korzen16 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 Tak burczas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2020 W dniu 6.03.2019 o 20:41, dziedzicpruski napisał: Dzisiaj rozbiłem się o mój patent z solą do iniekcji, są dwa rodzaje opakowań które testowałem, ze strzałkami i te da się bez problemu zaspawać i takie jak na pierwszym zdjęciu, nie da rady tego zalutować żadną siłą. Czy nadal stosujesz metodę z zaklejaniem tych ampułek? Planuje założyć swój bank drożdży, a ten sposób wydaje mi się wyjątkowo prosty i szybki. Pytanie czy to się sprawdza na dłuższą metę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2020 7 godzin temu, szymcio napisał: Czy nadal stosujesz metodę z zaklejaniem tych ampułek? Planuje założyć swój bank drożdży, a ten sposób wydaje mi się wyjątkowo prosty i szybki. Pytanie czy to się sprawdza na dłuższą metę? Tak, cały czas tak robię, i prostują ten mój wpis , jednak da się zgrzać te pierwsze opakowania, trzeba odcinać tylko te dwie boczne pałeczki, wbić igle od góry , nadtopić zapalniczką i zacisnąć gorący plastik jakimiś szczypcami,czy kombinerkami,sprawdzić ,czy nie cieknie,jak cieknie to powtórzyć,można trochę rozgrzany plastik zagiąć i zgrzać,ale najlepiej to poćwicz sobie na kilku bez drożdży. Żywotność zależy chyba od szczepu drożdzy, tak do roku to zawsze mi startowały (czasem trwało to pare dni zanim coś tam ruszyło w pojemniku na mocz z 50ml brzeczki), poza rinwooda ale,ale one jakieś takie cherlawe są do przetrzymywania,te mi nie wystartowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2020 Godzinę temu, dziedzicpruski napisał: Tak, cały czas tak robię, i prostują ten mój wpis , jednak da się zgrzać te pierwsze opakowania, trzeba odcinać tylko te dwie boczne pałeczki, wbić igle od góry , nadtopić zapalniczką i zacisnąć gorący plastik jakimiś szczypcami,czy kombinerkami,sprawdzić ,czy nie cieknie,jak cieknie to powtórzyć,można trochę rozgrzany plastik zagiąć i zgrzać,ale najlepiej to poćwicz sobie na kilku bez drożdży. Żywotność zależy chyba od szczepu drożdzy, tak do roku to zawsze mi startowały (czasem trwało to pare dni zanim coś tam ruszyło w pojemniku na mocz z 50ml brzeczki), poza rinwooda ale,ale one jakieś takie cherlawe są do przetrzymywania,te mi nie wystartowały. Super. Dzieki za info. O to mi chodzilo. Eliminuje to sporo zabawy z probowkami, a skoro to działa to znacząco upraszcza całą procedurę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 28 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2021 (edytowane) Wczoraj przygotowałem 125ml brzeczki 8BLG, poszły do tego trzy 5ml fiolki z Wyeast Czech Pils, pobrane w maju zeszłego roku. Miałem zamiar warzyć we wtorek, ale chyba będę musiał zrewidować plany Pytanie, jak długo kręcić te 125ml na mieszadle ? Kolejny etap to 600ml , później miałem już plan uwarzyć na tym 12l Munich Helles Edytowane 28 Lutego 2021 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 28 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2021 (edytowane) 38 minut temu, fotohobby napisał: Pytanie, jak długo kręcić te 125ml na mieszadle ? Zawsze kręcę do momentu bardzo mocnego zmętnienia. Zadałeś sporo drożdży na start, drożdże lagrowe bardzo dobrze się przechowują w soli. W temperaturze pokojowej powinno to nastąpić w przeciągu 24 godzin, czasami trwa trochę dłużej. Po zaobserwowaniu tego mocnego zmętnienia warto od razu szczepić kolejny większy krok. Jeżeli nie możesz od razu to najlepiej przestać przestać kręcić i poczekać do momentu, aż będziesz mógł propagować dalej. Chodzi tu o to, że drożdże już się namnożyły. Zjadły co miały zjeść i nie potrzebują już więcej tlenu. 38 minut temu, fotohobby napisał: Kolejny etap to 600ml , później miałem już plan uwarzyć na tym 12l Munich Helles Planujesz warkę na drożdżach dolnej fermentacji, prawdopodobnie około 10-12 °P, nie sprawdzałem tego w kalkulatorze ale 600 ml na 12 litrów, to wg mnie sporo za mało. W propagacji całkiem nieźle sprawdza się reguła dziesięciu (czy też rzędu wielkości). Kolejny krok jaki chcesz zaszczepić może mieć 10 krotną większą objętość. Jako kolejny krok robiłbym coś w granicach 1 litra około 8-9 °P (najlepiej wrzucić w kalkulator). @fotohobby ten wątek jakiś czas temu zaktualizowałem (uprościłem metodę, transfer jest też bezpieczniejszy co minimalizuje ryzyko zakażenia w warunkach domowych). Jeżeli masz chęć i czas możesz zerknąć poniżej. Edytowane 28 Lutego 2021 przez DanielN fotohobby 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się