chochlik Posted November 24, 2017 Share Posted November 24, 2017 (edited) Dwa tygodnie temu porwałem się na pierwsze piwo dolnej fermentacji - pilsa. Dziś po raz pierwszy chciałem sprawdzić jak wygląda odfermentowanie i ku mojemu zdziwieniu wskazuje na 9BLG. Podejrzewam, że powodem takiego stanu rzeczy jest niska temperatura fermentacji. Zacieranie 63-64 stopni - około 40 minut, 72 stopni około 20 minut, następnie wygrzew. Filtracja bez problemów - uzyskałem około 25 litrów brzeczki o gęstości 13 Brix (czyli ok. 12.5BLG). Zadane drożdże to FM30 (Bohemska rapsodia) - rozkręcane na mieszadle 2l - tutaj wszystko wyglądało ok, jedyne zastrzeżenie to nieco jajeczny zapach (ale podobno to norma z tymi drożdżami). Starter zadałem w temp 21 stopni (taką samą temperature miała moja brzeczka). I wrzuciłem do lodówki gdzie zszedłem do 6 stopni otoczenia. Zgodnie z opisem na fiolce, drożdże powinny pracować w przedziale 8-13 stopni. Sterownik uruchamiał chłodzenie gdy temp otoczenia podniosła się do 8 stopni. Z moich obserwacji na wcześniejszych warkach górniaków, różnica temperatur wewnątrz fermentatora, a na zewnątrz to około 1,5-2 stopni - dlatego takie ustawienie sterownika. Fermentacja ruszyła po koło 24 godzinach od zadania - dość anemicznie, ale uznałem że nie ma co się spodziewać fajerwerków to dolniakach. Moje pytanie czy w przypadku dolniaków te różnice temperatur wewnątrz/zewnątrz fermentatora są mniejsze? Czy podniesienie temp do przedziału 8-10 stopni otoczenia poprawi i nie zrypie bardziej tego piwa? Jakaś podpowiedz, co poza niską temperatura mogło być powodem takiego stanu rzeczy? Z góry dzięki za pomoc. Edited November 24, 2017 by chochlik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted November 24, 2017 Share Posted November 24, 2017 Ciut za nisko 6C. Drożdże dadzą radę ale bardzo długo im to zajmie. Skoków temperatury jak w przypadku alesów nie ma takich ogromnych - maks 1 C wzrasta w stosunku do otoczenia temperatura. Więc ja bym spokojnie dał te 9-10C. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted November 24, 2017 Share Posted November 24, 2017 potrwa dłużej ale będzie pyszny. Mnie kiedyś spadła temp. do 5st C Link to comment Share on other sites More sharing options...
rkkr Posted November 24, 2017 Share Posted November 24, 2017 (edited) Podepnę się pod temat jeśli można... Chochlik pisze Godzinę temu, chochlik napisał: Starter zadałem w temp 21 stopni (taką samą temperature miała moja brzeczka). I wrzuciłem do lodówki gdzie zszedłem do 6 stopni ot Pytanie do bardziej doświadczonych Kolegów: wiadomo, że lepiej byłoby najpierw schłodzić brzeczke do docelowej temperatury i dopiero potem dodać drożdże...nie zawsze tak się udaje z różnych przyczyn... czy macie jakiś punkt w początkowej fazie fermentacji, którego nie przekraczacie jeśli chodzi o schładzanie brzeczki z już zadanymi drożdżami? Edited November 24, 2017 by rkkr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bachi Posted November 24, 2017 Share Posted November 24, 2017 (edited) Godzinę temu, rkkr napisał: Podepnę się pod temat jeśli można... Chochlik pisze Pytanie do bardziej doświadczonych Kolegów: wiadomo, że lepiej byłoby najpierw schłodzić brzeczke do docelowej temperatury i dopiero potem dodać drożdże...nie zawsze tak się udaje z różnych przyczyn... czy macie jakiś punkt w początkowej fazie fermentacji, którego nie przekraczacie jeśli chodzi o schładzanie brzeczki z już zadanymi drożdżami? Ja mogę na podstawie mojego małego doświadczenia z dolniakami powiedzieć Tobie, jak popełniłem całkiem niezłego Pilsa. Schłodziłem brzeczkę i drożdże do temperatury 13C i sterownik w lodówce ustawiłem na taką samą temperaturę. Po ok. 2 dniach, jak fermentacja ruszyła, zmniejszyłem temperaturę do 9C. Na ostatnie 2 dni, jak już większość drożdży poszło spać, ustawiłem temperaturę 15 stopni, żeby robaczki mogły po sobie posprzątać. Później lagerowanie w ok. 3C kilka tygodni i do butelek. Minusem był dość długi okres nagazowania, ale jak wiadomo, piwowarstwo domowe to sztuka cierpliwości Edited November 24, 2017 by Bachi Link to comment Share on other sites More sharing options...
chochlik Posted November 24, 2017 Author Share Posted November 24, 2017 Dziękuję bardzo wszystkim za porady. Teraz muszę się uzbroić w cierpliwość i dopingować FMki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tkodyl Posted December 12, 2017 Share Posted December 12, 2017 Witam, I jak poszło? Link to comment Share on other sites More sharing options...
chochlik Posted December 13, 2017 Author Share Posted December 13, 2017 W mojej ocenie poszło chyba dobrze, aczkolwiek jeszcze daleko do podsumowań. Po dwóch tygodniach w 6-8 stopni gdzie BLG spadło z 12,5 do 9 za radą @Undeath podniosłem temperaturę do 8-10 stopni. Po kolejnych dwóch tygodniach BLG spadło do 3,25 (mierzone Refraktometrem) po korekcie, balingometr miał odczyt miedzy 3 a 4 BLG. Próbę powtórzyłem po trzech dniach bez jakichkolwiek zmian w gęstości. Dlatego zrobiłem przerwę diacetylową (ok 14 stopni na 2 dni) - tutaj tez nie było zmian w gęstości. Wczoraj piwko zlane znad drożdży i się lageruje na zewnątrz (teraz w okolicy 0 stopni). Co do samych cech tejże cieczy: Bardzo klarowne, jak pils ze sklepowej półki (korzystałem z mchu), brak estrów, obawiałem się ze po takim czasie z drożdżami mogą się pojawić jakieś zapachy drożdżowe/chlebowe ale nic takiego nie wyczułem. Ogrzałem próbkę by ułatwić sobie zadanie i nadal żadnych niepokojących zapachów. W smaku słodowe i dość mocno goryczkowe. Coś więcej to chyba za miesiąc będzie można powiedzieć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now