janusz76 Opublikowano 21 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2018 (edytowane) kurczę, nie zauważyłem załącznika, sorki ? ? jeszcze gorzej, teraz widzę że się już o to pytałem, zwalmy to na mój słabszy dzień ? ale tego nie znalazłem i raczej nie pytałem..chyba ? jakie ilości trzeba przygotować w tej kategorii? standardowo? Edytowane 21 Września 2018 przez janusz76 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 26 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 @janusz76 standardowo, 4 butelki 0.33 lub 0.5 ( kluczowe jest 4 butelki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perkele Opublikowano 28 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2018 W dniu 14.11.2017 o 12:04, FurioSan napisał: Piwo Świąteczne - Opis jak co roku Gdzie można znaleźć opis stylu??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 28 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2018 13 minut temu, Perkele napisał: Gdzie można znaleźć opis stylu??? Np tam gdzie @Warmiński MISIEK na poprzedniej stronie linkował. https://drive.google.com/file/d/0Bw8gF1d2IsGCUFNNaF80b3dnTzA/view Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 24 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 Regulamin, daty, zgłoszenia i trochę informacji https://mikolajkowykpd.pspd.org.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2018 Ten RIS ma być w minimum 4 butelkach 0,33L? Tak wynika z regulaminu. Pytam, bo na konkursy zwykle trzeba wysłać łącznie 2L piwa. Tutaj jest trochę nietypowo, bo 4x0,33L=1,3L i nie jestem pewien czy to nie pomyłka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 12 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 Jak wynika z regulaminu, 4x0,33l jest ok. MistrzSuspensu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 24 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 (edytowane) [do usunięcia] Edytowane 25 Listopada 2018 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 3 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 (edytowane) Wyniki kwalifikacji oraz listy startowe kategorii HG RIS i Belgian Tripel HG RIS ( zgłoszonych 16, dopuszczonych do kwalifikacji 15 piw ) Bojarski, Marcin Brak Kwalifikacji Czechanowski, Krzysztof Brak Kwalifikacji Krawiec, Mateusz Brak Kwalifikacji Machowicz, Piotr Brak Kwalifikacji Pająk, Marcin Brak Kwalifikacji Pasierbik, Kamil Brak Kwalifikacji Śmierzchalski, Artur Brak Kwalifikacji Sokalski, Marcin Brak Kwalifikacji Sołtysik, Grzegorz Brak Kwalifikacji Švach, Janusz Brak Kwalifikacji Urbański, Dorian Brak Kwalifikacji Kordek, Michał Dyskwalifikacja ( punkt 11) Kowalewski, Paweł Kwalifikacja Finałowa Milczarczyk, Artur Kwalifikacja Finałowa Pioterek, Szymon Kwalifikacja Finałowa Poręba, Paweł Kwalifikacja Finałowa Belgian Tripel ( zgłoszonych 22, dopuszczonych do kwalifikacji 22 piw ) Chilmon, Mariusz Brak Kwalifikacji Haberka, Mateusz Brak Kwalifikacji Kawecki, Marek Brak Kwalifikacji Kowalewski, Paweł Brak Kwalifikacji Krzywicki, Rafał Brak Kwalifikacji Leoniuk, Łukasz Brak Kwalifikacji Milczarczyk, Artur Brak Kwalifikacji Nazarewicz, Rafał Brak Kwalifikacji Nitschke, Leszek Brak Kwalifikacji Pasierbik, Kamil Brak Kwalifikacji Sladek, Wojciech Brak Kwalifikacji Śledzikowski, Daniel Brak Kwalifikacji Stachowski, Jacek Brak Kwalifikacji Suder, Paweł Brak Kwalifikacji Urbański, Dorian Brak Kwalifikacji