Eselchen Opublikowano 17 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2017 Witam Stoje przed kupnem chłodnicy zanurzeniowej i zastanawiam się czy lepsza będzie wykonana z rury karbowanej (Ok. 8m, fi 16) czy Zwykłej nierdzewki. Ważniejsze jest dla mnie zachowanie sterylności i czystości sprzętu niż sama wydajność. Czy brzeczka będzie się chłodzić 20 czy 30 minut nie robi mi większego znaczenia. Dodam, że cena obu chłodnic jest identyczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 17 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2017 Wiadomo, że gładką jest łatwiej umyć, ale czy ilośc zużytej do schłodzenia wody też jest bez znaczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 18 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Dwa lata używam karbowanej i chłodzenie zajmuje mi ok 15-20 minut. Z zachowaniem czystości nie ma problemu o ile zaraz po wyciągnięciu z brzeczki opłuczemy chłodnicę i nie dopuścimy do zaschnięcia brzeczki. Dla mnie najważniejsza była prędkość chłodzenia i zużycie wody, więc postawiłem na karbowaną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nathandrel Opublikowano 18 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Mam karbowankę, miałem przelotem gładką. Na karbowanej udaje mi się około 10=15 minut urwać z chłodzenia w stosunku do gładkiej chłodnicy. Do mycia używam zwykłej gąbki, wystarczy zaraz po schłodzeniu przetrzeć dokładnie uzwojenie-3 minuty i gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel332 Opublikowano 18 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Również mam karbowaną i jest dobra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawgin Opublikowano 18 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Mogę pomóc.... Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matz Opublikowano 18 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Polecał bym przyjęć się przeciwprądowym. Mycie i dezynfekcja są jeszcze prostsze. Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 9 godzin temu, Matz napisał: Polecał bym przyjęć się przeciwprądowym. Mycie i dezynfekcja są jeszcze prostsze. Podzielisz się tym prostym sposobem mycia i dezynfekcji chłodnicy przeciwbieżnej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 A ja ci polecę płytowy wymiennik ciepła. Jeśli chodzi o cenę to jest taka sama. Jeśli dobrze ją umyjesz to nie ma problemu ze sterylnością. Nie wiem ile by chłodzenie trwało u ciebie ale u mnie 50 L do 18 - 20 stopni schładzam w jakieś 5 - 7 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matz Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 12 godzin temu, wizi napisał: Podzielisz się tym prostym sposobem mycia i dezynfekcji chłodnicy przeciwbieżnej? Nie mam chłodnicy przeciwprądowej tylko zanurzeniową, ale mycie raczej nie różni się zbytnio od umycia węża. Pompa i oxi z ciepła wodą do mycia, przedmuchanie sprężonym powietrzem dla wysuszenia. Przed użyciem dezynfekcja Starsanem. Ja u siebie się zastanawiam właśnie między wymiennikiem płytowym, a przeciwprądową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi