Zohan Opublikowano 30 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 Witam, popełniłem dziś Warkę American Amber Ale. Zasyp: pale ale 4 kg, monachijski 0,5 kg,karmel jasny 0,2 kg, abbey 0,2 kg. Zacieranie 30 minut w 63 stopniach, 30 minut w 72 stopniach, mash out - 77 stopni - 10 minut Po filtracji piwo krystalicznie klarowne. Po gotowaniu 70 minut i widocznym przełomie zrobiło się błoto, które tylko częściowo opadło jako osad gorący. Przejrzałem forum i wychodzi na to ze przyczyn może być sporo (błędy w zacieraniu, brak przerwy białkowej, złe pH, mało intensywne gotowanie). Jedyne co mi przychodzi do głowy to mało intensywne gotowanie. Warzylem pierwszy raz w kociołku Lidlowym i brzeczka niby gotowała się intensywnie ale nie tak jak na kuchence gazowej. Jest ktoś w stanie wskazać co zrobiłem nie tak i ewentualnie na przyszłość jak nie powtarzać błędu ? Czy jest szansa ze wyklaruje się choć trochę w trakcie fermentacji? Jeśli nie to co mogę zrobić żeby przynajmniej trochę zmniejszyć zmętnienie? Poniżej fotki brzeczki po filtracji i po gotowaniu. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 ad1 wróżbita a serio to bez znaczenia bo tak bywa ad2 może być całkiem klarowne po fermentacji ad3 np. używaj mchu irlandzkiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 30 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 A ile czasu czekałeś na wyklarowanie ? Na początku śpieszyłem się i za szybko gnałem brzeczkę do fermentora. Teraz czekam ok. 20 minut i jest czysto. Odrębna sprawa to whirpool. Niby ma się utworzyć stożek z chmielin i przełomu ale ani razu mi to nie wyszło. Może kręcę łygą w złą stronę ? Nawet chciałem założyć nowy wątek, ale może przy okazji ktoś doświadczony się wypowie ? Jak uzyskać ten mityczny stożek ? Bo u mnie grzałki i całe dno kadzi jest równo oblepione przełomem. (Chmieliny uprzednio oddzielone hopspiderem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 30 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 zielony07 Mam wrażenie że to właśnie chmieliny pomagają w tworzeniu stożka. Jak chmielę w worku to nigdy z samego przełomu nie udało mi się doprowadzić do powstania stożka, jak sypnę chmiel do gara to stożek jest i to dość trwały. zielony07 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zohan Opublikowano 1 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 Chmielilem granulatem bez worka. Whirlpool polegał na zakręceniu kilka razy chłodnica w trakcie chłodzenia i odczekaniu Ok 15 minut. Utworzył się całkiem ładny stozek. Udało się zdekantować prawie wszystko wężykiem trzymanym przy ściance Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się