JanuszMyszyński Opublikowano 17 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2017 Witam Zamierzam uwarzyć Belgian Pale Ale [według receptury Doroty Charpek] na drożdżach WLP550. W ich specyfikacji mówi się o przedziale temperatur od 20 do 26. A u mnie sytuacja wygląda tak, że albo fermentuję w piwnicy - temperatura około 18 stopni, albo w pokoju - około 24. No i pytanie co wybrać. Jak będę fermentował w 18 to nie wiem, czy drożdże odsłonią całą Belgię - If you know what I men. A jak dam piwo do 24 [Wiadomo, że fermentacja podnosi nieco temperaturę], to się boję przegięcia z estrami i fuzlami. Co byście radzili, jakie macie doświadczenia z tymi drożdżami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 17 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2017 Nie mam doświadczenia z tym szczepem ale start przy 24°C, to wg mnie mocne ryzyko, mając takie warunki, to ja bym pewnie fermentował przez 2-3 dni w 18°C, a później przeniósł do 24°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 17 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2017 Tylko raz ich używałem (ta sama receptura co Ty) . Wg moich notatek wstawione było w 16-17C i po około tygodniu temp. podniesiona do około 19C. Ilość fenoli nie była ogromna, nawet powiedziałbym, że lekko poniżej "średnich" oczekiwań ilościowych, ale mi to akurat bardzo pasowało. Co do pomieszczenia to oczywiście wybrałbym piwnicę. Skoro temperatura otoczenia to 18C to na początku w wiadrze będziesz miał 20-21C także Belgia powinna spoko wyjść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się