Jump to content

Zmętnienie brzeczki po gotowaniu


Zohan

Recommended Posts

Witam,

popełniłem dziś Warkę American Amber Ale. Zasyp: pale ale 4 kg, monachijski 0,5 kg,karmel jasny 0,2 kg, abbey 0,2 kg.

Zacieranie 30 minut w 63 stopniach, 30 minut w 72 stopniach, mash out - 77 stopni - 10 minut

 

Po filtracji piwo krystalicznie klarowne. Po gotowaniu 70 minut i widocznym przełomie zrobiło się błoto, które tylko częściowo opadło jako osad gorący.

 

Przejrzałem forum i wychodzi na to ze przyczyn może być sporo (błędy w zacieraniu, brak przerwy białkowej, złe pH, mało intensywne gotowanie).

 

Jedyne co mi przychodzi do głowy to mało intensywne gotowanie. Warzylem pierwszy raz w kociołku Lidlowym i brzeczka niby gotowała się intensywnie ale nie tak jak na kuchence gazowej.

 

Jest ktoś w stanie wskazać co zrobiłem nie tak i ewentualnie na przyszłość jak nie powtarzać błędu ?

Czy jest szansa ze wyklaruje się choć trochę w trakcie fermentacji?

Jeśli nie to co mogę zrobić żeby przynajmniej trochę zmniejszyć zmętnienie?

Poniżej fotki brzeczki po filtracji i po gotowaniu.4fc985392d4ff419b9d08c0e05c867ca.jpg9e62fcae477ff913b01988249ee6defb.jpg

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

A ile czasu czekałeś na wyklarowanie ?

Na początku śpieszyłem się i za szybko gnałem brzeczkę do fermentora.

Teraz czekam ok. 20 minut i jest czysto.

Odrębna sprawa to whirpool. Niby ma się utworzyć stożek z chmielin i przełomu ale ani razu mi to nie wyszło.

Może kręcę łygą w złą stronę ? :)

Nawet chciałem założyć nowy wątek, ale może przy okazji ktoś doświadczony się wypowie ?

Jak uzyskać ten mityczny stożek ?  Bo u mnie grzałki i całe dno kadzi jest równo oblepione przełomem. (Chmieliny uprzednio oddzielone hopspiderem)

 

Link to comment
Share on other sites

Chmielilem granulatem bez worka. Whirlpool polegał na zakręceniu kilka razy chłodnica w trakcie chłodzenia i odczekaniu Ok 15 minut. Utworzył się całkiem ładny stozek. Udało się zdekantować prawie wszystko wężykiem trzymanym przy ściance


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.