tymonisko Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 16 godzin temu, redlum napisał: Granaty to wtedy będziesz miał jak zabutelkujesz niedofermentowane piwo. Jeśli przed butelkowaniem w przeciągu paru dni dwa pomiary blg były takie same to nie powinieneś się ich obawiać. 16 godzin temu, karol1985 napisał: Tzn dwa dni stało piwo w domu temperatura 21-23. W piwnicy mam około 19 max w nocy 17. Spoko to nie powinienem miec granatow. Przy tych temperaturach o nagazowanie bym się nie obawiał ale w kwestii granatów to zacytowane zdanie @redlum przeczytaj sobie jeszcze raz, bo mam wrażenie że go nie zauważyłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1985 Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Nie spoko wszystko zrozumialem. Blg przez 4 dni sie nie zmienialo dla bezpieczenstwa odczekalem dodatkowy jeden dzien :-) z czego dwa ostatnie dni piwo bylo na balkonie. Wysłane z mojego LG-K350 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CraftMat Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Łojezusie!!! Lager w 22 stopniach Dlaczego ludzie nie chcecie warzyć ALE na początek przygody? Mniej zatroskania o głupoty będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 21 godzin temu, redlum napisał: Po zabutelkowaniu piwo powinno postać w ciepłym (np w domu) aż się nagazuje dopiero potem przenosimy w chłodne miejsce. Jak od razu obniży temperaturę poniżej temperatury pracy drożdży to one nie przejedza cukru do refermentacji i nie nagazuja piwa. Granaty to wtedy będziesz miał jak zabutelkujesz niedofermentowane piwo. Jeśli przed butelkowaniem w przeciągu paru dni dwa pomiary blg były takie same to nie powinieneś się ich obawiać. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka W przypadku lagerów gazuje się w niskiej temperaturze i dłużej. Jak wstawisz do ciepłego to później często i gęsto wychodzą kwiatki w piwie a przy butelkowaniu tego nie było. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Też jestem zdania, że pierwsze piwo (a nawet kilka pierwszych) powinno być górnej fermentacji. U mnie ósma warka była na dolniakach. Do tego odważyłem się, ze względu na lodówkę i sterownik. Ale w fermentorze każdy ma, co mu w duszy gra CraftMat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Nie zauważyłem, że ten lager był w 22 stopniach. Gazuj w temperaturze pokojowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Bo to lager z puchy jest tylko z nazwy. Drożdże najprawdopodobniej są ale. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 (edytowane) ano ano - przeglądając te"lagery"z puchy często wyczytać można że są na drożdżach hybrydowych i należy je fermentować w ok 14-16°C choć i dla nich 22°C to przegięcie. Tutaj widzę że użyłeś jednak saflagerków - i to tych gorszych Edytowane 15 Listopada 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazi_heej Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Zrobiłem kilka lagerów z puchy, silesian lager, european lager, special lager itp itd i do wszystkich zestawów były dołączone drożdże górnej fermentacji. Brzeczka sobie pykała w tymp. 21/22 st i piwko wyszło poprawne. Raczej producenci tych zestawów by nie chcieli zniechęcać początkujących brewkitowców drożdżami dolnej fermentacji bo to wiązałoby się z zapewnieniem niskich temp w okolicach 12st co jest raczej niewykonalne, a budowanie lodówek bez sensu. Ten typ piwa LAGER na tych tanich brewkitach to tylko nazwa a nie styl. Raz byłem świadkiem rozmowy w sklepie z artykułami piwa domowego jak kolo przede mną wypalił tekst, że chce takiego brewkita żeby wyszło mu piwo typu tatra/harnaś ? sprzedawca odszedł od lady, poszedł na zaplecze i przyniósł brewkita "special lager". Ot i mamy lagera ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się