Waloszczyk, Jan Brak Kwalifikacji Nowicki, Jerzy Brak Kwalifikacji Karpowicz, Tomasz Brak Kwalifikacji Jachimowski, Mariusz Kwalifikacja Finałowa Magdij, Marek Kwalifikacja Finałowa Pająk, Marcin Kwalifikacja Finałowa Pioterek, Szymon Kwalifikacja Finałowa Gratulujemy. Edytowane 7 Grudnia 2018 przez FurioSan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 4 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 (edytowane) Na wstępie, z mojej strony jako szefa jury, ocena zgodnie z oczekiwaniami piwowarów, była bez konieczności wypełnienia wszystkich punktowanych miejsc w finale piwami (niekoniecznie ta idea jest mi bliska ale konkurs nie jest robiony dla mnie, tylko dla startujących piwowarów ). Przepuszczane do finału były tylko piwa, które w ocenie sędziów były stylowe i bez znaczących wad technicznych. Zgodnie z tą ideą także będą odbywały się kolejne sesje eliminacyjne. Natomiast jako sędzia oceniający w panelu z HG RIS, to mam mieszane uczucia, z jednej strony brakowało mi piw wybitnych (a wydawać by się mogło, że ta kategoria ma potencjał na takie piwa, chociaż wyprzedzając, konsumencko piwa wybitne były ale nie w stylu ) ale z drugiej praktycznie nie było piw mocno wadliwych technicznie (a fermentacja piwa powyżej 30°Blg na pewno jest wymagająca pod tym względem). Z tych co odpadły, były trzy mocniej wadliwe (jedno zooctowane, drugie z konkretną autolizą, trzecie z diacetylem (ewentualnie + jakiś dziwny dodatek, bo piwo mocno przypominało kremówkę)), poza tym główną przyczyną odrzucenia był brak stylowości (piwa często bardzo dobre ale posiadające cechy sensoryczne sugerujące dodatek drewna czy łuski kakaowej, wykazujące charakter wędzony lub nie wykazujące odpowiedniego profilu palonego, np. jedno z mocnymi nutami orzechowymi (konsumencko mój faworyt, niestety nie w stylu, bardziej HG porter czy nawet HG brown ale, ale gratulacje dla piwowara, super piwo )) i mocne utlenienie (często jeszcze z brakiem gazu i cukrowym charakterem - pewnie drożdże już nie miały siły na refermentację), jakieś pojedyncze z ostrym, dominującym alkoholem. Nie było natomiast żadnych piw z rozpuszczalnikiem czy dominująco estrowych. Jako piwo kalibracyjne był Solaris Radugi i raczej by do finału nie przeszedł, więc tym bardziej gratulacje dla finalistów! Edytowane 4 Grudnia 2018 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 5 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Finaliści w Świątecznym Haberka, Mateusz Halwa, Adam Kowalewski, Paweł Milczarczyk, Artur Nieciecki, Adam Osiński, MacIej Pająk, Marcin Pieczyński, Mikołaj Tokarski, Paweł Urbaniak, Bartosz Wolnik, Marek Gratulujemy *Pełna lista startowa i ilość piw ocenianych podam jak tylko pełny raport z eliminacji do mnie dotrze ( bo nie mogłem być osobiście na eliminacjach ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 5 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 (edytowane) Barczyk, Bartosz Brak Kwalifikacji Błoński, Piotr Brak Kwalifikacji Chilmon, Mariusz Kwalifikacja Finałowa Chudy, MacIej Brak Kwalifikacji Cieplicki, Łukasz Brak Kwalifikacji Czechanowski, Krzysztof Brak Kwalifikacji Dorszewski, Bartosz Brak Kwalifikacji Gasiński, Alan Brak Kwalifikacji Jasiński, Marek Brak Kwalifikacji Magdij, Marek Brak Kwalifikacji Makowski, Sebastian Brak Kwalifikacji Matysiak, Michał Brak Kwalifikacji Murawa, Dominik Brak