eneash Opublikowano 14 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Świetna trylogia, co prawda dopiero zaczynam ale ten sposób pracy pomału wdrażam. DanielN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 15 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 16 godzin temu, eneash napisał: Świetna trylogia, co prawda dopiero zaczynam ale ten sposób pracy pomału wdrażam. @eneash jeżeli jeszcze nie próbowałeś sił z bankiem drożdży a chcesz zacząć, zacznij najlepiej od soli fizjologicznej. Jeżeli chcesz robić sam, łącznie ze sterylizacją to napisałem nowszy poradnik na temat soli fizjologicznej i bezpiecznych transferów, znajdziesz go w tym miejscu. Też w komentarzach jest jeszcze bardziej uproszczona metoda (proponowana przez @dziedzicpruski), że drożdże wstrzykiwane są bezpośrednio do ampułek z solą fizjologiczną i potem plastikowe ampułki są ponownie zgrzewane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eneash Opublikowano 15 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 Zamówiłem sprzęt od myfriendow i czekam na mieszadło. W między czasie czytam. Do tej pory zrobiłem kilka warek na sucharach, oraz jedną na płynnych. Oczywiście wlałem zawartość prosto do brzeczki ?. Mimo to fermentacja poszła, ciekawe co z tego wyjdzie. Na pewno zacznę od soli fizjologicznej, ale docelowo będę raczej mroził. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 24 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2022 (edytowane) Świetna seria artykułów. Jestem w trakcie kompletowania sprzętu i też zakładam swój bank. Pytanie tylko czy bretty można traktować w tej metodzie tak samo jak sacharomycces czy są jakieś różnice? Jeśli chodzi o szybkowar to taki z mniejszym ciśnieniem 0.8 będzie równie skuteczny tylko kosztem czasu? Jakość sterylizacji nie ucierpi jakoś znacząco? Edytowane 24 Lutego 2022 przez Fradio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buk0 Opublikowano 30 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2022 Przechodzę na mrożenie drożdży. Głupie pytanie mam - jak dezynfekować w szybkowarze? Wrzucacie luzem probówki/falcony i gotujecie, czy wlewacie wodę i gotujecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cichy94 Opublikowano 2 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2022 W dniu 30.06.2022 o 19:07, buk0 napisał: Przechodzę na mrożenie drożdży. Głupie pytanie mam - jak dezynfekować w szybkowarze? Wrzucacie luzem probówki/falcony i gotujecie, czy wlewacie wodę i gotujecie? Zawsze musi być trochę wody w szybkowarze, przynajmniej tak mi się wydaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 12 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2023 Siemka, odkopię temat trochę bo mam pytanie Czy można zrobić tak że do 25ml medium do mrożenie wstrzyknie się 25ml gęstwy, akurat na dużego falcona, dobrze wymieszać, nabrać mieszankę do strzykawki i po kolei napełniać 2lub5 ml krioprobówki według potrzeb i zamiarów i siup do zamrażarki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się