gesio0 Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 Ponawiam pytanie. Co w takim razie uwarzyłem dodając słód karmelowy jasny Litovel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 kolega anteks czyta dokładniej i sobie nie schlebia rozmowa dotyczyła Jejskiego gesio0 No na pewno nie lagera ani pilsa, uwarzyłeś jakieś jasne piwo dolnej fermentacji no można to nazwać prawie jak lager lub prawie jak pils Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 Ponawiam pytanie. Co w takim razie uwarzyłem dodając słód karmelowy jasny Litovel. He he no faktycznie ciekawe. Możesz teraz w pełni swobodnie nadać dziełu swoją nazwę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 kolega anteks czyta dokładniej i sobie nie schlebia rozmowa dotyczyła Jejskiego a to mi ulżyło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gesio0 Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 No to pięknie. Ale ze mnie ignorant! A ja myslałem, że mam pilsa. Wydawało mi się, że przeczytałem w opisie tego słodu, że nadaje się do pilsa. Co ja biedny teraz pocznę? Moge kłamać, że to pils? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 no jak to co przecież już pisałem ja na swego dolniaka mówię prawie jak pils Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 na wiki w przepisach pilsa i pilsnera boheńskiego jest znikoma ilość słodu karmelowego. na dodatek te piwa wygrywały konkursy, więc uwarzyłeś kawał dobrego piwska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 N Moge kłamać, że to pils? Teraz już za późno , następnym razem nie chwal się wszystkim że dodałeś do piwa samo zło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 (edytowane) gesio0No na pewno nie lagera ani pilsa, uwarzyłeś jakieś jasne piwo dolnej fermentacji Wydawało mi się, że lager to każde piwo dolnej fermentacji, a więc nie ulega wątpliwości, że lagera uwarzył. Ja też niedawno zrobiłem lagera pilsem zwanego, gdzie dałem prawie 5% carahell. Edytowane 30 Marca 2010 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 Wydawało mi się, że lager to każde piwo dolnej fermentacji, Nie znasz się na piwowarstwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 Cześć Ale, ale znaczenie słowa lager można różnie interpretować: http://pl.wikipedia.org/wiki/Lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 30 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 to tak jak byś nazwał pilsem piwo ze słodem karmelowym lol bnp ---> nie mam wiedzy żeby z tobą dyskutować ale tak na logikę: po co się sprzedaje słody karmelowe carapils i karapils skoro nie można warzyć pilsa z tymi rodzajami słodów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 słody karmelowe carapils i karapils A to nie jest to samo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 alo alo,spokojnie Trzymajmy się definicji stylów w piwowarstwie. ja nikomu nie zabraniam robić pilsa z udziałem 1 czy 10 % słodów karmelowych, sam tak robię Ja także mam małe pojęcie o piwie ale jasne jest że LAGER - to piwo dolnej fermentacji które jest LAGEROWANE czyli przetrzymywane jakiś czas w niskich temp -1-5 °C Jeżeli uwarzysz jasne piwo dolej fermentacji i pominiesz ten etap technologiczny to samo przez się nie można nazwać tego lagerem. Tak ? podobnie z pilsem- dolniak ze słodu pilźnieńskiego bez dodatku słodu karmelowego (monachijski dopuszczalny) ja to tak postrzegam. Wszelakie style klasyfikuje takie coś jak BJCP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 30 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 A to nie jest to samo ? skoro różnią się barwą to chyba nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 słody karmelowe carapils i karapils A to nie jest to samo ? Właśnie w tym sęk, że carapils w pilsie ujdzie, natomiast karapils (Litovel) to jest bardziej Carahell niż Carapils. Ciemniejszy i bardziej karmelowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 LAGER - to piwo dolnej fermentacji które jest LAGEROWANE czyli przetrzymywane jakiś czas w niskich temp -1-5 °C Jeżeli uwarzysz jasne piwo dolej fermentacji i pominiesz ten etap technologiczny to samo przez się nie można nazwać tego lagerem. Tak ? Nie. Trzeba odróżnić genezę nazwy od definicji stylu. To, że określenie lager pochodzi od niemieckiego lagern nie znaczy, że porter bałtycki, który nie widział temp. niższej niż 10°C nie jest lagerem. Owszem jest. Gdyby przyjąć Twoje podejście, to porteru bałtyckiego nie można by warzyć w kraju bez dostępu do Bałtyku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 LAGER - to piwo dolnej fermentacji które jest LAGEROWANE czyli przetrzymywane jakiś czas w niskich temp -1-5 °C Jeżeli uwarzysz jasne piwo dolej fermentacji i pominiesz ten etap technologiczny to samo przez się nie można nazwać tego lagerem. Tak ? Nie. Trzeba odróżnić genezę nazwy od definicji stylu. To' date=' że określenie [i']lager[/i] pochodzi od niemieckiego lagern nie znaczy, że porter bałtycki, który nie widział temp. niższej niż 10°C nie jest lagerem. Owszem jest. Gdyby przyjąć Twoje podejście, to porteru bałtyckiego nie można by warzyć w kraju bez dostępu do Bałtyku. Nie porter bałtycki oznacza że trzeba go warzyć na wodzie z Bałtyku Jakub M 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 no to wszystko jasne, źle myślałem dzięki kopyr za rozjaśnienie sytuacji to w takim układzie lager to piwo dolnej fermentacji, obojętnie jakie. Już zrozumiałem czyli porter bałtycki i pils to lagery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 LAGER - to piwo dolnej fermentacji które jest LAGEROWANE czyli przetrzymywane jakiś czas w niskich temp -1-5 °C Jeżeli uwarzysz jasne piwo dolej fermentacji i pominiesz ten etap technologiczny to samo przez się nie można nazwać tego lagerem. Tak ? Nie. Trzeba odróżnić genezę nazwy od definicji stylu. To' date=' że określenie [i']lager[/i] pochodzi od niemieckiego lagern nie znaczy, że porter bałtycki, który nie widział temp. niższej niż 10°C nie jest lagerem. Owszem jest. Gdyby przyjąć Twoje podejście, to porteru bałtyckiego nie można by warzyć w kraju bez dostępu do Bałtyku. Porter Bałtycki jest piwem hybrydowym chyba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 Carapils zwyczajowo nie zalicza się do słodów karmelowych, choć technologicznie własnie tak powstaje. To jest słód dekstrynujący, albo po prostu carapils. Co do słodów karmelowych w pilsie - mozna wrzucić co się chce, byle uzyskać założony rezultat - czysty, rześki, chmielowy jasny lager. Moim zdaniem będzie to trudne przy obecności słodów karmelowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 Porter Bałtycki jest piwem hybrydowym chyba Co znaczy hybrydowym? Hybrid ales to alt, koelsch i california common. Porter Bałtycki to lager. Wywodzi się od Russian Imperial Stout. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 30 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 Właśnie w tym sęk, że carapils w pilsie ujdzie Ujdzie? Ja myślałem, że jest wręcz pożądany... Miałem zamiar dać 10% do mojego przyszłego pilsa a teraz się zastanawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 Właśnie w tym sęk, że carapils w pilsie ujdzie Ujdzie? Ja myślałem, że jest wręcz pożądany... Miałem zamiar dać 10% do mojego przyszłego pilsa a teraz się zastanawiam. Mnie wydaje się, że dodatki słodów specjalnych dobrze robią na początek - pozwalają przykryć ew. wady fermentacji pilsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 Cześć Porter Bałtycki to lager. BJCP dopuszcza drożdże górnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się