok. Już nic nie rób poza przeczytaniem wiki jeszcze raz.Przyjąłem do wiadomosc! Dzieki wielkieWysłane z mojego LG-K350 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1985 Opublikowano 27 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 (edytowane) Robi się, rano zaczęło tak buzować :-D pracuje jak szalona tam moja pierwsza warka :-) Edytowane 28 Października 2017 przez karol1985 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 Za wysoka temperatura. Wyjdzie z tego "CYDR"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1985 Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 To co na balkon wystawic tam jest poniżej 10 a w nocy dochodzi do 2 stopni...Wysłane z mojego LG-K350 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 Teraz już nic nie rób. Zwykle podczas fermentacji temp. się lekko podnosi, nie obniża. No i znajdź sposób na fermentację w niższej temperaturze. Piwo Ci się wtedy odwdzięczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1985 Opublikowano 2 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Zaobserwowalem spadek temperatury na baloni o 1 stopien jest juz taka jak w pomieszczeniu tj 21, drożdże dalej pracuja to juz 6 dzien od nastawienia. Dzis zmierze blg na poczatku bylo 10.5. Cisnienie co raz wyzesze i chce sprobowania trunku :-) :-) Wysłane z mojego LG-K350 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 2 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 (edytowane) Zostaw piwo w spokoju na 2-3 tygodnie. Mierzenie Blg po tygodniu fermentacji nie ma sensu. Smak też Cię nie powali. Pozwól piwu dofermentować i wyleżakować w butelkach. Edytowane 2 Listopada 2017 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1985 Opublikowano 2 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Ok. Dzieki za podpowiedz Wysłane z mojego LG-K350 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1985 Opublikowano 3 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 Panowie dzis musialem przestawic pojemnik fermentacyjny z kąta w inne miejsce, wiec skoro juz ruszylem banke to postanowilem sprawdzic blg i pokazalo blisko napisu piwo czyli w okolicach zera. Zostawie to jeszcze na dwa dni i zmierze jeszcze raz bo w próbce znajduje sie osad z dna a to pewnie dlatego bo ruszylem wszystko. Wysłane z mojego LG-K350 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się