Jump to content

Jakie piwko z brewkita robić?


Recommended Posts

Cześć

Mam pytanko odnośnie warek z brewkitów. Jaki gatunek najlepiej robić? Czy jest jakaś firma brewkitów którą kupować? Gozdawa, Coopers a może inne?

Od razu zaznaczę, że tylko robienie piwka z brewkitów mnie interesuje... żadnego zacierania, śrutowania i innych działań.

Z góry dzięki za info.

Link to comment
Share on other sites

Brewkitów Gozdawy nie kupuj. Cooper's jest ok ale zależy jeszcze które. Z czasów kiedy byłem brewkitowcem pamiętam, że English Bitter oraz Irish Stout były całkiem fajne. 

P.S. skoro nie śrutowanie i nie zacieranie to może pomyśl o ekstraktach niechmielonych... :)

Link to comment
Share on other sites

Próbowałem gotowego piwa z brewkita gozdawy i radzę omijać szerokim łukiem. Ja robiłem tylko Coopersa. Poniżej ocena:
1 Irish stout 2/5 - mi nie podszedł, wodnisty, wytrawny, lekko kwaśny
2 pszeniczne 4/5 - całkiem spoko, na minus drożdże, mało goździka i banana, zbyt mocna flokuacja. Po kilku tygodniach w butli miałem cristal waizena - zmieniłbym drożdże np na wb06, może wyszłoby coś lepszego
3 European Lager 4/5 - początkowo nieprzyjemny typowo brewkitowy posmak. Po dłuższym leżakowaniu zniknął. Całkiem fajne, pijalne piwko
4 Pilsner 5/5 - zdecydowanie najlepszy. Ostatnio butelkę wypiłem po 3 miechach w piwnicy i było zajebiste. Fajna goryczka, super piana


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Polecam brewkity Mangrove Jacks. Szczególnie dobry wyszedł mi American Pale Ale Simcoe i Chinook oraz American IPA. Oczywiście trzeba się wspomóc ekstraktem niechmielonym oraz dodatkowym chmielem po zlaniu na cichą.

Link to comment
Share on other sites

Dnia 13.11.2017 o 12:21, Zohan napisał:

Próbowałem gotowego piwa z brewkita gozdawy i radzę omijać szerokim łukiem. Ja robiłem tylko Coopersa. Poniżej ocena:
1 Irish stout 2/5 - mi nie podszedł, wodnisty, wytrawny, lekko kwaśny
2 pszeniczne 4/5 - całkiem spoko, na minus drożdże, mało goździka i banana, zbyt mocna flokuacja. Po kilku tygodniach w butli miałem cristal waizena emoji846.png - zmieniłbym drożdże np na wb06, może wyszłoby coś lepszego
3 European Lager 4/5 - początkowo nieprzyjemny typowo brewkitowy posmak. Po dłuższym leżakowaniu zniknął. Całkiem fajne, pijalne piwko
4 Pilsner 5/5 - zdecydowanie najlepszy. Ostatnio butelkę wypiłem po 3 miechach w piwnicy i było zajebiste. Fajna goryczka, super piana


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Super odpowiedź, dzięki za oceny. Zrobiłem kilka tanich ale poszedłem o krok dalej i kupiłem irish stout Coopers i myślę nad european lager też Coopersa. Widziałem jeszcze taki wynalazek Coopers Mexican Cerveza. Co sądzisz o tym? Będzie to coś warte? Czy wyjdzie "podróba" Desperadosa?

Link to comment
Share on other sites

Dnia 15.11.2017 o 20:32, zegancio napisał:

Polecam brewkity Mangrove Jacks. Szczególnie dobry wyszedł mi American Pale Ale Simcoe i Chinook oraz American IPA. Oczywiście trzeba się wspomóc ekstraktem niechmielonym oraz dodatkowym chmielem po zlaniu na cichą.

Ok, a ekstrakt niechmielony polecasz z jakiejś firmy czy wszystko jedno byle pod ten styl piwa? A na cichej jaki chmiel i ile?

Link to comment
Share on other sites

Dnia 13.11.2017 o 09:13, Jancewicz napisał:

Brewkitów Gozdawy nie kupuj. Cooper's jest ok ale zależy jeszcze które. Z czasów kiedy byłem brewkitowcem pamiętam, że English Bitter oraz Irish Stout były całkiem fajne. 

P.S. skoro nie śrutowanie i nie zacieranie to może pomyśl o ekstraktach niechmielonych... :)

Irish stout zrobiony ? a odnośnie ekstraktów niechmielonych o których piszesz to rozumiem, że chmielenie na cichej mam zrobić tylko pytanie jakim chmielem i w jakich proporcjach? Może zadaję dużo pytań ale liczę na Waszą sporą wiedzę i doświadczenie i jak widzę, chęć wspierania początkujących domowych browarników ?

Link to comment
Share on other sites

13 godzin temu, Bazi_heej napisał:

Irish stout zrobiony ? a odnośnie ekstraktów niechmielonych o których piszesz to rozumiem, że chmielenie na cichej mam zrobić tylko pytanie jakim chmielem i w jakich proporcjach? Może zadaję dużo pytań ale liczę na Waszą sporą wiedzę i doświadczenie i jak widzę, chęć wspierania początkujących domowych browarników ?

