Jump to content

Filtracja zasypu ponad 10 kg.


Recommended Posts

Witam, jutro zamierzam uwarzyć pierwsze piwko w tym sezonie. Pytanie, jak przeprowadzić filtrację zacieru z ponad 10 kg zasypu. Wyposażyłem się w dwa wiadra z filtratorami ze "sraczrurki" i to chyba jest dobry plan? Zacier z ponad 5 kg zasypem filtrowałem na jednym wiadrze i szło przeważnie ok.

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, grzans napisał:

Witam, jutro zamierzam uwarzyć pierwsze piwko w tym sezonie. Pytanie, jak przeprowadzić filtrację zacieru z ponad 10 kg zasypu. Wyposażyłem się w dwa wiadra z filtratorami ze "sraczrurki" i to chyba jest dobry plan? Zacier z ponad 5 kg zasypem filtrowałem na jednym wiadrze i szło przeważnie ok.

U mnie dopiero powyżej 350kg ciężko idzie ;)

ps na ile litrów ten zasyp?

Link to comment
Share on other sites

Filtrowałem 11,2 kg w standardowym 34 litrowym wiadrze i jedynym problemem dla mnie było to czy zacier się zmieści do wiadra.

Potem robiłem imperialny porter i filtrowałem w 1 wiadrze prawie 13 kg słodu i też było ok Jak chcesz 10,5kg w 31 litrach to do jednego wiadra i tak nie wejdzie.

Edited by darinho
Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, anteks napisał:

U mnie dopiero powyżej 350kg ciężko idzie ;)

ps na ile litrów ten zasyp?

350kg, a w jakim wiadrze ?;)

 

Jak do tej pory najwiecej w wiadrze zacieralem 10,5kg w 31 litrowym. 

Problemow z wysladzaniem zero, ale nie powiem niezle sie urobilem przy tak gestym zacierze, mieszanie reczne to mordega. 

 

Link to comment
Share on other sites

Dodam tylko do mojego poprzedniego posta, że wtedy miałem tylko jedno wiadro z kranikiem. Teraz mam 2 wiadra, ale oplot tylko 1 :) . A za 1-2 tyg robię RISa i znowu będę filtrował w 1 wiadrze.

Link to comment
Share on other sites

Jak dla mnie to filtracja szła na prawdę dobrze, więc nie czuję potrzeby kupna drugiego oplotu. Nie wiem czy czas i w ogóle konieczność użycia i mycia drugiego wiadra by to mocno zrekompensował. Poza tym takie mocne piwa to max 2 w sezonie. Chyba, że zacznę częściej robić zwykłe warki po ok 42l to wtedy może dokupię drugi oplot. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.