Wormo Opublikowano 8 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2018 Wszystko fajnie, ale są gdzieś jakieś aktualizacje? Kto wysłał? Czyje piwa przyjeliście? "Dobre praktyki" nie dotyczą tylko samego oceniania piwa, ale też kontaktu z osobami które wysyłają piwo na konkurs. Nie ma profilu na fb, jest jakieś wydarzenie martwe. Mam nadzieje że coś się pojawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nymons Opublikowano 9 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2018 W regulaminie konkursu znajduje się punkt w którym podany jest adres do kierowania zapytań. Rozumiem, że Twoja sugestia braku "dobrych praktyk" bierze się stąd, że napisałeś zapytanie na podany adres kontaktowy i nikt nie raczył odpowiedzieć, czy też nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wormo Opublikowano 9 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2018 Nie, nie napisałem. I nie napisze. Wysyłałem piwa na wiele konkursów gdzie dostaje natychmiastowy feedback, są profile na fb, albo chociaż ktoś napisze tu na forum cokolwiek. A tutaj zero. Nie wiadomo czy piwo dotarło, nie ma listy nagród, nic. Konkursy dla piwowarów czy piwowarzy dla konkursów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 10 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 Panowie, bez napinania się proszę bo to ma być przyjemność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Royal Opublikowano 10 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 Panowie, bez napinania się proszę bo to ma być przyjemność.Popieram w 100%, ma być z tego fun i chwała nie ustawka;)Fakt faktem dobry kontakt uczestnikow z organizatorem (w roznych mediach) na bank przyczynia sie do tego ze wiecej ludzi wezmie udzial w konkursie.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 11 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 Listy startowe za fb Cytuj Session IPA: 1. Grzegorz Adamczyk 2. Piotr Antolik3. Andrzej Bielski 4. Radosław Bocheński 5. Piotr Brzeziński 6. Tomasz Buczek 7. Piotr Czarny 8. Jakub Dudzik, Julian Słowiński 9. Jan Gadomski 10. Robert Gierula 11. Adam Halwa, Tomasz Łęczycki 12. Michał Jarosiński 13. Radosław Józwik 14. Adam Kołaczek 15. Damian Korzeniewski 16. Aleksander Kowalczyk 17. Andrzej Kowalski 18. Rafał Krzywicki 19. Sebastian Makowski 20. Marcin Pająk 21. Przemysław Piątek 22. Paweł Poręba 23. Piotr Przymusiak 24. Jarosław Reczek 25. Bartosz Słaboń 26. Dawid Sojka 27. Przemysław Stojek 28. Paweł Suder 29. Rafał Szuplewski 30. Łukasz Śledziński 31. Waldemar Wach Session Brett Ale: 1. Piotr Brzeziński 2. Jan Gadomski 3. Jakub Kawa 4. Michał Kordek 5. Paweł Kowalewski 6. Marcin Pająk 7. Paweł Poręba 8. Konrad Sworowski Lemoniada chmielona: 0... brak zgłoszeń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PIkaWA Opublikowano 11 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 Szczerze mówiąc przegapiłem termin wpłaty, dlatego mam pytanie. Czy w kategorii lemoniady chmielowej, która to będzie się odbywać dopiero w czerwcu nie można by przedłużyć terminu wpłat na konkurs? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nymons Opublikowano 11 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 (edytowane) Po co się przyznajesz - organizatorzy to i tak gamonie, więc nie zauważą, że zapłaciłeś za późno A poza tym, to regulamin mówi o terminach opłat za wystawienie piwa, a lemoniada to nie piwo, więc się nie liczy [edit] żeby nie było, w mojej wypowiedzi nie ma sarkazmu i napinania się - serio, nie ma się co spinać wpłaty za lemoniadę można robić z zachowaniem zdrowego rozsądku, tzn. żeby przed konkursem były na koncie. Znając bezwładność księgowości PSPD (około tygodnia) i tak nie dostaniemy list wpłat przed eliminacjami. Na mikołajkowym w 2016 jeden uczestnik został zdyskwalifikowany pomimo zajęcia drugiego miejsca. Wtedy listy wpłat dostaliśmy jakieś pół tygodnia po konkursie. Tym razem jako że ogłoszenie wyników będzie na Beerweeku, to brak wpłat na wyciągu z konta przed imprezą będzie się równać dyskwalifikacji - realnie taki ostateczny termin to 25.05. Co nie znaczy, że należy zwlekać, bo może dostaniemy wyciągi z konta szybciej... Edytowane 11 Maja 2018 przez nymons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nymons Opublikowano 15 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2018 Info odnośnie wyników eliminacji w stylu session IPA: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 