redlum Opublikowano 10 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Witam. W APA robionymi na FM54 po jakimś miesiącu na ściankach butelki robią się takie zacieki To wina drożdży? Czy jakaś infekcja? Piwo w smaku dobre - ja nie odczuwam żadnej infekcji. Wysłane z mojego G3121 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 10 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Jak smaczne to raczej nie ma się co przejmować, moja APA tez miała takie małe skazy, ale po 24h w lodowce stawała się idealnie klarowna Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 10 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Te piwo jest w miarę klarowne. To jest taki osad na butelce co się go woda nie wyplucze. Trzeba to mechanicznie czyścić - czyli Szczotka w rękę i myjemy.Głównie mi chodzi o to czy to nie jest jakaś infekcja. Piwo na tych drożdżach niedługo będe butelkował I nastawilismy kolejne. Ale jeśli to oznaką infekcji to poszukam innych drożdży. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 10 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Obstawiam drożdże. Jakby była infekcja to by prędzej coś na powierzchni w szyjce rosło niż w środku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 11 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Przejrzałem parę butelek i te co stały prosto w skrzynce są ok. Zaś te co stały pod kątem pomiędzy butelkami w skrzynce maja w mniejszym lub większym stopniu takie "zacieki" Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 11 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Moje zregoly maja jakies bardziej lub mniej widoczne zacieki i do tej pory żadne zakażenie się nie pojawiło.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 11 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 6 godzin temu, redlum napisał: Przejrzałem parę butelek i te co stały prosto w skrzynce są ok. Zaś te co stały pod kątem pomiędzy butelkami w skrzynce maja w mniejszym lub większym stopniu takie "zacieki" Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka No to drożdże na bank. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lichtus Opublikowano 15 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 Drożdże...Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 16 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 W weekend butelkowalem dwie warki w dzień. Prawie wszystkie butelki przeszły szczotkowanie. Że tez tego wcześniej nie zauważyłem przy butelkowaniu w nocy.Jak myślicie NaOH by umyło te butelki czy jednak bez szczotki się nie obejdzie? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 16 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 NaOH powinno to umyć. Ale lepiej zawsze sprawdzić. Mi rzadko, ale zdarzało się, że po zalaniu sodą kaustyczną coś zostawało. Może tylko źle wypłukane, może czas mycia niewłaściwy. Wiec szczota czasem też się przydaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 17 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2017 NaOH na pewno umyje, to tylko kwestia czasu. Na delikatny osad wystarczy półgodziny do godziny. Ostatnio umyłem zapleśniałe butelki trzymając je przez tydzień w sodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 17 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2017 ja do osadu drożdżowego używam oxi z biedry 1/4 łyżeczki, gorąca woda zostawiam na 30 min i jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się