tomitomi13 Posted November 7, 2017 Share Posted November 7, 2017 (edited) Od dłuższego czasu zastanawiam się czy jak np. mierzę BLG po przelaniu na cichą i biorę próbkę z końcówki podczas zlewania (płyn jest bardziej zmętniony) to czy udział w próbce zawiesiny drożdzowej ma wpływ na odczyt na Baligomierzu. W sumie mierzymy zawartość CUKRU i teoretycznie cała reszta nie powinna mieć wpływu na odczyt jednak wyporność jest ścisle związana z gestością płynu. Idąc tym tropem: Mętne zielone piwo z większą zawartością droźdży posiada większa wyporność co może sprawiać że spławik jest bardziej wypychany ku powierzchni a odczyt zaniżony. Należałoby odczekać na opadniecie zawiesiny i dopiero wówczas zmierzyć BLG? A może wpływ zawiesiny jest pomijalny? Czy ktoś z Was znalazł gdzieś informacje na ten temat ? Edited November 7, 2017 by tomitomi13 Dr2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted November 7, 2017 Share Posted November 7, 2017 zrób eksperyment - tylko zadbaj o warunki. Weź próbkę wody destylowanej - zadbaj aby ciecz, menzurka, areometr i temperatura otoczenia były równe temperaturze kalibrowania ( zazwyczaj 20°C ) Odczytaj pomiar - wskaźnik powinien być równy zero. Następnie dodaj odrobinę gęstwy drożdżowej - dobrze wymierszaj - powtórz pomiar, następnie powtórz tą czynność dodając nowe porcje gęstwy. Wynikami eksperymentu podziel się na forum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted November 7, 2017 Share Posted November 7, 2017 (edited) 1 godzinę temu, tomitomi13 napisał: Mętne zielone piwo z większą zawartością droźdży posiada większa wyporność co może sprawiać że spławik jest bardziej wypychany ku powierzchni a odczyt zaniżony. Hipoteza jest dobra, tylko założenie jakieś słabe Poprawne pytanie powinno brzmieć: czy zawieszone w toni cząstki (drożdże) mają wpływ na gęstość cieczy (piwa)? Najlepiej porównaj blg piwa bez osadu i piwa z dużym udziałem osadu drożdzowego (tylko nie bardzo dużym żeby lepkość umożliwiła pomiar w sensownym czasie) Edited November 7, 2017 by kantor Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamilos55 Posted November 7, 2017 Share Posted November 7, 2017 Hm, nie lepiej mierzyć Blg przed przelaniem? Skąd wiesz czy już możesz przelać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomitomi13 Posted November 8, 2017 Author Share Posted November 8, 2017 16 godzin temu, Kamilos55 napisał: Hm, nie lepiej mierzyć Blg przed przelaniem? Skąd wiesz czy już możesz przelać? Można ale nie lubię tracić próbek piwa na rzecz pomiaru BLG, mierzę srednio 3-4 razy każda próbka po 200ml... to prawie litr A mętnego znad droźdźy nie zlewam na cichą więc i tak jest do wylania i tym samym byłbym zawsze coś tam do przodu..... Warto byłoby w moim przypadku zainwestować w refraktometr... ale nie są to tanie sprzęty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomitomi13 Posted November 8, 2017 Author Share Posted November 8, 2017 (edited) 22 godziny temu, kantor napisał: Hipoteza jest dobra, tylko założenie jakieś słabe Poprawne pytanie powinno brzmieć: czy zawieszone w toni cząstki (drożdże) mają wpływ na gęstość cieczy (piwa)? No ale mi nie chodzi o wpływ zagęszczenia drobinek drożdży w próbce na gęstość... Zatem jest to wpływ zagęszczenia drobinek drożdzy w próbce na odczyt BLG Edited November 8, 2017 by tomitomi13 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomitomi13 Posted November 8, 2017 Author Share Posted November 8, 2017 Cytuj WIKIPEDIA: Jednak na wartość wskazań cukromierza wpływa też zawartość innych składników płynu. Są to tzw. niecukry. Ich obecność może podwyższać lub obniżać (np. alkohol) gęstość roztworu. W moszczu do wina mieści się 4% tych substancji. Wyglądałoby na to, że chyba jednak szaraki mogą wpływać na błąd pomiaru. Trzeba to zweryfikować empirycznie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted November 8, 2017 Share Posted November 8, 2017 (edited) Proszę, to bardziej łopatologicznie balingometr mierzy gęstość roztworu, na gęstość roztworu mają wpływ substancje w nim rozpuszczone, oprócz wody, cukrów i alkoholu mogą to być inne substancje (np. kwasy, np kwas mlekowy, czy jabłkowy w cydrach itp.) ale drożdże nie są rozpuszczone w wodzie. Zrób sobie eksperyment zmierz blg wody, a później wrzuć trochę gwoździ i zmierz jeszcze raz Duża ilość drożdży zwiększa lepkość, co w skrajnych przypadkach może utrudniać (uniemożliwić) pomiar (może "przyblokować" przyrząd) ale nie powinna zmieniać jego wyniku. Edited November 8, 2017 by kantor Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted November 8, 2017 Share Posted November 8, 2017 @tomitomi13 jak nie przekonuje cię ekeperyment z gwoździami - bardzo dosadny swoją drogą - to zrób eksperyment jaki opisałem - tylko zadbaj o tyo żeby dodawana gęstwa była możliwie czysta - bez piwa bo piwo zaburzy wynik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomitomi13 Posted November 8, 2017 Author Share Posted November 8, 2017 34 minuty temu, kantor napisał: drożdże nie są rozpuszczone w wodzie. No tak...to by uzasadniało. Takie podejście do mnie trafia. Są zawiesiną ale nie wchodzą w skład roztworu. Ma to sens. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemas.IE Posted November 8, 2017 Share Posted November 8, 2017 Godzinę temu, tomitomi13 napisał: Można ale nie lubię tracić próbek piwa na rzecz pomiaru BLG, Ja tam spijam próbki swojego piwa... wiec strata zadna Link to comment Share on other sites More sharing options...
rkkr Posted November 8, 2017 Share Posted November 8, 2017 2 godziny temu, tomitomi13 napisał: każda próbka po 200ml Czemu tak dużo potrzebujesz do odczytu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomitomi13 Posted November 8, 2017 Author Share Posted November 8, 2017 Czemu tak dużo potrzebujesz do odczytu?Taka menzurke mam i to niezbędne minimum ;(Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamilos55 Posted November 8, 2017 Share Posted November 8, 2017 Ja mam mały balingometr z plastikową menzurką z Obi za ok 10zł. Niewiele potrzeba płynu, a mierzy wyśmienicie. Próbki oczywiście wypijam Smak i aromat przecież też warto sprawdzić. Generalnie nie widzę potrzeby robić więcej niż 2-3 pomiary (chyba że są jakieś problemy) jak również potrzeby przelewania na cichą do innego pojemnika (chyba że w celu pozyskania gęstwy). Link to comment Share on other sites More sharing options...
rkkr Posted November 8, 2017 Share Posted November 8, 2017 Są też małe menzurki szklane. W każdym sklepie dla piwowarów pewnie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now