15 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2018 (edytowane) Wyniki eliminacji w Session IPA w poprzednim poście, obradowały dwie komisje w składzie: I: Łukasz Kantor (sędzia PSPD) Witold Dziub (sędzia PSPD) Michał Błażejowski (piwowar domowy) Wojciech Durczyński (piwowar domowy) II: Paweł Kopcial (sędzia PSPD) Jan Przeniesławski (sędzia PSPD) Szymon Natanek (piwowar domowy, prezes MŁOT PSPD) Z mojej strony, odnośnie poziomu, to w mojej komisji poziom przeciętny. Było mało (z 2-3) piw jakoś bardziej wadliwych ale też jednocześnie praktycznie nie było piw naprawdę bardzo dobrych, do finału przez sito przeszły 3 piwa z 15. Najczęstszą wadą była niestylowość, objawiająca się zbyt niskim charakterem chmielowym lub/i zbyt rozbudowanym charakterem słodowym (w tej grupie były naprawdę dobre, pijalne piwa ale bardziej APA czy AAA), z technicznych to najczęściej wysoka taniczność piwa, stary chmiel (siano, izowaleriana), z 3 infekcje (z tego 2 nawet niezłe wyglądające na infekcje Brettami), jakieś prześwietlone czy diacetyl też się trafił. Z pozytywów, to praktycznie wszystkie piwa (pomijając infekcje) z odpowiednim poziomem estrów, aldehyd też już coraz rzadziej spotykany, a kiedyś to bywało inaczej, wygląda, że temperatura fermentacji i dofermentowanie coraz bardziej pod kontrolą PS Podobno w drugiej komisji poziom był lepszy Edytowane 15 Maja 2018 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korzen_ Opublikowano 15 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2018 A metryczek kiedy można się spodziewać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 15 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2018 Chyba na profilu było coś o dwóch tygodniach. Metryczki będą dygitalizowane przez Prezesa OT, a później jeszcze chciałbym je przeglądnąć i na spokojnie pouzupełniać porady dla piwowarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 22 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2018 (edytowane) Finał w Session Brett Ale oceniał skład: Łukasz Kantor (sędzia PSPD) Witold Dziub (sędzia PSPD) Paweł Kopcial (sędzia PSPD) Mateusz Wachowicz (sędzia PSPD, zawodowy piwowar) Zgłoszono wariacje dzikie w stylach bazowych: Kolsch English Golden Ale Witbier Session Saison Session American Saison APA Session IPA Dry stout Jako piwa kalibracyjne, były 3 piwa domowe, dwa moje: Wild Mild i wadliwe Wild APA (wrzucone dodatkowo jako Wild Session Saison) oraz Prezes przyniósł piwo z eliminacji Session IPA, które było zbrettowione, ale akurat ta butelka była dobra, więc była też kalibracja z wysłania do konkursu piwa niedzikiego Skrótowo odnośnie poziomu, żeby nic nie ujawniać (nie znam kodów ale wiem które style dobrze skończyły ), to po cichu liczyłem na trochę wyższy poziom ale nie było źle Zwycięskie piwo bardzo stylowe i poprawne technicznie, drugie miejsce piwo bardzo dobre technicznie i wręcz idealnie wpisujące się w założenia stylu ale trochę nie pod deklarowany styl bazowy, niestety z drugiej strony było też jedno piwo z konkretną infekcja ale chyba nie Brettami, dwa z kwaśnością na poziomie Lambików (całkiem dobre ale zupełnie nie w stylu, jedno to wręcz stylowy Unblended Lambic był), reszta poprawna ale z lekkimi wadami technicznymi (np. izowaleriana, zbyt podniesiona kwaśność), z ekstremalnie niskim poziomem dzikości lub nie do końca pasująca pod deklarowany styl bazowy. Edytowane 22 Maja 2018 przez kantor Szalas85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 23 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 (edytowane) Finał w Session IPA oceniał skład: Łukasz Kantor (sędzia PSPD) Mateusz Górski (sędzia PSPD, zawodowy piwowar) Kacper Jasica (sędzia PSPD, zawodowy piwowar) Marcin Pająk (sędzia PSPD, zawodowy piwowar) Jako piwa kalibracyjne były 2 piwa: Palatum Sentencio i i jedno z domowych, które odpadło w eliminacjach ale było na pograniczu przejścia. Odnośnie poziomu, to dwa pierwsze wręcz idealne (i dość wyrównane, w sumie to nawet nie wiem, które w rezultacie zwyciężyło), do tego trzecie też dobre ale z użyciem chmielu o dość kontrowersyjnym, jak na styl, profilu, reszta niestety już gorzej, z lekkimi wadami, a to estry zbyt podniesione, a to trochę ściągające, albo jakiś niski aldehyd, albo poziom chmielowości nie aż tak intensywny, nawet jakieś z infekcją się przypałętało. Odnośnie metryczek, to eliminacyjne z Session IPA, są już w zasadzie gotowe, więc niedługo je pewnie otrzymacie (nie wiem do końca na jakich zasadach, chyba tak jak w Mikołajkowym, że wszystkie metryczki zostaną upublicznione, a na maila dostaniecie kod swojego piwa). Finałowe w będą w najbliższym czasie opracowywane, a jako, że ogłoszenie wyników jest za 1,5 tygodnia, to są szanse, że będą bardzo szybko po ogłoszeniu wyników Edytowane 23 Maja 2018 przez kantor Wormo, Antol i Szalas85 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wormo Opublikowano 23 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 A coś wiadomo na temat nagród? