Jump to content

Osady na bocznych ściankach butelki.

redlum

Recommended Posts

Witam. W APA robionymi na FM54 po jakimś miesiącu na ściankach butelki robią się takie zacieki

To wina drożdży? Czy jakaś infekcja? Piwo w smaku dobre - ja nie odczuwam żadnej infekcji. d2fc4497f4e6605eb2ec06f4471429c2.jpg97a7d50e8b3cf3b16d9f950a2b8799fa.jpg

Wysłane z mojego G3121 przy użyciu Tapatalka

Jak smaczne to raczej nie ma się co przejmować, moja APA tez miała takie małe skazy, ale po 24h w lodowce stawała się idealnie klarowna ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Te piwo jest w miarę klarowne. To jest taki osad na butelce co się go woda nie wyplucze. Trzeba to mechanicznie czyścić - czyli Szczotka w rękę i myjemy.
Głównie mi chodzi o to czy to nie jest jakaś infekcja. Piwo na tych drożdżach niedługo będe butelkował I nastawilismy kolejne. Ale jeśli to oznaką infekcji to poszukam innych drożdży.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Przejrzałem parę butelek i te co stały prosto w skrzynce są ok. Zaś te co stały pod kątem pomiędzy butelkami w skrzynce maja w mniejszym lub większym stopniu takie "zacieki"

6 godzin temu, redlum napisał:

Przejrzałem parę butelek i te co stały prosto w skrzynce są ok. Zaś te co stały pod kątem pomiędzy butelkami w skrzynce maja w mniejszym lub większym stopniu takie "zacieki"

No to drożdże na bank.

W weekend butelkowalem dwie warki w dzień. Prawie wszystkie butelki przeszły szczotkowanie. Że tez tego wcześniej nie zauważyłem przy butelkowaniu w nocy.
Jak myślicie NaOH by umyło te butelki czy jednak bez szczotki się nie obejdzie?

NaOH powinno to umyć. Ale lepiej zawsze sprawdzić. Mi rzadko, ale zdarzało się, że po zalaniu sodą kaustyczną coś zostawało. Może tylko źle wypłukane, może czas mycia niewłaściwy. Wiec szczota czasem też się przydaje.