Hobbysta Opublikowano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Witam w środę popełnię kolejne piwko, którym będzie Black IPA z przepisu Fidela z Browaru Domowego Czerwone Oko. Mam dwie możliwości fermentacji:1. Pomieszczenie ze stała temperatura oscylująca w granicach 18°C2. Pomieszczenie w którym powinno być w miarę stałe 15-17°C (ale mogę się mylić, zmierzyłem wieczorem spróbuje jeszcze w ciągu dnia zobaczyć) tak czy siak jest tam temp. napewno niższa niż w pierwszym przypadku.Jak duże znaczenie bedzie to miało te 2 stopnie różnicy ? Ktore lepiej wybrać do tego piwa? Drożdże to Us-05. Odrazu informuje, że nie mam możliwości zaczęcia fermentacji w jednym i dokończenia w drugim bo sa to budynki w dwu rożnych częściach miasta.Z góry dziękuje za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 (edytowane) Przy 18C na zewnątrz brzeczka będzie miała nawet z 22C a to już sporo...Idealnie było by zacząć pomieszczeniu chłodniejszym kończąc w tych 18C. Ale jak bym miał wybierać to dla US-05 wybrał bym z pewnością pomieszczenia 2 z temp. 15-17C Edytowane 19 Grudnia 2017 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Wczoraj zlałem Stout po 3 tyg. fermentacji w 15-16 stopniach w dzień, cała czapa drożdży na dole pięknie zbita. Te temp. nie przeszkadzały w pracy US-05. Więc też wybrał bym opcję 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Wielokrotnie fermentowałem piwerka na US-05 w temperaturze 13-14 stopni, w tym min 2x black IPA, zawsze dofermentowały, zresztą to moje ulubione drożdżaki sprawdzone i chyba najbardziej wszechstronne. Zdecydowanie opcja numer 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 22 godziny temu, Hobbysta napisał: Ktore lepiej wybrać do tego piwa? Opcja 2. Możesz opatulić kocem fermentor, albo wstawić w styropian, aby zniwelować skoki temperatury dzień/noc, o ile takie występują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się