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PIkaWA Opublikowano 23 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 Przepraszam, że trochę z innej beczki ale muszę chłopakom (Kacprowi i Marcinowi) pogratulować, bo raptem parę dni temu wspólnie zdawaliśmy egzamin a oni już sędziują. Szacunek Panowie i brawo za organizację! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 28 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 Dzień dobry, Czy wiadomo kiedy będą metryczki z session ipa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 2 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 (edytowane) Dzisiaj na Beerweeku ogłoszenie wyników, a metryczki z Session Brett Ale właśnie przesłane do centrali, więc niedługo powinniście się ich spodziewać Tak jak i w poprzednim Krakowskim zapożyczyłem bardzo dobry pomysł z Podlaskiego KPD z plusami i minusami przy cechach w opisie, liczba plusów i minusów waha się od jednego do trzech, obrazując wielkość pozytywnego lub negatywnego wpływu danej cechy na ocenę piwa. Jakby ktoś miał do metryczek uwagi, komentarze, pytania albo chciałby głębiej podyskutować nad przyczyną powstania danych cech sensorycznych (np. przedstawiając dodatkowo recepturę), to niech śmiało pisze PW. A medalowych receptur powinniście się niedługo spodziewać, bo będę naciskał na Organizatora, żeby wysłał zapytania o receptury dla wszystkich medalowych piw, zgodnie z punktem 10 regulaminu Podziękowanie dla wszystkich sędziów, stewardów, sponsorów, Prezesa OT za całą organizację, ekipie z Craftowni za recepcje piw i udostępnienie lokalu, i wszystkich innych którzy przyczynili się do tego konkursu Z mojej strony to wszystko, zapraszam do udziału w kolejnej edycji Krakowskiego, raczej spodziewajcie się też też czegoś letniego i dzikiego Edytowane 2 Czerwca 2018 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 2 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 Dzień dobry, Ale gdzie mogę znaleźć metryczkę eliminacyjną session ipa ? pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skg Opublikowano 2 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 Prosiłbym o ogłoszenie wyników także tu, albo na fb - dla tych co dziś na festiwal nie dotarli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 2 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 Ogłoszenie ma być jutro, gdzieś około 16, z tego, co słyszałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 3 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2018 Session brett ale: 1. Michał Kordek 2. Konrad Sworowski 3. Paweł Poręba 4. Jakub Kawa 5. Marcin Pająk 6. Piotr Brzeziński 7. Jan Gadomski 8. Paweł Kowalewski Session IPA: 1. Adam Kołaczek 2. Piotr Antolik 3. Paweł Suder 4. Piotr Czarny 5. Jakub Dudzik 6. Jan Gadomski 7. Rafał Szuplewski 8. Piotr Przymusiak Lemoniada chmielona: 1. Tomasz Dzikowski 2. Wojciech Szmidt 3. Wojciech Durczyński No i mam potwierdzenie metryczki eliminacyjnej z SKPD że to całkiem fajnie zbrecony Kolsch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 3 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2018 Jak są już wyniki to, coś szerzej. Jak już wiadomo wygrał Wild Kolsch, sam trochę śmieszkowałem przed konkursem z tego, że to chyba nie jest najwłaściwiej określony styl bazowy ale nie, okazało się że to najprawdziwszy, rasowy Brettowy Kolsch Tak w ogóle to gratulację dla wszystkich laureatów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korzen_ Opublikowano 13 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 Czy metryczki z eliminacji Session IPA zostały już wysłane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 13 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 (edytowane) Chyba już wszystkie zostały wysłane, pisz do nymons. Edytowane 13 Czerwca 2018 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się