Pamiętaj tylko, że ten stout lubi sobie poleżakować w butelkach... Po kilku miesiącach jest najlepszy; daj mu więc szansę.

Co do ekstraktów niechmielonych (i nie tylko) to w dużym skrócie:

1. chmielenie na goryczkę podczas gotowania (im dłużej gotujesz tym mocniejsza goryczka, aby trafić w punkt korzystasz z ogólnie dostępnych kalkulatorów, np. tego: https://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/)

2. chmielenie na aromat pod koniec gotowania

3. chmielenie na cichej - opcjonalnie w zależności od stylu i Twoich preferencji. Nie wszystkie piwa chmieli się na zimno.

Poczytaj sobie podstawy w wiki.

 

Poza tym są już przecież gotowe przepisy na piwa z ekstraktów niechmielonych więc Ameryki na nowo nie musisz odkrywać :)

Powodzenia!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Dnia 16.11.2017 o 20:53, Bazi_heej napisał:

Ok, a ekstrakt niechmielony polecasz z jakiejś firmy czy wszystko jedno byle pod ten styl piwa? A na cichej jaki chmiel i ile?

Ja kupuje zazwyczaj ekstrakty z Twój Browar ( w zależności od piwa do wyboru jest: jasny, brunatny oraz ciemny), ostatnio do AIPA dodałem Bruntal Pale Ale ( jest na burzliwej, dam znać czy są zauważalne różnice). Do BIPA dodałem ciemny WES więc wybór jest duży. Odchodzę od brewkitu w stronę ekstraktów nie chmielonych z częściowym zacieraniem i własnym chmieleniem - daję to większe możliwości oraz większy "fan". 

ps. Brewkit chmieliłem na cichą tymi samymi chmielami co on zawierał w swoim składzie w ilośći od 2x25g do 2x50g. Brewkit zazwyczaj jest mało chmielony więc warto je z tuningować aby uzyskać zadowalające efekty.

Link to comment
Share on other sites

Dnia 17.11.2017 o 11:54, Bazi_heej napisał:

Dzięki za info i biorę się do lektury ?

No i oczywiście możesz podbierać przepisy kolegi Jancewicza bo naprawdę warto :)

Link to comment
Share on other sites

Dnia 29.11.2017 o 19:02, zegancio napisał:

Ja kupuje zazwyczaj ekstrakty z Twój Browar ( w zależności od piwa do wyboru jest: jasny, brunatny oraz ciemny), ostatnio do AIPA dodałem Bruntal Pale Ale ( jest na burzliwej, dam znać czy są zauważalne różnice). Do BIPA dodałem ciemny WES więc wybór jest duży. Odchodzę od brewkitu w stronę ekstraktów nie chmielonych z częściowym zacieraniem i własnym chmieleniem - daję to większe możliwości oraz większy "fan". 

ps. Brewkit chmieliłem na cichą tymi samymi chmielami co on zawierał w swoim składzie w ilośći od 2x25g do 2x50g. Brewkit zazwyczaj jest mało chmielony więc warto je z tuningować aby uzyskać zadowalające efekty.

Odnośnie chmielenia to mam pytanie. Mam lagera z brewkita na burzliwej i chciałbym lekko go zachmielić. Jaki chmiel i w jakiej ilości dodać do cichej? Jak długo trzymać ten chmiel na cichej?

Link to comment
Share on other sites

12 godzin temu, Bazi_heej napisał:

Odnośnie chmielenia to mam pytanie. Mam lagera z brewkita na burzliwej i chciałbym lekko go zachmielić. Jaki chmiel i w jakiej ilości dodać do cichej? Jak długo trzymać ten chmiel na cichej?

Bardzo fajnym sposobem jest dzielenie warki na dwa fermentory. Jeden zostawiasz w oryginale, a drugi możesz chmielić na zimno. Jeżeli masz standardową warkę 20l na początek może spróbuj delikatnie sypnąć z 50 g chmielu na zimno. Potrzymaj chmiel 4 do 7 dni, a z odmian to polecam coś z ameryki. Na początek może klasyczny Cascade, lub Centennial. Chmiel dodaj dopiero jak zakończy się fermentacja.

Link to comment
Share on other sites

52 minuty temu, Bazi_heej napisał:

Super. Dzięki wielkie Gawron za precyzyjną odpowiedź ? jeszcze tylko podpytam czy na cichej mogę ten chmiel wsypać do fermentora, nie zakażę warki? Mam na coś zwrócić uwagę?

Jeżeli nie zbierasz gęstwy to na cichą nie przelewaj, tylko przeprowadź ją w tym samym pojemniku. Chmiel wsyp bezpośrednio do fermentora. Nie powinno się nic zakazić, ponieważ chmiel ma właściwości bakteriostatyczne. Zwróć uwagę, aby fermentacja była zakończona i wtedy dodaj chmiel. Ja chmielę zazwyczaj 7 dni, ale na ostatnie 3-4 doby wstawiam fermentor do lodówki, a w zimie do chłodnego i robię tzw. cold crash. Taki zabieg przyśpiesza klarowanie piwa i powoduje, że chmiel szybciej opada na dno.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.