Skocz do zawartości

Karpackie Warsztaty Piwowarskie - warzenie na youtube


Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Jak wiadomo różnej maści filmików z warzenia na YT jest wiele, każdy wkład z szerzenie piwowarstwa domowego jest istotny i ważny, na pewno każdy z tych filmów ma swoją wartość. My chcemy wnieść kolejną cegiełkę. Z grupą piwowarów podejmiemy próbę pokazu na youtube na żywo - pokazu, który złapie w jednym filmie całe podstawy warzenia domowego. Pokazu nastawionego w głównej mierze na merytoryczny przekaz, sporo teorii z dozą "domowego" rozsądku i masą własnych praktycznych doświadczeń. Film po wydarzeniu będzie dostępny na kanale - Karpackie Warsztaty Piwowarskie.

 

Pokaż na żywo zaplanowany został na piątek 5 stycznia 2018, start około 18:00

Zostało utworzone już wydarzenie więc link jest dostępny - https://youtu.be/-UYcHNfNTGs

 

Kto poprowadzi wydarzenie?

Wojciech Szczepański, piwowar domowy od 2011, ponad 120 warek na koncie, certyfikowany sędzia PSPD, zapiski na tym forum to Browar Czarny Ryś

Artur Wojnarowski, piwowar domowy od 2010, ponad 80 warek na koncie, sporo o dużym wybiciu (50-60l), zapisy na tym forum to Browar Wojen

Piotr Kowalski, piwowar domowy od 2010, właściciel znanego i lubianego sklep dla piwowarów ;)

 

Zapraszam do oglądania i aktywności na chacie, jeśli macie jakieś istotne kwestie, które Was gnębią, możecie już w tym wątku je zadać - postaramy się uwzględnić je w naszym pokazie!

 

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

To już dziś, startujemy o 18:00. Szykujcie sobie domowe piwo :beer: i wygodny fotel ;) Zapraszam do aktywności na chat'cie jeśli będziecie mieć w trakcie jakieś pytania. Będziemy je grupować i odpowiadać na wizji. 

 

 

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niezły stream jak na LTE :)

Jeszcze raz dzięki za wskazówki, nie ma to jak porady online.

BTW po takiej ilości przetestowanych piwek zawsze  chwile się wszystko ładuje.

Oglądających było od czterdziestu do pięćdziesięciu paru, a odtworzeń już ponad 500 :good: GW :drinks:

Czekam na kolejne "porady na zdrady" i szkoda że nie ma zapisu z czatu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Brawo panowie! Wszystko pokazane i opowiedziane  tak jak to powinno być. 

Myślę, że wielu początkujących jak i doświadczonych piwowarów coś wyniesie z warsztatów.

Może następnym razem coś o dekokcji i kleikowaniu? 

Pozdrawiam i życzę powodzenia!:drinks:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zgrajcie jeszcze z przelewaniem na cichą, żeby odzyskać gęstwę bo chcę to zobaczyć i dowiedzieć się co i jak to się robi, tekstowy przekaz nie zawsze oddaje rzeczywiste problemy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zgrajcie jeszcze z przelewaniem na cichą, żeby odzyskać gęstwę bo chcę to zobaczyć i dowiedzieć się co i jak to się robi, tekstowy przekaz nie zawsze oddaje rzeczywiste problemy.
Jak masz kranik to metoda przelewania drożdzy jest prosta.
Po przelaniu piwa na cichą delikatnie zabujaj fermentorem i przechyl.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Burzliwą przeprowadzam zawsze w fermentatorze bez kranika, przelewam na cichą do fermentatora z kranikiem, łatwiej napełniać butelki.

Zbierze się więcej zagadnień to łatwiej będzie ułożyć jakiś plan "spotkania".

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.