zegancio Posted November 29, 2017 Share Posted November 29, 2017 Witam was. Fermentuje 20 litrów AIPA 15° na drożdżach US-05 które zostały zadane w 20°C po czym fermentor został przeniesiony do piwniczki ojca gdzie temperatura schodziła podczas burzliwej z 16-15°C do 13-14°C. Niestety na temperaturę w piwniczce nie mam wpływu ponieważ jest on zależna od temp. zewnętrznej. Po 17 dniach fermentor został przeniesiony do domu i blg wynosi niecałe 4°. Temp otoczenia to min 20°C. Planuję za 3 dni zrobić następny pomiar. Pytania: 1) Czy dobrze zrobiłem podnosząc temp do 20°C w celu pobudzenia drożdży do fermentowania? Zazwyczaj przy AIPA lub IPA schodziły mi max do 3°blg a zazwyczaj było to 1-2° w temp 20°C. 2) Czy na cichą przenosić do chłodniejszej piwniczki czy pozostawić fermentor w domu ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted November 29, 2017 Share Posted November 29, 2017 1) dobrze 2) cicha fermentacja właśnie trwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
zegancio Posted November 29, 2017 Author Share Posted November 29, 2017 8 minut temu, wizi napisał: 1) dobrze 2) cicha fermentacja właśnie trwa Na cichą planuję oddzielić gęstwę do następnej warki oraz dodać 60g chmielu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted November 29, 2017 Share Posted November 29, 2017 Czyli planujesz zdekantować piwo znad drożdży (potocznie nazywane przelewaniem na cichą) a następnie chmielić na zimno. Cicha fermentacja tak czy inaczej już trwa, niezależnie od tego czy piwo oddzielisz od drożdży czy nie. Co do chmielenie na zimno to dostosuj czas do temperatury piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted November 29, 2017 Share Posted November 29, 2017 (edited) 1) Dobrze. 2) Zadaj sobie pytanie co chcesz osiągnąć przez fermentację cichą i będziesz miał odpowiedź na swoje pytanie. A jak nie umiesz na nie odpowiedzieć to nie rób cichej. Godzinę temu, wizi napisał: Czyli planujesz zdekantować piwo znad drożdży (potocznie nazywane przelewaniem na cichą) a następnie chmielić na zimno. Cicha fermentacja tak czy inaczej już trwa, niezależnie od tego czy piwo oddzielisz od drożdży czy nie. Co do chmielenie na zimno to dostosuj czas do temperatury piwa. Burzliwa/cicha to odpowiedniki angielskiego primary/secondary. Ktoś wymyślił sobie jakąś odwrotną teorię i widzę, że już się tego nie da zatrzymać i niektórzy będą się czepiać słówek po wsze czasy, chociaż wszyscy doskonale wiedzą o co chodzi... Edited November 29, 2017 by Oskaliber Link to comment Share on other sites More sharing options...
zegancio Posted November 30, 2017 Author Share Posted November 30, 2017 (edited) 11 godzin temu, Oskaliber napisał: 1) Dobrze. 2) Zadaj sobie pytanie co chcesz osiągnąć przez fermentację cichą i będziesz miał odpowiedź na swoje pytanie. A jak nie umiesz na nie odpowiedzieć to nie rób cichej. Burzliwa/cicha to odpowiedniki angielskiego primary/secondary. Ktoś wymyślił sobie jakąś odwrotną teorię i widzę, że już się tego nie da zatrzymać i niektórzy będą się czepiać słówek po wsze czasy, chociaż wszyscy doskonale wiedzą o co chodzi... Hmmm.. nie wiem po co ta cała dywagacja odnośnie nazewnictwa itp. W drugim pytaniu miałem na myśli jedynie czy po zlaniu piwa na cichą fermentację i dodaniu chmielu na aromat odpowiedniejsza będzie temperatura 14°C czy 20°C. Rozumiem że w niższej temperaturze piwo będzie "dochodzić" dłużej a w temperaturze domowej wystarczy ~7 dni. Jednakże nie mam doświadczenia w jakich warunkach fermentacji piwo będzie lepsze w smaku i w aromacie dlatego prosiłem o radę. Edited November 30, 2017 by zegancio Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted November 30, 2017 Share Posted November 30, 2017 1) Potrzymaj w 20°C aż piwo dofermenuje. 2) Następnie masz 2 opcje chmielenia na zimno: a) 3 dni w 20°C b) 5-7 dni w 14°C Wybrałbym drugą. Przy okazji piwo się wyklaruje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now