danbar Posted October 26, 2017 Share Posted October 26, 2017 Witam Szanownych Piwowarów, Mam pytanie - chciałbym uwarzyć 2 warki 12 litrowe dzień po dniu, korzystając z tych samych drożdży, akurat FM11 - czy zasadne, dopuszczalne jest zrobienie 2 litrowego startera, a później rozdzielenie go na dwie jednolitrowe porcje (po uprzednim zmieszaniu gęstwy) i zadanie każdej porcji do tychże 2 warek? Starczy drożdży? Będę wdzięczny za pomoc Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted October 26, 2017 Share Posted October 26, 2017 Spokojnie możesz tak zrobić Link to comment Share on other sites More sharing options...
danbar Posted October 26, 2017 Author Share Posted October 26, 2017 Dziękuję za szybką odpowiedź, super! :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henx Posted October 27, 2017 Share Posted October 27, 2017 A z ciekawości jaki baling planujesz? Bo jeśli koło 12-13 to 2-litrowy starter na około 24 litry brzeczki to za dużo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
danbar Posted October 27, 2017 Author Share Posted October 27, 2017 No tak, racja - jedno 16-tka, drugie 14-ka Link to comment Share on other sites More sharing options...
panpiwniczka Posted October 28, 2017 Share Posted October 28, 2017 A z ciekawości jaki baling planujesz? Bo jeśli koło 12-13 to 2-litrowy starter na około 24 litry brzeczki to za dużo.Ale 2 litry jaką metodą? To chyba istotne czy w słoiku czy na mieszadle. Jak na mieszadle to czy nie za dużo drożdży? No i ja bym dał większą część do tej 16. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henx Posted October 28, 2017 Share Posted October 28, 2017 No tak, racja. Myśląc starter mam zawsze w głowie mieszadło, a nielażdy go używa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
danbar Posted October 28, 2017 Author Share Posted October 28, 2017 mam DIY mieszadło właśnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts