Jump to content

Stout dolnej fermentacji


Recommended Posts

Koledzy

Czy jest sens zrobienia piwa mocno palonego, z zasypem jak to stouta, ale fermentację zrobić na drożdżach dolnej fermentacji? Wyjdzie z tego coś dobrego? W schwarzbier, porter i munich dunkel wyraźna palność jest nieporządana. To kwestia tradycji czy wyspiarskie drożdże dają coś, co dobrze się komponuje z palonością?

Link to comment
Share on other sites

Warto nie warto, przecież nikt Ci nie zabroni... Nie mamy jeszcze Policji piwnej, która za każde odchyły od normy przychodzi i wylewa Ci piwo ;)

 

Możesz zrobić coś podobnego jak zasyp na stouta, ale zmniejszyć ilości palonych słodów - w dolnej fermentacji będzie to mocniej wychodziło niż w alesach więc nie należy przesadzać. Coś źle czytaleś też bo w Szwarcu/tmavym i porterze paloność jest dopuszczalna. Nie dopuszczalne są nuty popielaste i spalenizny.  

Edited by Undeath
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.