Pafio Opublikowano 22 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 Witam Piwowarską Brać, po kilku latach przerwy znów mnie korci aby coś uwarzyć. Problem w tym że 2 ostatnie warki jakie zrobiłem miały infekcje i poszły w kanał. Zastanawiam się jak porządnie zdezynfekować fermentatory które 3 lata leżały w piwnicy aby sytuacja się nie powtórzyła. Po przedostatniej warce dokładnie wyszorowałem fermentator wodą z dodatkiem oxi ale nic to nie dało, następne piwo też musiałem wylać. Pomyślałem że zacznę od myjni samochodowej i myjką ciśnieniową od serca przelece fermentatory i pokrywki. Tylko co dalej jakieś wyparzanie, chlorowy wybielacz, pirosiarczyn, co polecacie ? Myslałem też nad zakupem nowych pojemników ale mam ich 4 i niespecjalnie mi się uśmiecha kupować 4 nowe gdyby te co mam dało się uratować. Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 22 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 Soda kaustyczna roztwór 3-4% powinna pomóc. Zalej nią fermentory i co jakiś czas potrząsają. Teoretycznie przez noc powinno wszystko paść, ale na wszelki wypadek ja bym potrzymał z tydzień.Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 22 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 Podobno od NaOH ucieczki nie ma. Ale jak fermentory są z porysowane to tak jak redlum, tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pafio Opublikowano 22 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 Dzięki tak też zrobię, jutro kupuje sodę i do dzieła. Zastanawiam sie czy gar też tak potraktować, czy nie koniecznie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMyszyński Opublikowano 22 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 A mnie, tak na marginesie, najbardziej ciekawi zagadnienie: "po kilku latach przerwy". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pafio Opublikowano 22 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 Wg. dziennika piwowara który prowadzę ostatnią 31 warkę uwarzyłem 14.12.2014 i był to Irish Red Ale . Później 2 infekcje i zniechęciłem się... Ale miło wrócić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się