slotish Opublikowano 29 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 (edytowane) Warka #45 Pascal IPA Woda: Dodałem 12l RO do wody do warzenia. Zasyp: Pilzneński - 4kg Monachijski - 1kg Orkiszowy - 0,5kg Karmelowy 150 - 0,2kg Zacieranie: 62C - 30min 71C - 25min 76C - 10min Chmielenie: 60' - 10g Columbus 16%ak 20' - 40g Columbus 16%ak 1' - 60g Kazbek 7% ak Na zimno - 50g Nelson Sauvin Uzyskałem ok 22 litry brzeczki 14 BLG ( kiepska wydajność ! ), schłodziłem ją do 16C i zadałem uwodnionymi D. Nottingam. Piwo stoi w garażu gdzie temp wacha się między 13 a 14C. Planuje na zimno chmielić Nelson Sauvin. Edytowane 15 Grudnia 2013 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 IPA przeniesiona do temp. pokojowej. Jutro zamknę fermentor na głucho a pojutrze wraca znów do zimnego co by się sklarowała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 11 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 Warka #46 Scooby's Nuts Woda: 100% kranówki Zasyp: Pilzneński - 3,5kg Victory - 1 kg Czekoladowy 1200 - 0,225kg Karmelowy 150 - 0,2 kg Zacieranie: Zasyp do 13 litrów wody 63C - 10 minut 72C - 30 minut 76C - 15 minut Chmielenie: Gotowanie 90 minut 60 min - 20g Willamete 6,2%ak 15 min - 30g Willamete 5 min - 30g Willamete Uzyskałem 20 litrów brzeczki 12 BLG. Schłodziłem ją do 19C. Zadałem US-05 i piwo fermentuje w temp 17C. Najgorsza wydajność w mojej karierze piwowara domowego. Zapewne spowodowana uszkodzonym filtratorem i grubo zmielonym ziarnem. Jako, że mieliłem słód na dwie warki pokusiłem się o podłączenie Porkerta do wiertarki. Aby nie spalić mojego napędu do żaren postanowiłem śrutować trochę grubiej. Niestety, pomimo tego wiertarka nie przeżyła operacji mielenia słodu, godnie dokonała żywota ginąc w walce o lepsze piwo. Kolejną planowaną warkę chyba będę zacierał dekokcyjnie bo nie chce powtórki z tak kiepską wydajnością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 15 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Wrzuciłem do IPY 50g chmielu Nelson Sauvin. Modlę się o brak zakażenia, bo chmiel pachnie bosko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Przy takiej ilości chmielu musiałbyś bardzo nabroić żeby złapać zakażenie. IPA powstała między innymi po to żeby mieć spokój z zakażeniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 15 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Przy takiej ilości chmielu musiałbyś bardzo nabroić żeby złapać zakażenie. IPA powstała między innymi po to żeby mieć spokój z zakażeniami. Jacenty obyś miał racje Edytowane 16 Grudnia 2013 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 18 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 IPA rozlana do 40 butelek 0,5 litra z dodatkiem 110 gram cukru. Piwo zeszło do 2 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 (edytowane) Warka #47 Marcowe Żyto Woda: 100% kranówki Zasyp: Pilzneński – 2,0 kg Monachijski II – 1,5 kg Żytni – 1kg Karmelowy czerwony – 0,2kg Zacieranie: Zasyp do 17,5 litra wody 32C – 15 min ---> odebranie 7l gęstego dekoktu + 2l wody 69C – 10 min 100C – 15min <--- powrót, temp 56C 64C -62C - 20min 72C-70C – 30 min 76C – 5 min Chmielenie: 60min - 20g Hallertau Tradition 6,7%ak 20 min - 33g Kazbek 7%ak Ostatecznie uzyskałem około 23 litry brzeczki 12,5 blg. Schłodziłem ją do 14C, zadałem dwoma uwodnionymi saszetkami w34/70 i wstawiłem do lodówki ( termostat na 11C ). Edytowane 15 Stycznia 2014 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Marcowe już w fazie wysokich krążków Jednak w34/70 to solidna firma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Warka #48 Nowozelandzkie Ale Woda: Woda kranówka + 5 litrów wody ze zmiękczacza. Zasyp: Pilzneński - 4kg Pszeniczny – 0,5kg Karmelowy 150 – 0,3 kg 20g Wai-Iti do zacieru Zacieranie: 63C – 25min 70C – 30min 78C – 5 min Gotowanie: 60 min – 10g Waimea 14,9%ak 15min – 20g Waimea 0mi - 20g Waimea 30g Wai-Iti 3,4%ak Uzyskałem ok 23 litry brzeczki o gęstości 12 BLG, zaszczepiłem ją saszetką Us-05. Fermentuje w 18C, sama brzeczka zostala schłodzona do ok. 19C. Chmiel Wai-iti pachnie absolutnie bosko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 7 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 (edytowane) Marcowe Żyto rozlane do 39 butelek 0,5 z dodatkiem 90 gram cukru. Piwo zeszło do 2 BLG. Edytowane 7 Lutego 2014 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Nowozelandzkie rozlane do 40 butelek z dodatkiem 135 gram cukru, zeszło do 3 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 17 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Oj