grzans Opublikowano 27 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 Witam, jutro zamierzam uwarzyć pierwsze piwko w tym sezonie. Pytanie, jak przeprowadzić filtrację zacieru z ponad 10 kg zasypu. Wyposażyłem się w dwa wiadra z filtratorami ze "sraczrurki" i to chyba jest dobry plan? Zacier z ponad 5 kg zasypem filtrowałem na jednym wiadrze i szło przeważnie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edzius90 Opublikowano 27 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 Jakie piwo chcesz robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzans Opublikowano 27 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 Session APA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 Godzinę temu, grzans napisał: Witam, jutro zamierzam uwarzyć pierwsze piwko w tym sezonie. Pytanie, jak przeprowadzić filtrację zacieru z ponad 10 kg zasypu. Wyposażyłem się w dwa wiadra z filtratorami ze "sraczrurki" i to chyba jest dobry plan? Zacier z ponad 5 kg zasypem filtrowałem na jednym wiadrze i szło przeważnie ok. U mnie dopiero powyżej 350kg ciężko idzie ps na ile litrów ten zasyp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzans Opublikowano 27 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 (edytowane) Chciałbym żeby około 40-45 wyszło. Edytowane 27 Października 2017 przez grzans Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 7kg w 20l wody na rurce bez problemów poszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzans Opublikowano 27 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 Tutaj zamierzam 10,5 kg w 31 litrach zacierać i chyba na dwa wiadra zdecyduje się filtrować. Nie chcę spędzić na filtracji paru godzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 27 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 (edytowane) Filtrowałem 11,2 kg w standardowym 34 litrowym wiadrze i jedynym problemem dla mnie było to czy zacier się zmieści do wiadra. Potem robiłem imperialny porter i filtrowałem w 1 wiadrze prawie 13 kg słodu i też było ok Jak chcesz 10,5kg w 31 litrach to do jednego wiadra i tak nie wejdzie. Edytowane 27 Października 2017 przez darinho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 27 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 2 godziny temu, anteks napisał: U mnie dopiero powyżej 350kg ciężko idzie ps na ile litrów ten zasyp? 350kg, a w jakim wiadrze ? Jak do tej pory najwiecej w wiadrze zacieralem 10,5kg w 31 litrowym. Problemow z wysladzaniem zero, ale nie powiem niezle sie urobilem przy tak gestym zacierze, mieszanie reczne to mordega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 27 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 Taką ilość tylko na 2 wiadra. I to nie ze względu na to, że może się nie zmieścić do wiadra, a ze względu na czas. Leci z dwóch rur, czyli 2 razy szybciej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 27 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 Dodam tylko do mojego poprzedniego posta, że wtedy miałem tylko jedno wiadro z kranikiem. Teraz mam 2 wiadra, ale oplot tylko 1 . A za 1-2 tyg robię RISa i znowu będę filtrował w 1 wiadrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 27 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 Przecież oplot to koszt kilkunastu złotych, a czasu zaoszczędzonego od cholery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 27 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 Jak dla mnie to filtracja szła na prawdę dobrze, więc nie czuję potrzeby kupna drugiego oplotu. Nie wiem czy czas i w ogóle konieczność użycia i mycia drugiego wiadra by to mocno zrekompensował. Poza tym takie mocne piwa to max 2 w sezonie. Chyba, że zacznę częściej robić zwykłe warki po ok 42l to wtedy może dokupię drugi oplot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 27 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 Robiłem kilka razy z zasypu w okolicach 10kg - jedno wiadro 33l spokojnie daje radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się