Kwalifikacji Palusiński, MacIej Brak Kwalifikacji Pasierbik, Kamil Brak Kwalifikacji Piątek, Przemysław Brak Kwalifikacji Poręba, Paweł Brak Kwalifikacji Przymusiak, Piotr Brak Kwalifikacji Reczek, Jarosław Brak Kwalifikacji Sitko, Jakub Brak Kwalifikacji Śledzikowski, Daniel Brak Kwalifikacji Stróżyna, Rafał Brak Kwalifikacji Švach, Janusz Brak Kwalifikacji Wadas, Damian Brak Kwalifikacji Woźniakowski, MacIej Brak Kwalifikacji Lejtman, Mikołaj Dyskwalifikacja ( punkt 11 ) Kloc, Kamil Dyskwalifikacja ( punkt 11,13 ) Kordek, Michał Dyskwalifikacja ( punkt 11) Kurenko, Bartłomiej Dyskwalifikacja ( punkt 11,13 ) Haberka, Mateusz Kwalifikacja Finałowa Halwa, Adam Kwalifikacja Finałowa Kowalewski, Paweł Kwalifikacja Finałowa Milczarczyk, Artur Kwalifikacja Finałowa Nieciecki, Adam Kwalifikacja Finałowa Osiński, MacIej Kwalifikacja Finałowa Pająk, Marcin Kwalifikacja Finałowa Pieczyński, Mikołaj Kwalifikacja Finałowa Tokarski, Paweł Kwalifikacja Finałowa Urbaniak, Bartosz Brak Kwalifikacji Wolnik, Marek Kwalifikacja Finałowa Lista uczestników - ilość piw zgłoszonych 40, ilość piw sędziowanych 36 Edytowane 8 Grudnia 2018 przez FurioSan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 6 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 (edytowane) Wczorajsza, ostatnia eliminacja z kategorii ABW Lista uczestników - ilość piw zgłoszonych 16, ilość piw sędziowanych 15 Halwa, Adam Kwalifikacja Finałowa Przybylski, Marcin Kwalifikacja Finałowa Reczek, Jarosław Kwalifikacja Finałowa Koszyk, Wojciech Brak Kwalifikacji Błażejewski, Bartłomiej Dyskwalifikacja ( punkt 11 ) Klatecki, Mateusz Brak Kwalifikacji Kowalewski, Paweł Brak Kwalifikacji Krzywicki, Rafał Brak Kwalifikacji Pająk, Marcin Brak Kwalifikacji Piątek, Przemysław Brak Kwalifikacji Śmierzchalski, Artur Brak Kwalifikacji Sokalski, Marcin Brak Kwalifikacji Spławski, Adam Brak Kwalifikacji Suder, Paweł Brak Kwalifikacji Wójciak, Andrzej Brak Kwalifikacji Żyliński, Łukasz Brak Kwalifikacji Największym problemem okazał się brak charakteru chmielowego, piwo kalibracyjne Birbant ABW Edytowane 7 Grudnia 2018 przez FurioSan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 (edytowane) Zbyt niski charakter chmielowy Był to też w styl, z tych które oceniałem, w którym był największy odsetek piw wadliwych technicznie (głównie aldehyd). Szerzej dzisiaj lub jutro, wypiszę też składy komisji eliminacyjnych. Edytowane 6 Grudnia 2018 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 (edytowane) Podczas eliminacji w Piwie Świątecznym piwa oceniały dwie komisje w składzie: I: Łukasz Kantor (sędzia PSPD) Filip Jaworski (sędzia PSPD) Paweł Łopata (piwowar domowy) II: Witold Dziub (sędzia PSPD) Mateusz Wachowicz (sędzia PSPD) Jakub Kustra (sędzia PSPD) Szymon Natanek (piwowar domowy) Podczas eliminacji w Triplu piwa oceniała komisja w składzie: Paweł Kopciał (sędzia PSPD) Kacper Jasica (sędzia PSPD) Filip Jaworski (sędzia PSPD) Paweł Poręba (piwowar domowy) Podczas eliminacji w HG RIS piwa oceniała komisja w składzie: Łukasz Kantor (sędzia PSPD) Witold Dziub (sędzia PSPD) Wojciech Kusio (sędzia PSPD) Podczas eliminacji w ABW piwa oceniała komisja w składzie: Łukasz Kantor (sędzia PSPD) Mateusz Wachowicz (sędzia PSPD) Filip Jaworski (sędzia PSPD) Paweł Kopciał (sędzia PSPD) Mateusz Haberka (piwowar domowy) Co do poziomu, to w Świątecznych w części w której ja