Hobbysta Posted December 19, 2017 Share Posted December 19, 2017 Witam w środę popełnię kolejne piwko, którym będzie Black IPA z przepisu Fidela z Browaru Domowego Czerwone Oko. Mam dwie możliwości fermentacji:1. Pomieszczenie ze stała temperatura oscylująca w granicach 18°C2. Pomieszczenie w którym powinno być w miarę stałe 15-17°C (ale mogę się mylić, zmierzyłem wieczorem spróbuje jeszcze w ciągu dnia zobaczyć) tak czy siak jest tam temp. napewno niższa niż w pierwszym przypadku.Jak duże znaczenie bedzie to miało te 2 stopnie różnicy ? Ktore lepiej wybrać do tego piwa? Drożdże to Us-05. Odrazu informuje, że nie mam możliwości zaczęcia fermentacji w jednym i dokończenia w drugim bo sa to budynki w dwu rożnych częściach miasta.Z góry dziękuje za pomoc! Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted December 19, 2017 Share Posted December 19, 2017 2. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted December 19, 2017 Share Posted December 19, 2017 (edited) Przy 18C na zewnątrz brzeczka będzie miała nawet z 22C a to już sporo...Idealnie było by zacząć pomieszczeniu chłodniejszym kończąc w tych 18C. Ale jak bym miał wybierać to dla US-05 wybrał bym z pewnością pomieszczenia 2 z temp. 15-17C Edited December 19, 2017 by Jancewicz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pabllo_Lodz Posted December 19, 2017 Share Posted December 19, 2017 Wczoraj zlałem Stout po 3 tyg. fermentacji w 15-16 stopniach w dzień, cała czapa drożdży na dole pięknie zbita. Te temp. nie przeszkadzały w pracy US-05. Więc też wybrał bym opcję 2. Link to comment Share on other sites More sharing options...
opeciarz Posted December 19, 2017 Share Posted December 19, 2017 Wielokrotnie fermentowałem piwerka na US-05 w temperaturze 13-14 stopni, w tym min 2x black IPA, zawsze dofermentowały, zresztą to moje ulubione drożdżaki sprawdzone i chyba najbardziej wszechstronne. Zdecydowanie opcja numer 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted December 19, 2017 Share Posted December 19, 2017 22 godziny temu, Hobbysta napisał: Ktore lepiej wybrać do tego piwa? Opcja 2. Możesz opatulić kocem fermentor, albo wstawić w styropian, aby zniwelować skoki temperatury dzień/noc, o ile takie występują. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now