Skocz do zawartości

Black IPA temperatura fermentacji.


Hobbysta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w środę popełnię kolejne piwko, którym będzie Black IPA z przepisu Fidela z Browaru Domowego Czerwone Oko. Mam dwie możliwości fermentacji:

1. Pomieszczenie ze stała temperatura oscylująca w granicach 18°C

2. Pomieszczenie w którym powinno być w miarę stałe 15-17°C (ale mogę się mylić, zmierzyłem wieczorem spróbuje jeszcze w ciągu dnia zobaczyć) tak czy siak jest tam temp. napewno niższa niż w pierwszym przypadku.

Jak duże znaczenie bedzie to miało te 2 stopnie różnicy ? Ktore lepiej wybrać do tego piwa? Drożdże to Us-05. Odrazu informuje, że nie mam możliwości zaczęcia fermentacji w jednym i dokończenia w drugim bo sa to budynki w dwu rożnych częściach miasta.

Z góry dziękuje za pomoc!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy 18C na zewnątrz brzeczka będzie miała nawet z 22C a to już sporo...Idealnie było by zacząć pomieszczeniu chłodniejszym kończąc w tych 18C. Ale jak bym miał wybierać to dla US-05 wybrał bym z pewnością pomieszczenia 2 z temp. 15-17C

Edytowane przez Jancewicz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wielokrotnie fermentowałem piwerka na US-05 w temperaturze 13-14 stopni, w tym min 2x black IPA, zawsze dofermentowały, zresztą to moje ulubione drożdżaki :) sprawdzone i chyba najbardziej wszechstronne. Zdecydowanie  opcja numer 2 :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.