oceniałem, to poziom jak co roku, czyli naprawdę dobry, dość różnorodne piwa (chociaż wg mnie mogłyby być jeszcze bardziej ) w tym roku można było zauważyć sporo piw o charakterze ziołowym, miętowym, chyba nawet więcej niż klasycznych przyprawowców korzennych, były też jakieś z miodem, o charakterze kompotu z suszu itp. Odpadło kilka piw z aldehydem lub mocnym piekącym alkoholem ale główną przyczyną był zbyt mocno ściągający lub cierpki charakter piwa. Niektóre z tych piw były dość przyzwoite ale po prostu były lepsze. Gratulacje dla piwowarów oby za rok poziom był jeszcze lepszy Natomiast w ABW niestety poziom był dość przeciętny w kierunku słaby, przede wszystkim u większości piw brakowało odpowiedniego poziomu chmielowości, z 2-3 z tych co odpadło było naprawdę niezłych ale jako EBW (ewentualnie EBW muśnięte amerykańskim chmielem). Poza tym sporo piw było utlenionych lub z aldehydem (lub utlenionych z aldehydem), jakieś z kanalizą czy rozpuszczalnikiem też się znalazły. Sam styl oczywiście nie jest łatwy, bo wymaga odpowiedniej chmielowości (która pierwsza leci w utlenieniu), a drugiej strony poprzez swoją moc wymaga też odpowiedniego leżakowania (nie mówiąc już oczywiście o odpowiednio poprowadzonej fermentacji) ale nikt nie mówił, że będzie łatwo Jutro finały, zaczynamy o 13. Edytowane 7 Grudnia 2018 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 8 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 (edytowane) Drodzy Piwowarzy, W liście kwalifikacyjnej w kategorii świąteczne wkradła się pomyłka Urbaniak, Bartosz niestety nie okazał się być finalistą, jedenastym finalistą okazał się być Chilmon, Mariusz Bardzo przepraszamy za tę pomyłkę - została ona zweryfikowana z sędzią głównym. Pomyłka nastąpiła podczas dekodowania piw. Poniżej wyniki finałów: ABW Marcin Przybylski 41ptk Adam Halwa / Tomasz Łęczycki 33,3ptk Jarosław Reczek 28ptk Tripel Marek Magdij / Anna Gebel Magdij 42ptk Marcin Pająk 36ptk Mariusz Jachimowski 34,5ptk Szymon Pioterek /Mateusz Dworniczek 32,25 HG RIS Szymon Pioterek / Mateusz Dworniczek 35,25 Artur Milczarczyk 34 Paweł Kowalewski 32,5 Paweł Poręba 25,5 Piwo Świąteczne Mikołaj Pieczyński 42 Maciej Osiński 40,25 Paweł Tokarski / Grzegorz Szymecki 38,75 Adam Nieciecki 37,5* Adam Halwa 37,5* Paweł Kowalewski 37 Marcin Pająk 36,75 Artur Milczarczyk 35,5 Marek Wolnik 33,67 Mariusz Chilmon 31,5 Mateusz Haberka 28 *Decydowała kolejność u sędziów Bardzo Gratulujemy wszystkim uczestnikom Konkursu. Edytowane 8 Grudnia 2018 przez FurioSan Zohan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zohan Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Panowie, a jak z nagrodami? Znam sponsorów wiec domyślam się jakie mogą być nagrody, ale szczegółowego info chyba nie było albo ja przegapiłem? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 2 godziny temu, Zohan napisał: Panowie, a jak z nagrodami? https://mikolajkowykpd.pspd.org.pl/index.php?section=entry Na samym dole. Zohan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 9 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 4 godziny temu, Zohan napisał: Panowie, a jak z nagrodami? Znam sponsorów wiec domyślam się jakie mogą być nagrody, ale szczegółowego info chyba nie było albo ja przegapiłem? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk dokładnie jak pisze @MistrzSuspensu - na samym dole. Wszystkie nagrody wysyła Alepiwo, Dyplomy i takie tam wysyła OT Martinez 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zohan Opublikowano 10 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 dokładnie jak pisze [mention=15445]MistrzSuspensu[/mention] - na samym dole. Wszystkie nagrody wysyła Alepiwo, Dyplomy i takie tam wysyła OT Dzięki za informację. Przegapiłem No i dzięki za sprawną, profesjonalną organizację! Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 Dyplomy dostają wszyscy finaliści czy tylko podium? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 Chyba tylko podium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinez Opublikowano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 (edytowane) W dniu 9.12.2018 o 22:05, FurioSan napisał: dokładnie jak pisze @MistrzSuspensu - na samym dole. Wszystkie nagrody wysyła Alepiwo, Dyplomy i takie tam wysyła OT Darz Beer! Trzeba się do nich (do Alepiwo) zgłosić, czy dadzą znać jak będą gotowi? Czy może jeszcze jakoś inaczej? Pytam, bo przy okazji dobrałbym coś za voucher (+ co tam jeszcze mi wpadnie w oko), a i chętnie bym się dowiedział czy słód można sobie wybrać i czy musi być cały wór jednego rodzaju. Edytowane 12 Grudnia 2018 przez Martinez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 (edytowane) Składy komisji finałowych: ABW Paweł Masłowski (sędzia PSPD) Maciej Falkowski (sędzia PSPD) Wojciech Kusio (sędzia PSPD) Tripel Paweł Masłowski (sędzia PSPD) Paweł Kopciał (sędzia PSPD) Maciej Falkowski (sędzia PSPD) Wojciech Kusio (sędzia PSPD) HG RIS Michał Bartosik (sędzia PSPD) Łukasz Kantor (sędzia PSPD) Marcin Pająk (sędzia PSPD) Mateusz Wachowicz (sędzia PSPD) Piwo Świąteczne Kacper Jasica (sędzia PSPD) Krzysztof Masternak (sędzia PSPD) Michał Mutryn (sędzia PSPD) Mateusz Górski (sędzia PSPD) Zbiorcze metryczki finałowe przygotowali (przygotowują): Wojciech Kusio - ABW Paweł Kopciał - Tripel Krzysztof Masternak - Piwo Świąteczne Marcin Pająk - HG RIS Metryczki eliminacyjne, oraz finałowe z ABW, HG RIS i Tripla są już gotowe, więc niedługo powinniście je otrzymać (lub już otrzymaliście), w przypadku jakichkolwiek uwag, pytań, niejasności, zastrzeżeń do metryczek (zarówno eliminacyjnych, jak i finałowych) możecie śmiało pisać do mnie jako osoby koordynującej ich powstanie. Odnośnie poziomu piw finałowych, jak widać po punktacji, był naprawdę niezły, z mojej strony jako sędziego w kategorii HG RIS, to w tej kategorii, było jedno piwo trochę bardziej wadliwe, jedno trochę balansujące na granicy stylu i dwa na dość zbliżonym poziomie, naprawdę dobre i stylowe, z minimalnymi tylko niedociągnięciami technicznymi, a trzeba pamiętać, że styl nie był łatwy. Gratuluję wszystkich laureatom, chciałbym też podziękować wszystkim zaangażowanym w ten konkurs, sędziom (niektórzy kawał drogi przejechali), stewardom, organizatorom, sponsorom, ekipie Craftowni za gościnę Jednoczenie zapraszam już na kolejną, przyszłoroczną edycję Mikołajkowego KPD (przypominam w kategoriach Wild BDSA, EBW, American Stout oraz Świąteczne) oraz jeszcze wcześniej, na wiosenny Krakowski KPD (w stylach Pils Niemiecki i Wild APA). Edytowane 21 Grudnia 2018 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamski_68 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Czy metryczki eliminacyjne z ABW zostały rozesłane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi