frycek1987 Opublikowano 25 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 Znalazłem taką chłodnicę na aliexpress https://goo.gl/8mtwXN czy dobrze rozumiem, że przez górne otwory przepuszcza się brzeczkę celem jej wystudzenia? Jeśli tak to jak to zrobić w warunkach domowych? Które chłodnice są bardziej wydajne, taka jak powyżej czy zanurzeniowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 25 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 Tak możesz zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefkowy Dzwoniec Opublikowano 25 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 Sprzęt taki po polsku nazywa się "płytowy wymiennik ciepła". Można na forum znaleźć opisy i opinie. Sam używam podobnego i jestem zadowolony. Zwłaszcza przy większych objętościach pozwala zaoszczędzić dużo czasu. W praktyce czas schłodzenia to czas spuszczania piwa z garnka do fermentora. Mam taki który ma powierzchnię wymiany ciepła: 0,69 m2. Drugim razem kupiłbym pewnie większy, ale to dlatego że przy 100-120 litrach brzeczki można zaoszczędzić dość dużo czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 25 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 (edytowane) Przeszukaj forum pod hasłem "płytowy wymiennik ciepła" lub poprostu "wymiennik ciepła". Edycja Stefkowy Dzwoniec był sekundę szybszy. Edytowane 25 Września 2017 przez Mibor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frycek1987 Opublikowano 25 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 To już wiem z czym to się je i pod jakim hasłem szukać. Patrząc na ceny w polskich sklepach to jednak opłaca się kupić prosto z chin, 20 płytowy wymiennik około 210 złotych, a 30 płytowy ok. 290 złotych, a u nas ceny miedzy 400 a 500 zł. Rozumiem, że jeśli warzę warki po 20 litrów, to spokojnie wystarczy mi ten mniejszy wymiennik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 25 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 Tu masz tani. http://allegro.pl/wymiennik-ciepla-30-plyt-plytowy-30kw-3-4-polska-i6735723682.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kòpôcz Opublikowano 25 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 Tani wymiennik to 16 płytowy na alledrogo za 80zl z wysyłką - wielu forumowiczów go używa, kilku łączy 2 w szereg. Z resztą - o wymiennikach jest odrębny temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 25 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 3 minuty temu, Kòpôcz napisał: Tani wymiennik to 16 płytowy na alledrogo za 80zl z wysyłką - wielu forumowiczów go używa, kilku łączy 2 w szereg. Z resztą - o wymiennikach jest odrębny temat. Łączyć dwa wymienniki to masz 160 plus złączki to bez sensu jak za 230 zł masz nowy z5 letnią gwarancją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 25 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 9 minut temu, Kòpôcz napisał: Tani wymiennik to 16 płytowy na alledrogo za 80zl z wysyłką - wielu forumowiczów go używa, kilku łączy 2 w szereg. Z resztą - o wymiennikach jest odrębny temat. Masz może link do aż tak taniego wymiennika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kòpôcz Opublikowano 25 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 Dla jednych tak dla innych nie. Zobacz, że złączki w tych droższych to 3/4, a chyba wciąż większość naszej armatury to 1/2. Wielu z nas ten dodatkowy koszt brało pod uwagę w całościowym bilansie. Poza tym przy podłączeniu szeregowym każdy wymiennik ma swoje podejście zimnej wody, co znaczącą podnosi wydajność - to tak, jakby w połowie tego droższego wymiennika była od nowa zimna woda w obieg chłodzący podana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kòpôcz Opublikowano 25 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 Masz może link do aż tak taniego wymiennika? Wpisz wymiennik swep - wyskoczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 25 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 Faktycznie, kurde jakbym wiedział o tym przed kupnem chłodnicy zanurzeniowej. A jak z chmielem i osadami gorącymi? Nie zapycha się to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 25 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 Na chmiel i osady ja stosuję coś takiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 25 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 Też planuje takie zakupy, ale to już grubsza inwestycja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giekon Opublikowano 25 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 Mi się nigdy nie zapchał. Oczywiście prędzej whirlpool albo jakaś "izolacja" od syfu z dna gara. Mam chyba 32 płytowego i jestem za duży + Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 1 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 Mam swep za 80 zł z allegro. Wczoraj pierwszy raz stosowałem - poprostu rewelacja. Bez problemu zbiłem temperaturę do 15C. Do tego spora oszczędność czasu bo chłodzenie się robi przy okazji filtracji hopstoperem.Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 1 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 Ciekawe jaką miałeś temperaturę wody. I czy brzeczkę zlewałeś grawitacyjnie. Ile to trwało ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 2 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2017 Nie wiem jaka temperatura wody. Zlewalem grawitacyjnie. Zajęło mi to ok 25min czyli 1l na minutę.Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 2 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2017 Czy ktoś używa wymiennika płytowego stosując whirpool, bez filltracji ? Waham się nad zakupem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giekon Opublikowano 2 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2017 Ja stosuję sam whirpool robiony łychą. Nigdy nie miałem problemy z zapchaniem się wymiennika. Wiadomo że kontroluję końcówkę aby cały syf nie poleciał do fermentora. Potem od razu tylko płuczę wymiennik i gitara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Singer Opublikowano 27 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 Dnia 25.09.2017 o 21:07, frycek1987 napisał: To już wiem z czym to się je i pod jakim hasłem szukać. Patrząc na ceny w polskich sklepach to jednak opłaca się kupić prosto z chin, 20 płytowy wymiennik około 210 złotych, a 30 płytowy ok. 290 złotych, a u nas ceny miedzy 400 a 500 zł. Rozumiem, że jeśli warzę warki po 20 litrów, to spokojnie wystarczy mi ten mniejszy wymiennik? Może i się opłaca ale czy warto budować potęgę komunistycznych chin? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 27 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 Dasz linki do aliexpress.com? To już cena z przesyłką? No i nie zapomnij o tym że na pewno będziesz musiał zapłacić VAT - a być może także akcyzę i cło. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 27 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 3 godziny temu, redlum napisał: Dasz linki do aliexpress.com? To już cena z przesyłką? A może ten, za 218. Ja kupiłem bo ma dobrą opinię na forum. http://allegro.pl/wymiennik-ciepla-30-plyt-plytowy-30kw-3-4-polska-i6735723682.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi