mateo512 Posted October 22, 2017 Share Posted October 22, 2017 Witam. Chciałbym się poradzić bardziej doświadczonych piwowarów odnośnie sztucznego nagazowania piwa, oraz jego późniejszego butelkowania. Posiadam kilka 30l kegów Petainer, oraz mam nadzieję całą potrzebną aparaturę do tego przedsięwzięcia. *Pierwszym pytaniem jest do jakiej wysokości powinienem napełnić kega piwem, jeżeli mam go ok 48-50l. Czy mogę nalać po 24-25l do dwóch kegów pozostawiając po 5-6l wolnej przestrzeni? Czy lepiej nalać do jednego 28-29l, a resztę normalnie przerefermentować w butelkach? *Drugim problemem jest dobór ciśnienia i czasu jakiemu zostanie poddane piwo. Wiem, że można zadać ciśnienie ok 2-2,5bar, poturlać kegiem, znowu zadać ciśnienie i odstawić na 2-3dni do lodówki, i powinno być. Co w przypadku gdy wyjeżdżam na dwa tygodnie? Jakie zadać ciśnienie przy tak długiej ekspozycji, mając ciągle na uwadze że piwo będzie później butelkowane nalewarką przeciwciśnieniową? Piwo to zwykłe APA, dla celów testowych nowego sprzętu. Piwo w kegu będzie stało w lodówce, więc temp. dość niska. Prosiłbym o odpowiedzi, porady i sugestie. Dzięki! Link to comment Share on other sites More sharing options...
darinho Posted October 22, 2017 Share Posted October 22, 2017 Ostatnio sporo o tych kegach czytałem, ale ekspertem nie jestem. Z tego co wiem to można do kega lać nawet 20l i też wszystko powinno być ok. Trzeba wtedy pamiętać o tym, że w kegu jest mniej piwa a dużo gazu i brać na to poprawkę przy ustalaniu tego ile bar zadać. 2 kegi po 24-25l powinny być ok. Na resztę nie znam odpowiedzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
quhcik Posted October 26, 2017 Share Posted October 26, 2017 Od niedawna jestem posiadaczem nalewaka, więc wymyśliłem coś takiego. W związku z faktem że nie umiem nagazować piwa dwutlenkiem węgla z butli, daję do kega połowę cukry który miałbym dać do tej ilości piwa. Ono się lekko nagazuje, i przy pierwszych kuflach piwa które nalewam, nie podłączam butli z gazem, tylko czekam aż piwo przestaje same lecieć. I wtedy dopiero daję gaz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beer Makers Posted October 27, 2017 Share Posted October 27, 2017 Witam,W tym wszystkim najważniejsza jest temperatura. Poniżej 10 C piwo zaczyna coś tam brać CO2, Najlepiej bierze w okolicach 1 C. Możesz to robić w zasadzie wieczorami na zewnątrz. Ja to robię max 1,4 atm i wystarczy, cały proces około 6-8 dni. Po rozlewie poczekaj 1,5 tygodnia i wtedy degustuj.PiotrWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now