Robert87 Opublikowano 9 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2017 (edytowane) Witajcie, W planie mam uwarzyć coś w rodzaju SIPA, moje założenia są takie, by piwo było pijalne, ale z wyraźną goryczką, która nie będzie zalegała i wykręcała języka, oczywiście z przyjemnym soczystym cytrusowym i marakujowym aromatem. Surowce: 8kg pale ale 800g pszeniczny 500g Caraamber drożdże US-05 wybicie 40l Zacieranie: 52°C- zasyp pszenicznego - 30' 64°C - zasyp reszty słodów - 45' 72°C - 45' 78°C - filtracja ~12* Plato alk ~4,8% Chmiele: Chinook 20g 60' Citra 20g 60' Amarillo 30g 10' Centennial 30 10' Citra 20g 5' Wg programu wychodzi mi 51,5 IBU, wydaje mi się ze przy takiej gęstości początkowej taki poziom goryczki może być za duży dla tego stylu. Czy mogę prosić Was o korektę, sugestie i porady? Serdecznie pozdrawiam Edytowane 9 Listopada 2017 przez RobertSlask Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 9 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2017 Zmniejszyłbym BLG do 10-11, zrezygnował z chmielenia na 60 minut, dał kilkaset gram na ostatnie pięć minut, kilkaset na wyłączenie i whirpool. Przy układzie chmielenia z 1 (150 i 150) ale też 2 (300 i 300) i 3 (300 i 400) wychodziło mi wciąż za mało chmielu w smaku i aromacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agfarius Opublikowano 9 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2017 zasyp wygląda ok według mnie - dobra temperatura zacierania - nie przejmuj się jak spadnie do 62°C, przy karmelkach lepiej zatrzeć na wytrawnie. ja robię dokładnie w ten sam sposób - wrzucam słód na 64°C i w ciągu godziny spada mi do 62°C (raczej nie muszę podgrzewać). Jeśli chodzi o chmielenie - to zależy czy jesteś fanem wysokiej goryczki, czy też nie - ja zazwyczaj celuję w 60+. Myślę, że powinieneś zmienić nieco chmielenie - postaraj się uzyskać goryczkę z chmielu wrzuconego nieco później do gara - 20min. przed końcem (da to smak, goryczkę i odrobinę aromatu), 5 min. przed końcem, whirpool (te 2 ostatnie akurat raczej nie na goryczkę - bardziej na aromat). No i koniecznie chmiel na zimno jeśli chcesz się cieszyć dobrym aromatem. Na 60 min. wrzuć jakiś chmiel który po prostu uzupełni poziom goryczki do oczekiwanego przez Ciebie. Trochę szkoda tej Citry i Chinooka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 9 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2017 Zacieram w kegu ze sterownikiem i mieszadłem także o to się nie martwię... Oczywiście chmiel na zimno poleci i to sporo bo jakieś 120g citry i 60g cascade. Dzięki za rade, ogólnie jestem fanem goryczkowych piw ale tym razem chcę zrobić coś o aromacie i nachmieleniu AIPA ale lekkiego jak coś lekkiego . Szukam kompromisu między małym plato a IBU, bo jak w piwie jest mało ciała to nawet niskie IBU bywa nieprzyjemne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 9 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2017 Przy 12 blg w apa przeważnie nie przekraczam 40ibu bo ciężko to już się pije. Za to jak robię lekkie session ipa na 10blg to chmiele na ok 20-25 ibu. Oczywiście na 0', whirlpool i cicha leci sporo amerykancow aby to miało ręce 8 nogi Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 9 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2017 Właśnie powiedzcie mi, bo nigdy nie robiłem tak lekkiego piwka, ile na cichą wrzucać chmielu? Tak jak zwykle przy IPA, IIPA czy AIPA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 10 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 23 godziny temu, zasada napisał: Zmniejszyłbym BLG do 10-11, zrezygnował z chmielenia na 60 minut, dał kilkaset gram na ostatnie pięć minut, kilkaset na wyłączenie i whirpool. Przy układzie chmielenia z 1 (150 i 150) ale też 2 (300 i 300) i 3 (300 i 400) wychodziło mi wciąż za mało chmielu w smaku i aromacie. Session IPA bez goryczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 10 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 45 minut temu, Kamilos55 napisał: Session IPA bez goryczki? Z goryczką adekwatną do gęstości początkowej. Niskie BLG, niskie IBU. Zresztą piszę co bym zrobił, przypominam co zrobiłem, ani Tobie ani @RobertSlask nie myślę nawet niczego kazać/ narzucać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 10 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 No to jak chłopaki robić to? Chmielić na goryczke ale do ~25 IBU? To wystarczy zeby była wyraźna ale nie dominująca i zalegająca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 10 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 Każdy ma inny próg goryczki. Na twoim miejscu chmieliłbym na te 25ibu a przy kolejnym bym korygował ilość goryczki. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 10 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 Chmiel na 25 max 30, nie ma co przeginać w owczym pędzie, zazwyczaj robię dziesiątki i celuje w około 25 ibu i goryczka jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 11 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 Dnia 10.11.2017 o 10:02, zasada napisał: Z goryczką adekwatną do gęstości początkowej. Niskie BLG, niskie IBU. Zresztą piszę co bym zrobił, przypominam co zrobiłem, ani Tobie ani @RobertSlask nie myślę nawet niczego kazać/ narzucać. Zgoda, tylko wtedy masz APA a nie SIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 11 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 To zrób lekkie sipa zacieranie wytrawnie na 10blg I 50ibu a następnie podziel się tym jak ci smakuje. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 12 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 Dnia 11.11.2017 o 10:40, Kamilos55 napisał: Zgoda, tylko wtedy masz APA a nie SIPA. APA ma widełki 4,5 – 6,2 alkoholu objętościowo więc możliwa jest sesyjna APA (ale nie każda APA jest sesyjna). Bittery to 3,2 - 3,8 dla ordinary (wszystkie sesyjne), 3,8 - 4,6 dla best (w sumie wszystkie sesyjne) i 4,6-6,2 dla extra special (czyli sesyjne tylko niektóre). IPY natomiast to 5 - 7,5 alkoholu objętościowo dla wersji brytyjskich, 5,5-7,5 dla amerykańskich i ponad 7,5 dla imperialnych. Jeśli zatem bazujemy na stylach opisanych przez BJCP to SIPA jest oksymoronem większym niż Black India Pale Ale Na szczęście w domu warzysz jak chcesz, nazywasz jak chcesz i w ogóle: wolnoć Tomku w swoim domku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 13 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Ok, padło na 10* BLG i 35 IBU, zacierane na wytrawnie. Na zimno dorzucę około 60g Citry i 100g Cascade, także jak będzie gotowe to dam znać o efektach W każdym razie dziękuję wszystkim za zainteresowanie i odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 14 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 Dnia 12.11.2017 o 16:40, zasada napisał: APA ma widełki 4,5 – 6,2 alkoholu objętościowo więc możliwa jest sesyjna APA (ale nie każda APA jest sesyjna). Bittery to 3,2 - 3,8 dla ordinary (wszystkie sesyjne), 3,8 - 4,6 dla best (w sumie wszystkie sesyjne) i 4,6-6,2 dla extra special (czyli sesyjne tylko niektóre). IPY natomiast to 5 - 7,5 alkoholu objętościowo dla wersji brytyjskich, 5,5-7,5 dla amerykańskich i ponad 7,5 dla imperialnych. Jeśli zatem bazujemy na stylach opisanych przez BJCP to SIPA jest oksymoronem większym niż Black India Pale Ale Na szczęście w domu warzysz jak chcesz, nazywasz jak chcesz i w ogóle: wolnoć Tomku w swoim domku. No tak ale masz tam nie tylko określone ABV ale też IBU, Blg, smak aromat. SIPA nie ma jeszcze w definicji BJCP jednak utarło się, że to taka IPA o obnizonym Blg i ABV ale musi mieć wysokie IBU i zachować aromat. Jeśli zabierzesz goryczkę to masz po prostu APA i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się