Jump to content

Starter drożdżowy - można podzielić?


Recommended Posts

Witam Szanownych Piwowarów,

 

Mam pytanie - chciałbym uwarzyć 2 warki 12 litrowe dzień po dniu, korzystając z tych samych drożdży, akurat FM11 - czy zasadne, dopuszczalne jest zrobienie 2 litrowego startera, a później rozdzielenie go na dwie jednolitrowe porcje (po uprzednim zmieszaniu gęstwy) i zadanie każdej porcji do tychże 2 warek? Starczy drożdży?

Będę wdzięczny za pomoc

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

A z ciekawości jaki baling planujesz? Bo jeśli koło 12-13 to 2-litrowy starter na około 24 litry brzeczki to za dużo.
Ale 2 litry jaką metodą? To chyba istotne czy w słoiku czy na mieszadle. Jak na mieszadle to czy nie za dużo drożdży? No i ja bym dał większą część do tej 16.
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.