Jump to content

Drożdże FERMENTIS - POLSKIE TŁUMACZENIA, wszystkie instrukcje w jednym miejscu.


tomitomi13

Recommended Posts

Witam, 

Dla poszukujacych:

 

Za każdym razem szukam instrukcji i stwierdziłem, że dobrze byłoby mieć je wszystkie w jednym miejscu.

Na oficjalnej stronie fermentis.com nie ma linków do tłumaczeń Polskich a ja przez przypadek je znalazłem (do wiekszości z nich) więc spakowałem i umieszczam.

 

SPIS ZAWARTOŚCI:

 

GÓRNA:
SafAle™ BE-134 - TYLKO WERSJA ANGIELSKA
SafAle™ S-04
SafAle™ US-05
SafAle™ T-58
SafAle™ S-33
SafAle™ WB-06
SafAle™ K-97
SafAle™ F-2 - TYLKO WERSJA ANGIELSKA
SafAle™ BE-256 - TYLKO WERSJA ANGIELSKA

DOLNA:
SafLager™ S-23
SafLager™ S-189
SafLager™ W-34/70

 

Fermentis.rar

Link to comment
Share on other sites

Dnia 22.11.2017 o 14:22, zasada napisał:

Warto przypomnieć również powieszone na forum pliki. Teraz nie znajduję ale jak wrócę do domu podkleję.
 

Też dobrze, ale te zamieszczone przeze mnie są bardzo przyjazne spolszczone, kolorowe i gotowe do druku karteczki A4 :)

 

Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, tomitomi13 napisał:
Dnia 22.11.2017 o 14:22, zasada napisał:

Warto przypomnieć również powieszone na forum pliki. Teraz nie znajduję ale jak wrócę do domu podkleję.
 

Też dobrze, ale te zamieszczone przeze mnie są bardzo przyjazne spolszczone, kolorowe i gotowe do druku karteczki A4 :)

Coś się koledze krzyżowe odpowiedzi włączyły.

Link to comment
Share on other sites

Nowe wersje broszur: http://www.fermentis.com/brewing/homebrewing/product-range/ (nie ma wersji pl tym razem)
Co ciekawe zmieniły się temperatury fermentacji,

np dla US-05 było:
12-25°C (53.6-77°F) optymalnie 15-22°C (59-71.6°F)

a teraz:
ideally at 18-28°C (64-82°F)

Czyżby zmieniła się charakterystyka drożdży?

 

I jeszcze ciekawostka: jasne piwa "bezsmakowe" są uznawane przez rabinów za koszerne, tym czasem drożdże suche zawierają E491wytwarzany z sorbitolu i kwasu stearynowego, do produkcji którego wykorzystywane są głównie oleje roślinne, zdarza się, że stosowane są także tłuszcze zwierzęce (również wieprzowe). Niektóre grupy jak np. weganie, Muzułmanie czy Żydzi nie powinny spożywać tych produktów. 
Także uważajcie kogo częstujecie swoim piwem :D

Edited by Kamilos55
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.