Jump to content

Nowy garnek


Ordi93

Recommended Posts

Witam.

 

Jako że postanowiłem uwarzyć moją 5 warkę, postanowiłem kupić nowy garnek do zacierania i gotowania oraz  wziąć się za uwarzenie cegoś mocniejszego. Padło na Porter bałtycki DEER BEAR 21°BLG (wersja na 20l) z oferty Twojego Browaru. Jest tam ok 7,8 kg słodu, a zacieranie ma się odbywać w 24 litrach wody. Stąd też moje pytanie- wystarczy garnek na 30 litrów, a może lepszy będzie na 40? Oraz pytanie kolejne - lepszy garnek emaliowany czy może z nierdzewki z grubszym dnem (wiadomo że będzie droższy)? Mam piec z palnikiem gazowym.

Chciałbym tego porterka uwarzyć na początku października więc sprawa trochę pilna :) 

 

Pozdrawiam ;]

Link to comment
Share on other sites

Ja bym brał 40 litrów z nierdzewki. Z nierdzewki nie odpryśnie Ci emalia, a grube dno lepiej rozprowadza temperaturę palnika, przez co trudniej jest przypalić zacier, oraz dłużej utrzymuje temperaturę. Tak z innej beczki. Masz warunki na dolną fermentację tego porterka?

Link to comment
Share on other sites

No właśnie ze starym garnkiem z emalii miałem taką przygodę.. Ktoś nim trzasnął i odprysnęła (teraz ojciec w niej maceruje winogrona przed wlaniem ich do gąsiorów by było dobre winko :)).

 

A warunki jak najbardziej, druga lodówka w piwnicy która tylko czeka aż wstawię do niej fermentor ;]

 

Link to comment
Share on other sites

Polecam nierdzewke a w niej zamontowany kran, do którego w przyszłości można zamontować hop stopper. Ostatnio wymieniłem moja emalie 40l na właśnie nierdzewkę 50l i chwale sobie bardzo ;)

Link to comment
Share on other sites

Przekonaliście mnie chyba do tej nierdzewki (ale bez kranika) ale za to już 50 litrów :). Teraz pytanie czy taki http://allegro.pl/garnek-nierdzewny-gastronomiczny-wysoki-40x38-48l-i6858836471.html 48 litrowy będzie dobry? Lub coś takiego http://allegro.pl/duzy-garnek-gar-z-pokrywa-stal-nierdzewna-inox-50l-i6934324304.html 50 litrów?

Link to comment
Share on other sites

Więc taki http://allegro.pl/garnek-do-warzenia-piwa-50-l-z-kranem-warzenie-i6599320581.html?reco_id=fc5301a4-9f8e-11e7-b9d4-246e96321b10#thumb/2 może być? Tylko wtedy jak zamówię wersje z gwintem w środku na 1 cal to przy kupnie w przyszłości hop stopera muszę dać redukcje na 3/4 cala i będzie grało?

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, Ordi93 napisał:

Przekonaliście mnie chyba do tej nierdzewki (ale bez kranika) ale za to już 50 litrów :). Teraz pytanie czy taki http://allegro.pl/garnek-nierdzewny-gastronomiczny-wysoki-40x38-48l-i6858836471.html 48 litrowy będzie dobry? Lub coś takiego http://allegro.pl/duzy-garnek-gar-z-pokrywa-stal-nierdzewna-inox-50l-i6934324304.html 50 litrów?

Tu masz sprawdzony http://allegro.pl/garnek-wysoki-50-l-gastronomiczny-100-70-stalowy-i6958262105.html

Link to comment
Share on other sites

7 minut temu, jac007 napisał:

Ten też jest zdaje się bez podwójnego dna , a to istotne bo może Ci przypalać zacier podczas podgrzewania. Polecam coś z podwójnym dnem  (są droższe ale warte swojej ceny w końcu kupujesz to na lata ) różnica 50zł to żadna różnica w tym przypadku Czasami na OLX można coś naprawdę tanio kupić był kiedyś porządny garnek nierdzewka za 100 zł

 

Edited by morfitru75
Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, morfitru75 napisał:

Również polecam. To są garnki ze strony: http://www.termosy.com.pl/garnki-tadar-c-84.html 

Co do dna wielowarstwowego, to wystarczy mieszać podczas podgrzewania zacieru i nic się nie stanie, emaliowany garnek ma cieńsze dno niż wersja tych garnków bez dna wielowarstwowego ;) Ja dołożyłem trochę złociszy na wielowarstwowe dno, bo nie wiem czy w przyszłości nie będę zmuszony grzać na indukcji.

 

Kran możesz w przyszłości dorobić, jeśli bardzo nie chcesz kupować już z zamontowanym kranem.

Link to comment
Share on other sites

Pozwólcie ze podepnę się do tematu, pisałem w piaskownicy ale bez odzewu. Mam zamiar kupić 50l emalia ( na nierdzewke na razie funduszy brak) i wpadł mi w oko taki niski a szeroki wynalazek:

http://allegro.pl/rondel-gastronomiczny-emaliowany-57-cm-poj-50-l-i6797690846.html

 

Wrysowałem go sobie w moją kuchenkę i pasuje idealnie, mógłbym grzać wszystkimi palnikami.

Z jednej strony w niższym garze łatwiej zachować stałą temperaturę, ale z drugiej przy tak dużej powierzchni podstawy trudniej będzie odessać wszystko po chmieleniu, chyba że przelać resztki do mniejszego i poczekać aż się odstoi.

Co o tym myślicie?

Clipboard02.jpg.3f7061f7ca427886a834df18db4d6508.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ja tam zawsze po chmieleniu przelewałem ostrożnie i powoli (by nie napowietrzać gorącej brzeczki) do fermentora z kranikiem w którym miałem filtr z oplotu. fakt, dwa razy mi sie zakleił ale dało rade. Taki niski szeroki garnek też może sie fajnie według mnie (laika jeszcze) sprawdzać. Ale czy nie zwiększamy w tym momencie ryzyka przypalenia słodu? 

Link to comment
Share on other sites

Tu masz rację, przy chmieleniu pewnie parowanie będzie duże
Sam już nie wiem który brać więc kupię śrutownik a z garem się wstrzymam

Wysłane z mojego G3121 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.