danbar Opublikowano 26 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 Witam Szanownych Piwowarów, Mam pytanie - chciałbym uwarzyć 2 warki 12 litrowe dzień po dniu, korzystając z tych samych drożdży, akurat FM11 - czy zasadne, dopuszczalne jest zrobienie 2 litrowego startera, a później rozdzielenie go na dwie jednolitrowe porcje (po uprzednim zmieszaniu gęstwy) i zadanie każdej porcji do tychże 2 warek? Starczy drożdży? Będę wdzięczny za pomoc Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 26 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 Spokojnie możesz tak zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danbar Opublikowano 26 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 Dziękuję za szybką odpowiedź, super! :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 27 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 A z ciekawości jaki baling planujesz? Bo jeśli koło 12-13 to 2-litrowy starter na około 24 litry brzeczki to za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danbar Opublikowano 27 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 No tak, racja - jedno 16-tka, drugie 14-ka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panpiwniczka Opublikowano 28 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2017 A z ciekawości jaki baling planujesz? Bo jeśli koło 12-13 to 2-litrowy starter na około 24 litry brzeczki to za dużo.Ale 2 litry jaką metodą? To chyba istotne czy w słoiku czy na mieszadle. Jak na mieszadle to czy nie za dużo drożdży? No i ja bym dał większą część do tej 16. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 28 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2017 No tak, racja. Myśląc starter mam zawsze w głowie mieszadło, a nielażdy go używa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danbar Opublikowano 28 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2017 mam DIY mieszadło właśnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi