Jump to content

Pomiar BLG dla próbki z zawiesiną drożdźową


Recommended Posts

Od dłuższego czasu zastanawiam się czy jak np. mierzę BLG po przelaniu na cichą i biorę próbkę z końcówki podczas zlewania (płyn jest bardziej zmętniony) to czy udział w próbce zawiesiny drożdzowej ma wpływ na odczyt na Baligomierzu.

W sumie mierzymy zawartość CUKRU i teoretycznie cała reszta nie powinna mieć wpływu na odczyt jednak wyporność jest ścisle związana z gestością płynu.

Idąc tym tropem:

Mętne zielone piwo z większą zawartością droźdży posiada większa wyporność co może sprawiać że spławik jest bardziej wypychany ku powierzchni a odczyt zaniżony.

Należałoby odczekać na opadniecie zawiesiny i dopiero wówczas zmierzyć BLG? A może wpływ zawiesiny jest pomijalny? 

 

Czy ktoś z Was znalazł gdzieś informacje na ten temat ?

 

 

 

Edited by tomitomi13
Link to comment
Share on other sites

zrób eksperyment - tylko zadbaj o warunki.

 

Weź próbkę wody destylowanej - zadbaj aby ciecz, menzurka, areometr i temperatura otoczenia były równe temperaturze kalibrowania ( zazwyczaj 20°C ) 

 

Odczytaj pomiar - wskaźnik powinien być równy zero.

Następnie dodaj odrobinę gęstwy drożdżowej - dobrze wymierszaj - powtórz pomiar, następnie powtórz tą czynność dodając nowe porcje gęstwy.

 

Wynikami eksperymentu podziel się na forum.

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, tomitomi13 napisał:

Mętne zielone piwo z większą zawartością droźdży posiada większa wyporność co może sprawiać że spławik jest bardziej wypychany ku powierzchni a odczyt zaniżony.

Hipoteza jest dobra, tylko założenie jakieś słabe  :D
Poprawne pytanie powinno brzmieć: czy zawieszone w toni cząstki (drożdże) mają wpływ na gęstość cieczy (piwa)? ;)

 

Najlepiej porównaj blg piwa bez osadu i piwa z dużym udziałem osadu drożdzowego (tylko nie bardzo dużym żeby lepkość umożliwiła pomiar w sensownym czasie)

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

16 godzin temu, Kamilos55 napisał:

Hm, nie lepiej mierzyć Blg przed przelaniem? Skąd wiesz czy już możesz przelać?

Można ale nie lubię tracić próbek piwa na rzecz pomiaru BLG, mierzę srednio 3-4 razy każda próbka po 200ml... to prawie litr

A mętnego znad droźdźy nie zlewam na cichą więc i tak jest do wylania i tym samym byłbym zawsze coś tam do przodu.....

Warto byłoby w moim przypadku zainwestować w refraktometr... ale nie są to tanie sprzęty.

Link to comment
Share on other sites

22 godziny temu, kantor napisał:

Hipoteza jest dobra, tylko założenie jakieś słabe  :D
Poprawne pytanie powinno brzmieć: czy zawieszone w toni cząstki (drożdże) mają wpływ na gęstość cieczy (piwa)? ;)

No ale mi nie chodzi o wpływ zagęszczenia drobinek drożdży w próbce na gęstość...

Zatem jest to wpływ zagęszczenia drobinek drożdzy w próbce na odczyt BLG :)

Edited by tomitomi13
Link to comment
Share on other sites

Cytuj

 

WIKIPEDIA:

 

Jednak na wartość wskazań cukromierza wpływa też zawartość innych składników płynu. Są to tzw. niecukry. Ich obecność może podwyższać lub obniżać (np. alkohol) gęstość roztworu. W moszczu do wina mieści się 4% tych substancji.

 

 

Wyglądałoby na to, że chyba jednak szaraki mogą wpływać na błąd pomiaru. Trzeba to zweryfikować  empirycznie.

Link to comment
Share on other sites

Proszę, to bardziej łopatologicznie ;) balingometr mierzy gęstość roztworu, na gęstość roztworu mają wpływ substancje w nim rozpuszczone, oprócz wody, cukrów i alkoholu mogą to być inne substancje (np. kwasy, np kwas mlekowy, czy jabłkowy w cydrach itp.) ale drożdże nie są rozpuszczone w wodzie.

Zrób sobie eksperyment zmierz blg wody, a później wrzuć trochę gwoździ i zmierz jeszcze raz :P

 

Duża ilość drożdży zwiększa lepkość, co w skrajnych przypadkach może utrudniać (uniemożliwić) pomiar (może "przyblokować" przyrząd) ale nie powinna zmieniać jego wyniku.

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

@tomitomi13 jak nie przekonuje cię ekeperyment z gwoździami - bardzo dosadny swoją drogą - to zrób eksperyment jaki opisałem - tylko zadbaj o tyo żeby dodawana gęstwa była możliwie czysta - bez piwa bo piwo zaburzy wynik.

Link to comment
Share on other sites

34 minuty temu, kantor napisał:

drożdże nie są rozpuszczone w wodzie.

No tak...to by uzasadniało. Takie podejście do mnie trafia. Są zawiesiną ale nie wchodzą w skład roztworu. Ma to sens.

Link to comment
Share on other sites

Ja mam mały balingometr z plastikową menzurką z Obi za ok 10zł. Niewiele potrzeba płynu, a mierzy wyśmienicie. Próbki oczywiście wypijam :) Smak i aromat przecież też warto sprawdzić. Generalnie nie widzę potrzeby robić więcej niż 2-3 pomiary (chyba że są jakieś problemy) jak również potrzeby przelewania na cichą do innego pojemnika (chyba że w celu pozyskania gęstwy).

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.