długo mnie tu nie było... Sezon się kończy a prawie nic nie uwarzone. Wczoraj wypiłem ostatnią butelkę nowozelandzkiego. Niestety problemy osobiste nie pozwalają mi warzyć ale czas to zmienić. Niedługo pewnie ponownie zajrzę do garów. Planuję coś lekkiego i jasnego: polskie ale na Iundze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 23 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 No to pierwsza warka od dłuuuugiego czasu Warka #49 Polskie Ale Woda: 13,5 RO + 20l kranówki Zasyp: Pale - 4kg Pszeniczny - 0,3kg Zacieranie: 62C - 10min 72C - 40min 78C - 5 min Gotowanie: 80 min gotowania ( Pierwszy raz w celu przyśpieszenia procesu gotowałem na dwa garnki, gdy oba zawrzały połączyłem razem i dodałem chmiel - jeden garnek gotował się więc 20 min dłużej, ale była to tylko połowa całej brzeczki ) 60 min - 10g Iunga 11%ak 15 min - 20g Iunga 11%ak 1 min - 20g Iunga 11%ak Uzyskałem ok 20 l brzeczki o gęstości 11,5 BLG, schłodziłem i zadałem uwodnionymi Danstar Nottingham. Piwo wstawiłem do lodówki z termostatem ustawionym na 16C. Planuje chmielić na zimno, też Iungą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 5 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 30g Iungi trafiło na cichą. Niestety rajstopa nie zatonęła w całości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 30g Iungi trafiło na cichą. Niestety rajstopa nie zatonęła w całości Następnym razem polecam rajstopę zachować aż do momentu rozlewu, a chmiel wrzucić luzem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 6 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 (edytowane) Następnym razem spróbuję twojej metody. Jak mocujesz rajstopę do wężyka? Wiążesz nitką, gumka recepturka? Edytowane 6 Czerwca 2014 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 9 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 Mocowałem nitką, teraz po prostu trzymam za koniec/początek pończochy. Przy mocno chmielonych piwach, gdzie tego chmielu zatrzymywane jest naprawdę sporo, przywiązana nitką pończocha zsunęła mi się do piwa przy wyciąganiu rurki z wiadra. Teraz łapię w paluchy i trzymam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Polskie ale zlane do 37 butelek 0,5 litra z dodatkiem 150 gram cukru. Piwo zeszło do 1,5 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 27 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 50-ta jubileuszowa warka Coś warzenie wolno mi idzie, ze względu na pracę i wynikający z niej brak czasu. Setki pewnie nie będzie Zasyp: Pale -4kg Orkiszowy -0,5kg Karmelowy 300 - 0,12kg Karmelowy 150 - 0,08kg Czerwony - 0,06kg Zacieranie 62C - 20min 72C - 40min 77C - 5 min Gotowanie: 60 min - 20g Iunga 11%ak 20 min - 20g Fuggles 5,2%ak 1 min - 30g Fuggles 5,2%ak Uzyskałem ok 20l piwa 11,5BLG. Zadałem uwodnionymi Burton Union. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Zapomniałem uzupełnić, że 24 XI piwo zostało rozlane ze 120 gramami glukozy do 38 butelek. Zeszło do 3 blg. Jutro grodziskie, żeby było do świątecznej szynki. Nie kupiłem łuski gryczanej, filtracja będzie wyzwaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 2 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 Jak napisałem - tak uwarzyłem - ale nie zapisałem notatki Zasyp: grodziski - 3kg pszenizny - 0,3 kg Zacieranie 31C - 50min 62C - 20 min 72C - 20 min 78C - 5 min Gotowanie: 60 min - 60g Lubelski 3,8 ak 15 min - 20 g Lubelski 5 min - 10 g Lubelski Oczywiście nie obyło się bez przygód. Podczas chłodzenia puścił wąż i trochę wody z chłodnicy ściekło do brzeczki. Chcąc nie chcąc musiałem piwo chłodzić w kąpieli wodnej. Niestety nie mogłem zadac drożdży bo zmuszony byłem wracać do Wrocławia - spało to na mojego ojca. Tak więc nie wiem ile C miała brzeczka. Zadana została S-33.Miała gęstość 8 BLG. Niestety nie spodziewam się niczego dobrego po tej warce, chociaż sukcesem jest fakt, że piwo już dzisiaj ruszyło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Dzisiaj dodałem żelatynę do grodziskiego, za kilka dni rozlewam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 W dniu 11.06.2011 o 12:02, slotish napisał: Warka #19 APA została zakegowana z dodatkiem 70 gram cukru. Poziom BLG zszedł do 2,5. Oczywiście pierwsze beczkowanie nie obyło się bez problemów... Prawdopodobne, że nic z tego piwa nie będzie - pożyjemy, zobaczymy Tak to jest, wszelki postęp wymaga ofiar Cześć! Co za problemy z beczkowaniem? Planuję wrzucić Porter Bałtycki do czystej beczki, ale pierwszy raz, więc... pzdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się